espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Κ ΚΟΛΙΑΚΟΥ

Στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις ο ασθενής δεν διαθέτει δικό του μόσχευμα και καταφεύγει  στην αναζήτηση ιστοσυμβατού  από δότη.  Στην περίπτωση αυτή επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης  ο ασθενής λαμβάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό και προστατεύον τα μοσχεύματα ή τα όργανα του ασθενή από την απόρριψη. Στις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις ο ασθενής διαθέτει το δικό το μόσχευμα, δεν λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά και συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή του μετά τη μεταμόσχευση. Για τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις χρησιμοποιείται ο μυελός του ασθενή εφ όσον κρίνεται  κατάλληλος τη στιγμή της νόσου ή αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο αποτελεί την ασφαλέστερη πηγή βλαστοκυττάρων για τις αιμοποιητικές παθήσεις.

Δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βασικοκυτταρικού και επιθηλιακού καρκίνου του δέρματος, καθώς και  εμφάνισης μελανώματος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση μυελού ή συμπαγούς οργάνου.   Αν και η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος  είναι συχνότερη σε ασθενείς που  υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εν τούτοις και μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών η συχνότητα της δεν είναι αμελητέα.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν  τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς με μεταμόσχευση μυελού των οστών και νεφρού συγκριτικά  με τον υγιή πληθυσμό. Εξετάστηκαν 1007 ασθενείς με αλλογενή μεταμόσχευση μυελού, 2295 με αυτόλογη μεταμόσχευση και 4789 με μεταμόσχευση νεφρού. Η συχνότητα του δερματικού καρκίνου στους μεταμοσχευθέντες  με αλλογενή μυελό ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα του μελανώματος ήταν τρεις φορές υψηλότερη  σε σχέση με τους μεταμοσχευθέντες με νεφρό, ενώ αντίθετα στις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις τα ποσοστά ήταν  τα ίδια με τον γενικό πληθυσμό.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό και ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου, το δε σύνδρομο της χρόνιας απόρριψης είναι έντονο στο δέρμα και λόγω του χρόνιου ερεθισμού οδηγεί στην εξαλλαγή των κυττάρων και στην εμφάνιση καρκίνου.

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed