espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΥΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Κ ΚΟΥΖΗ ΚΟΛΙΑΚΟΥ

Η απώλεια τμήματος μυός η οποία συμβαίνει σε μεγάλους τραυματισμούς συνοδεύεται από μεγάλη μυϊκή αδυναμία και  λειτουργική ανεπάρκεια του άκρου. Η μέχρι σήμερα τακτική της μεταμόσχευσης μυϊκού μοσχεύματος ή δημιουργίας χειρουργικού κρημνού έχει αποτύχει διότι  το μόσχευμα και ο κρημνός δεν καταφέρνουν  να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν την αιματική κυκλοφορία και να ενσωματωθούν στον υπόλοιπο μυ. Σύντομα μετά την  μεταμόσχευση τους νεκρώθηκαν και κατέστησαν ανενεργοί.  Ο μυϊκός ιστός δεν έχει αναγεννητική ικανότητα, και η διόγκωση των μυών δεν οφείλεται σε αύξηση του αριθμού των μυϊκών ινών,  αλλά σε υπερτροφία-αύξηση του όγκου της κάθε μιας μυϊκής ίνας. Η υπερτροφία είναι αποτέλεσμα έντονης φυσικής άσκησης  ή λήψης αναβολικών φαρμάκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παντελούς έλλειψης αναγεννητικής ικανότητας  των μυών είναι καρδιά μετά από έμφραγμα. Η νέκρωση του μυοκαρδίου είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Οι μυϊκές ίνες στην περιφέρεια τους φέρουν βλαστοκύτταρα, τα οποία μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να ενσωματωθούν σε κατάλληλα ικριώματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους και με τη μορφή μοσχευμάτων να τοποθετηθούν στο σημείο της βλάβης.  Τα αλλογενή μοσχεύματα δεν έχουν καμία ένδειξη, διότι η απόρριψη τους είναι πολύ συχνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σχεδόν κατάργηση της μεταμόσχευσης  της καρδιάς διότι συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά απόρριψης.  Η εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι επειδή οι μυς  έχουν μεγάλη αγγείωση και διακινούν μεγάλη ποσότητα αίματος  είναι εκτεθειμένοι σε πολλά αντιγόνα και άρα η αλλογενής χρήση τους  συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά απόρριψης.

Η αυτόλογη δημιουργία μοσχευμάτων μυϊκών ινών και η επιλογή του κατάλληλου ικριώματος συμβάλλουν στην αποκατάσταση των τραυματικών ελλειμμάτων  των μυών και  της λειτουργικότητας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης και επιπλοκών.


Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed