espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα


Οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στη θεραπεία της  τύφλωσης

Η θεραπεία της τύφλωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματικότητα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου του Addenbrooke. Οι επιστήμονες της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Cambridge εμφύτευσαν βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών στον αμφιβληστροειδή ασθενών που έχασαν την όρασή τους λόγω του γλαυκώματος. Με τα υγιή κύτταρα στην σωστή θέση, το μάτι είναι σε θέση να επισκευάσει της βλάβες του και έτσι να επιστρέψει η πλήρης όραση.  Πρώιμες δοκιμές σε ζώα φαίνεται ότι δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα προσφέροντας ελπίδα σε περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από τύφλωση.

Επικεφαλής της έρευνας, που εστιάζει στο γλαύκωμα το οποίο είναι μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης, είναι ο Keith Martin,  καθηγητής νευροεπιστημών στο Cambridge και χειρουργός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Addenbrooke. O Μartin δήλωσε «Η εύρεση θεραπειών για την αναστροφή της τύφλωσης δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Εφαρμόζουμε την μέθοδο σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που σύντομα ελπίζουμε να προχωρήσουμε και  σε ανθρώπους. Οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων προχωρούν πολύ γρήγορα  σε πολλούς τομείς της ιατρικής και στην οφθαλμολογία δίνουν μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κύτταρα των ίδιων των ασθενών, να τα τροποποιήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια με σκοπό να προστατευτούν  τα κύτταρα του οπτικού νεύρου από το γλαύκωμα και να αναγεννηθούν αυτά που ήδη έχουν υποστεί βλάβη.  Έχουμε επικεντρωθεί στο γλαύκωμα διότι είναι πολύ συχνή πάθηση, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το οπτικό νεύρο, όπως φλεγμονώδεις παθήσεις και τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι έρευνα μας όμως επικεντρώνεται στην προστασία του ματιού από το γλαύκωμα καθώς και στην αναστροφή της τύφλωσης που οφείλεται στο γλαύκωμα. Η γιατρός Barbara Lorder  από την ίδια επιστημονική ομάδα εξετάζει και την αναγέννηση των συνδέσεων μεταξύ οφθαλμού και εγκεφάλου που καταστρέφονται μετά την βλάβη. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου δεν έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται, αλλά μαθαίνουμε πως μπορούμε να τα πείσουμε να το κάνουν.

Ο Δρ Dolores Conroy,  υπεύθυνος έρευνας του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Fight for Sight δήλωσε: "Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων αναμένεται να φέρουν επανάσταση σε θεραπείες ασθενειών, όπως το γλαύκωμα. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα έρευνας ώστε θεραπείες που θα σώσουν η θα αποκαταστήσουν την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι διαθέσιμες στο άμεσο μέλλον".


Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed