espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΨΗΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12 ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ.

Ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες και σημαντικές  για την πρόληψη ανωμαλιών της διάπλασης του εμβρύου και πρέπει να λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής από τις εγκύους, πιθανόν η αυξημένη πρόσληψη  να οδηγεί σε διαταραχές της συμπεριφοράς στο φάσμα του αυτισμού. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιστημονική μονάδα της Βοστώνης  η οποία αφού μελέτησε το ιστορικό 1391 μητέρων διαπίστωσε ότι 107 εξ αυτών έφεραν στον κόσμο παιδιά με στοιχεία αυτιστικής συμπεριφοράς. Το κοινό χαρακτηριστικό των 107 μητέρων ήταν ότι τα επίπεδα του φολικού οξέως και της βιταμίνης Β12  στο πλάσμα την ημέρα του τοκετού ήταν υψηλότερα από τα φυσιολογικά όρια και η συχνότητα γέννησης παιδιού στο φάσμα του αυτισμού ήταν  17,6 φορές μεγαλύτερη  σε σχέση με τις μητέρες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμινών, σύμφωνα με τον M. Daniele Fallin, PhD, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του στη Βαλτιμόρη. Παρατηρήθηκε επίσης ότι αυξημένα επίπεδα μόνου του φολικού οξέως συνδυάζονται με διπλάσια πιθανότητα εκδήλωσης αυτιστικής συμπεριφοράς, ενώ αυξημένα επίπεδα Β12 έχουν τριπλάσια πιθανότητα  σε σχέση με μητέρες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Η λήψη των δύο βιταμινών κατά την κύηση, ιδίως το πρώτο τρίμηνο,  προστατεύει το έμβρυο από την εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού συστήματος, πιθανόν όμως τα αυξημένα επίπεδα να προκαλούν επιπλοκές. Η μελέτη αυτή εξελίχθηκε από το 1998 έως το 2013 και η μέτρηση των βιταμινών έγινε τις μέρες που η μητέρα βρίσκονταν στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό.

Αν και οι έγκυες λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα τα επίπεδα του φολικού και της Β12 ποικίλουν,  από πολύ αυξημένα έως πολύ χαμηλά. Το 10% των μητέρων έχει αυξημένα επίπεδα φολικού και το 6% βιταμίνης Β12. Και ενώ τα επίπεδα του φολικού στο πρώτο τρίμηνο έχουν καθοριστεί,  τα επίπεδα της Β12 δεν έχουν προσδιοριστεί και επίσης δεν είναι γνωστό γιατί κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα και κάποιες άλλες όχι, αν και ακολουθούν παρόμοια πρόσληψη. Πιθανόν να εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την απορρόφηση, τον μεταβολισμό και την  απέκκριση τους.

Ως συμπέρασμα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η  λήψη βιταμινών τους πρώτους μήνες της κύησης για την αποφυγή διαταραχών της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος είναι πολύ σημαντική, αλλά υπερβολές στη λήψη ή γενετικοί παράγοντες απορρόφησης-μεταβολισμού πιθανόν να σχετίζονται με  στοιχεία αυτισμού, λόγω της επίδρασης τους στην  ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed