espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Αγαπητοί γονείς,

Η Biohellenika λειτουργεί νόμιμα με άδεια του Υπουργείου Υγείας η οποία εκδόθηκε στις 31/12/2009, είναι σε ισχύ από την έκδοση της και ακριβώς με την ίδια διατύπωση και διαδικασία έχουν αδειοδοτηθεί οι δημόσιες τράπεζες στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΟΜ και τα μέλη του ας μην αναμιγνύουν  κανένα Υπουργείο Εμπορίου στις δηλώσεις τους.

Το Υπουργείο Υγείας, με βάση τη  νέα Υπουργική Απόφαση, έως τις 23/3/2018 θα δεχθεί τους φακέλους των ιδιωτικών και δημοσίων τραπεζών βλαστικών κυττάρων και θα προχωρήσει στην χορήγηση των νέων αδειών στις τράπεζες  που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η εταιρία μας πληροί όλα τα κριτήρια και έχει ήδη πιστοποιηθεί από το 2010 από διεθνείς φορείς υψηλού κύρους και υψηλών στάνταρ όπως η AABB ( American Association οf Blood Banks), διαπίστευση  που ελάχιστες Ευρωπαϊκές ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες διαθέτουν.

Ο ΕΟΜ ( Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ) με βάση την υπουργική απόφαση  είναι το γνωμοδοτικό όργανο προς το Υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση των φακέλων των τραπεζών βλαστικών κυττάρων, αλλά η αποκλειστική ευθύνη για την χορήγηση της άδειας ανήκει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το παράδοξο όμως γεγονός είναι, ότι ο πρόεδρος του Ε.Ο.Μ που έχει την ευθύνη της γνωμοδότησης για την αδειοδότηση των  τραπεζών, ισχυρίζεται ότι βάση της  «επιστημονικής άποψης» του Ε.Ο.Μ, οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστικών κυττάρων δεν έχουν κανένα ρόλο και καμία χρησιμότητα και ότι μόνο η δημόσια φύλαξη έχει νόημα, γεγονός που σε μόνο μία χώρα στον κόσμο συμβαίνει και είναι η Γαλλία.

Δηλαδή με λίγα λόγια ο πρόεδρος του Ε.Ο.Μ, έξω από κάθε έννοια του θεσμικού του ρόλου, στην ουσία «αδειάζει» την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσπαθεί να προ-επιβάλει «πολιτική άποψη».

Πίσω βέβαια από αυτές τις θέσεις, βρίσκεται η συντεχνία της Ελληνικής αιματολογικής εταιρίας, που θεωρεί το αίμα και τα παράγωγα του  ως «χώρο» δική της αρμοδιότητας και χρήσης, γεγονός που περιλαμβάνει ακόμη και τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ιστού του ομφαλίου  λώρου, που είναι εντελώς έξω από το επιστημονικό της αντικείμενο, όπως βέβαια και η εργαστηριακή απομόνωση των βλαστικών κυττάρων που αποτελεί αντικείμενο των βιολόγων και των βιοτεχνολόγων. 

Είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη χώρα, τα στελέχη οργανισμών του Υπουργείου Υγείας να «αδειάζουν»  δημόσια τον Υπουργό και να υπονομεύουν το νομοθετικό του έργο και έπειτα από αυτό να παραμένουν στην θέση τους ή να μην παραιτούνται;

Η ενάντιοι της λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών βλαστικών κυττάρων δεν είναι δυνατόν να γνωμοδοτούν για τις ιδιωτικές τράπεζες και οφείλουν να εξαιρεθούν ή να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους ή να παραιτηθούν, τόσο απλά.  

Σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία με αριθμούς σχετικά με το γαλλικό μοντέλο, που οραματίζεται ο πρόεδρος του Ε.Ο.Μ, όπως επίσης το κόστος και την «αποτελεσματικότητα» του.

Στη  Γαλλία σήμερα παρά την απαγόρευση της λειτουργίας των  ιδιωτικών τραπεζών αντιστοιχούν  0.8 δημόσια δείγματα ανά 10.000 κατοίκους και φυλάσσονταν μέχρι το 2007 συνολικά  7.000 μονάδες βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος, οι οποίες αντιστοιχούν    σε πληθυσμό 63 εκατομμυρίων κατοίκων και 300.000 γεννήσεων ετησίως.

Στη Γαλλία παρά την αποκλειστική λειτουργία  της δημόσιας φύλαξης των βλαστικών κυττάρων, εισάγεται το 67% των μοσχευμάτων και μόνο το 37% προέρχεται από τις εθνικές δημόσιες τράπεζες.

 Έτσι παρά την δημόσια αποκλειστική χρήση των βλαστοκυττάρων,  το ασφαλιστικό σύστημα της  Γαλλίας το 2007 δαπάνησε  3,6 εκατ. ευρώ για εισαγωγή μοσχευμάτων από το εξωτερικό  με  κόστος  15.000 - 25.000 ευρώ ανά μονάδα.

Ο αριθμός των αποθηκευμένων δειγμάτων στη Γαλλία  σε σχέση με τις ετήσιες γεννήσεις είναι απογοητευτικά μικρός και αναποτελεσματικός και ο Γάλλος φορολογούμενος πληρώνει τεράστια ποσά για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοσίων τραπεζών βλαστοκυττάρων που επιβαρύνουν τον Γαλλικό προϋπολογισμό.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ιδιωτική φύλαξη, αλλά οι γονείς μπορούν να στέλνουν τα βλαστοκύτταρα στο εξωτερικό  και η Ελλάδα δεν θα γίνει η δεύτερη χώρα κατά την επιθυμία του  κ Καραμπίνη.

Ελπίζουμε ότι οι Ελληνικές δημόσιες τράπεζες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα διαθέσιμα τους δείγματα στην  παγκόσμια δεξαμενή  να μην χρεώνουν κόστος διαχείρισης της δημόσιας μονάδας στα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται στην παγκόσμια αγορά από 15.000 έως 25.000 δολάρια, γιατί ο Έλληνας γονέας δωρίζει δωρεάν και δεν είναι έντιμο να αγοράζει το μόσχευμα για το  παιδί του όταν το  χρειασθεί και μάλιστα προκαταβάλλοντας το κόστος.

Η εταιρία μας δεδομένου ότι διαθέτει νόμιμη άδεια στην Ελλάδα και σε εννέα επί πλέον χώρες, θα κινηθεί νομικά εναντίον κάθε δήλωσης ή αντισυμβατικής ή αντιδεοντολογικής ή εκτός και πέρα της άσκησης των καθηκόντων και του ρόλου οποιουδήποτε γνωμοδοτικού φορέα που διαπράττει ή ενθαρρύνει άμεσα ή έμμεσα ποινικό αδίκημα της συκοφάντησης ανωνύμου νόμιμης εταιρίας.

 Λυπούμαστε  επίσης για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας,  λόγω της συμπεριφοράς του προέδρου του ΕΟΜ,   ο οποίος ενώ καλείται να εφαρμόσει το νόμο  διαφωνεί,  ξεχνώντας ότι είναι εκτελεστικό όργανο και όχι νομοθέτης. 

Αν τον κ Καραμπίνη τον ενδιαφέρει το γαλλικό μοντέλο φύλαξης των βλαστοκυττάρων τον ενημερώνουμε ότι εδώ είναι Ελλάδα και ισχύει ο 3984/2011 και η ΥΑ της 23/3/2017.

Ας μας ενημερώσει ο ίδιος για τη  δραστηριότητα του γαλλικού μοντέλου, αφού είναι τόσο καλά ενημερωμένος,   πόσα μοσχεύματα το  χρόνο συλλέγει η γαλλική δημόσια τράπεζα, πόσα εισάγει και πόσα εξάγει,  πόσο κοστολογεί το κάθε μόσχευμα στα κέντρα μεταμόσχευσης και πιο είναι το κόστος διαχείρισης  του μοσχεύματος προς στους ασθενείς και τα δημόσια ταμεία,  συν τα κόστη της αναζήτησης μοσχεύματος.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν σκοπίμως ή μη,  να επιβραδύνει  ή να προσπαθήσει να ανακόψει την ανάπτυξη  της Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, να στερήσει στους Έλληνες το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τον τρόπο φύλαξης των βλαστοκυττάρων για τα παιδιά και την οικογένεια τους, να στερήσει θέσεις εργασίας από επιστήμονες, πόρους και φόρους από την Ελληνική οικονομία, βασισμένος σε αναχρονιστικές απόψεις.

Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους

312 ιδιωτικές τράπεζες σε 138 χώρες φυλάσσουν συνολικά 4.100.000 μονάδες βλαστικών  κυττάρων.

138 δημόσιες τράπεζες,  φυλάσσουν 700.000 μοσχεύματα, από τις οποίες οι πιο παραγωγικές είναι οι 32 ιδιωτικές τράπεζες που συλλέγουν και δημόσια δείγματα.

Αν οι Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες συνέλεγαν και δημόσια δείγματα που έχουν και τις υποδομές και την τεχνογνωσία να το κάνουν, η χώρα και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα είχαν κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων σε μία χρονική συγκυρία  που και το κάθε λεπτό του ευρώ  του Έλληνα φορολογούμενου έχει τεράστια σημασία.

Κ Κολιάκου

Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ

 

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed