espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

08/11/2007  

 

Η Διοίκηση της εταιρείας ευχαριστεί και συγχαίρει τους συνεργάτες και τα στελέχη της Biohellenika για την άρτια εμφάνιση των εργαστηρίων της Θεσσαλονίκης κατά την επιθεώρηση του ΕΣΥΔ κατά ISO 15189 (ISO ιατρικών εξετάσεων) της 14-9-2007.

Η επιθεώρηση έγινε στα πλαίσια της διαδικασίας διαπίστευσης των ποιοτικών ελέγχων που εφαρμόζονται στα εργαστήριά μας (μέτρηση του αριθμού των βλαστοκυττάρων και ανίχνευση τυχόν μικροβιακής επιμόλυνσης).

 


07/11/2007  

 

Jager και συν J Bone Min Res August 2007:22(8):1244-33

Επιστήμονες από το πειραματικό εργαστήριο αναγεννητικής ιατρικής και βιοϋλικών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Düsseldorf ανακοίνωσαν την πειραματική θεραπεία οστικών ελλειμμάτων σε 40 πεeιραματόζωα (nude mice) με κύτταρα που προέρχονταν από αίμα ανθρώπινου ομφαλίου λώρου.

Τα κύτταρα εμφυτεύθηκαν στο οργανικό ικρίωμα, παρέμειναν εκεί για 4 εβδομάδες και ενίσχυσαν τοπικά την οστεογένεση.

06/11/2007  

 

Willing και συν Regenerative Medicine July 2007:2(4): 457-464

Η μεταμόσχευση κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο αποτελεί μια από τις πλέον υποσχόμενες θεραπείες των νευροεκφυλιστικών νόσων. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν τη θεραπεία σε διάφορα πειραματικά μοντέλα.

Όμως επειδή δεν υπάρχουν αυτόλογα μοσχεύματα για τους σημερινούς ασθενείς η θεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμη σε άνθρωπο εξ αιτίας του φόβου της ασυμβατότητας των ετερόλογων μοσχευμάτων.

Στα πλαίσια αυτά επιστήμονες από την ιατρική σχολή της νώτιας Φλώριδας των ΗΠΑ μελετούν την πιθανότητα ανοσολογικής ασυμβατότητας και εκτιμούντους κινδύνους εφαρμογής ετερόλογων μοσχευμάτων ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στον άνθρωπο.

06/11/2007  

 

Kολιακος και συν 2007

A novel high-yield volume-reduction method for the cryopreservation of UC blood units. Cytotherapy. 2007 Oct 4;:1-6

Δημοσιεύθηκε, από την επιστημονική μας ομάδα, στο τεύχος του Οκτωβρίου 2007 του περιοδικού Cytotherapy (επίσημο όργανο της ISCΤ) το πρωτόκολλο απομόνωσης βλαστοκυττάρων της Biohellenika.

Το πρωτόκολλο αυτό που αποτελεί τροποποίηση του κλασσικού πρωτοκόλλου του Rubinstein, χρησιμοποιεί μόνο κλινικά εγκεκριμένα υλικά, επιτυγχάνει ικανοποιητική απομάκρυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατήρηση όλων σχεδόν των βλαστοκυττάρων.

Η εταιρεία μας με τη δημοσίευση αυτή του πρωτοκόλλου της, περιλαμβάνεται μέσα στις 5 μεγαλύτερες τράπεζες βλαστοκυττάρων στον κόσμο που έχουν δημοσιεύσει μετά από κρίση σε διεθνές περιοδικό την αξιολόγηση του πρωτοκόλου τους.

Η δημοσίευση αυτή είναι η δεύτερη της επιστημονικής μας ομάδας για το έτος 2007, μετά τη δημοσίευση στο περιοδικό Transfusion (επίσημο όργανο της AABB).

06/11/2007  

 

Η εταιρεία Biohellenika βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους υποψήφιους γονείς που πρόκειται να υποδεχθούν το νέο μέλος της οικογένειάς τους στο μαιευτήριο Γένεσις στη Θεσσαλονίκη, ότι έχει συνάψει αποκλειστική συμφωνία για ξεχωριστή φροντίδα έκ μέρους του προσωπικού του μαιευτηρίου για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων και μακροχρόνια ασφαλή φύλαξη σε ειδικό χώρο εντός της κλινικής.

Η διοίκηση της κλινικής Γένεσις, που είναι σήμερα η πλέον σύγχρονη μαιευτική κλινική της Θεσσαλονίκης, επέλεξε την Biohellenika για τη συνεργασία αυτή μετά από αξιολόγηση των εργαστηρίων της από γιατρούς και συνεργάτες της κλινικής.

05/11/2007  

 

Harris και συν Expert Opin Biol Ther September 2007 7(9):1311-1322

Στην μελέτη αυτή επιστήμονες από τον τομέα της ανοσολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι σήμερα 128 εκατομμύρια χρονίως πάσχοντα άτομα ( ένας στους τρείς στις ΗΠΑ) μπορεί να ωφεληθούν από εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής.

Η ανάγκη της ανακούφισης των πασχόντων αλλά και της μείωσης των εξόδων νοσηλείας εξ αιτίας της χρόνιας πάθησής που τους ταλαιπωρεί αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να εφαρμοσθούν το ταχύτερο οι θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα στην κλινική πράξη. Δυστυχώς τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό όχι μόνο εξ αιτίας ηθικών αλλά κυρίως λόγω ουσιαστικών βιολογικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς το καλύτερο πρωτογενές υλικό για την αναγεννητική ιατρική θεωρούνται τα υπερπολυδύναμα κύτταρα που περιέχονται στο αίμα του ομφαλίου λώρου.

Τα κύτταρα αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν σε αιμποιητικά, επιθηλιακά, ενδοθηλιακά και νευρικά κύτταρα, και έτσι είναι κατάλληλα για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών που περιλαμβάνουν καρδιοαγγειακά, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, νευρολογικά και ενδοκρινολογικά νοσήματα.

04/11/2007  

 

Mimeault και συν Clin Pharmacol Ther September 2007 82(3) 252-264

Η βασική και κλινική έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μια επανάσταση στη θεραπευτική με τη δυνατότητα παραγωγής και εφαρμογών μιας ποικιλίας από χρήσιμα κύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού ανίατων μέχρι τώρα ασθενειών όπως επι παραδείγματι, εκφυλιστικές νόσους του γήρατος, ασθένειες του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιακές και ηπατικές ανεπάρκειες, διαβήτης, νόσος του Parkinson και νόσος του Alzheimer, αρθρίτιδες, και βλάβες των μυών, του δέρματος, των πνευμόνων των οφθαλμών, του πεπτικού συστήματος καθώς επίσης και επιθετικές και αναζωπυρούμενες μορφές καρκίνου.

Αυτά αναφέρουν σε πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης επιστήμονες από το Ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

:: Η Biohellenika εξασφαλίζει εσάς που την εμπιστεύεστε

:: Συνέχιση της φύλαξης ακόμη και σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της

:: Ασφάλεια στην περίπτωση καρκίνου ή λευχαιμίας

:: Συνεχής ενημέρωση για τις εφαρμογές και τις δυνατότητες των βλαστοκυττάρων

 

 

03/11/2007  

 

Sensken και συν Cytotherapy 2007 9(4): 362-378.

Η επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου μεταμοσχεύσεων, και κυτταρικής θεραπείας του πανεπιστημίου του Düsseldorf ανακοίνωσε ότι μετέτρεψε εκτός σώματος κύτταρα που προέρχονταν από το αίμα του ανθρώπινου ομφαλίου λώρου σε κύτταρα του ενδοδέρματος τα οποία διαφοροποιούνται σε πρώϊμα ηπατικά κύτταρα.

Σημειώνεται ότι η ίδια ομάδα είχε παρατηρήσει την μετατροπή των ίδιων κυττάρων σε ηπατοκύτταρα στο ενδομητρικό μοντέλο αμνού, χωρίς να παρατηρηθούν σημεία κυτταρικής συγχώνευσης ή καρκινογένεσης.

 


02/11/2007  

 

Lim και συν J Vet Sci September 2007: 8(3) 275-282

Επιστήμονες της κτηνιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σεούλ (Κορέα) ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν δέκα σκύλους με πειραματική διατομή του νωτιαίου μυελού μετά από χορήγηση κυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου στο σημείο της βλάβης. Τα αποτελέσματα της θεραπείας συγκρίθηκαν με ομάδες ελέγχου (15 συνολικά πειραματόζωα) στα οποία δεν χορηγήθηκαν κύτταρα. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεταμόσχευση κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο στο σημείο της βλάβης μπορεί να θεωρηθεί ως νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη διατομή του νωτιαίου μυελού.

31/07/2007  

 

Tsagias και συν. Time and temperature before processing influence the
recovery of umbilical cord blood hematopoietic progenitors. Transfusion
2007 Aug;47(8):1550-2

Ερευνητική μελέτη επιστημόνων του Α.Π.Θ. και της Biohellenika επιβεβαίωσε ότι εάν η επεξεργασία του αίματος από τον ομφάλιο λώρο δεν γίνει μέσα στο πρώτο 24ωρο χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό βλαστοκυττάρων που φθάνει μέχρι το 80% στις 72 ώρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Trasfusion", όργανο της American association of blood banks (AABB).

Η επεξεργασία των βλαστοκυττάρων πρέπει να γίνεται κατά το δυνατόν συντομότερα μετά τον τοκετό έτσι ώστε να εξασφαλίξεται η βιωσιμότητα τους. Αυτό επιβεβαίωσε έρευνητική μελέτη επιστημόνων του Α.Π.Θ. η οποία έγινε δεκτή γιά δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, όργανο της American association of blood banks, "Trasfusion". Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μιά μείωση που φθάνει το 10% το πρώτο 24ωρο 40% το δεύτερο και 80% το τρίτο 24ωρο.

Το γεγονος αυτό είναι γνωστό στις εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας οι οποίες και το αναφέρουν στην ιστοσελίδα που απευθύνεται προς τους ομοεθνείς τους (παραδόξως όμως όχι σε αυτές που απευθύνονται σε "χώρες της Ανατολής").

Οι εταιρείες που διαθέτουν εργαστήρια στην Ελλάδα έχουν το πλεονέκτημα της παραλαβής και επεξεργασίας των δειγμάτων εντός 24 ωρών από οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Η Biohellenika για να ελαττώσει ακόμη περισσότερο τον χρόνο παραλαβής από περιοχές της νοτίου Ελλάδος ίδρυσε και εξοπλίζει σήμερα τα εργαστήριά της εντός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

30/06/2007  

 

Falange V και συν Tissue Engineering 2007 June 13 (6) 1299

Σημαντική επιτάχυνση επούλωσης δερματικών ελκών με τη χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων ανακοίνωσαν επιστήμονες από τους τομείς δερματολογίας και Βιοχημείας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς με χρόνια δερματικά έλκη σε συνδυασμό με ένα σκεύασμα ινικής.

29/06/2007  

 

Tsagias και συν Transpl. Proc. accepted

Ανάκτηση κυττάρων που επαρκεί για θεραπεία ενήλικα, μετά από αποστράγγιση του αίματος του πλακούντα ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα της biohellenika. Η εργασία έγινε δεκτή για δημοσίευση μετά από κρίση στο ειδικό διεθνές περιοδικό Transplantation Proceedings. Η μελέτη αυτή, που επιβεβαιώνει τα ευρήματα άλλων ερευνητών, προσφέρει μια απλή και ασφαλή μέθοδο αποστράγγισης του πλακούντα και έτσι καταργεί ουσιαστικά τα "μικρά δείγματα", που μέχρι τώρα απορρίπτονταν από τις "δημόσιες" τράπεζες.

10/06/2007  

 

Koliakos και συν Cytotherapy accepted

Η προηγμένη μεθοδολογία που εφαρμόζει η Biohellenika εγκρίθηκε από διεθνή επιτροπή κριτών και θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Cytotherapy. Το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί μόνο κλινικά εγκεκριμένα υλικά και κλειστό σύστημα και σε σύγκριση με το κλασσικό πρωτόκολλο του Rubinstein, στο οποίο και βασίζεται, καταλήγει σε 65% περισσότερα βλαστοκύτταρα μετά την απόψυξη. Με τη δημοσίευση αυτή η Biohellenika περιλαμβάνεται μεταξύ των λίγων τραπεζών βλαστοκυττάρων διεθνώς που έχουν δημοσιεύσει και αξιολογήσει επιστημονικά το πρωτόκολλό τους.

01/06/2007  

 

Denner L, και συν Cell Prolif. 2007 Jun;40(3):367-80

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τέξας ανακοίνωσαν ότι μετά από επεξεργασία ανάλογη με αυτή που είχε γίνει σε εμβρυικά βλαστοκύτταρα, και τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ανθρώπινο ομφάλιο λώρο μπορούν να διαφοροποιηθούν έτσι ώστε να παράγουν ινσουλίνη. Η ανακοίνωση αυτή δείχνει για ακόμη μια φορά ότι τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου εμφανίζουν πλαστικότητα παρόμοια με αυτή των εμβρυικών βλαστοκυττάρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριστική θεραπεία του διαβήτη.

27/05/2007  

 

Νευρώνες, αστροκύτταρα και ολιγοδενδροκύτταρα ανέπτυξαν
Κορεάτες επιστήμονες από κρυοσυντηρημένα αρχέγονα κύτταρα ανθρώπινου αίματος του ομφαλίου λώρου. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για θεραπευτικές εφαρμογές του υλικού αυτού και σε ασθένειες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Lee MW ετ αλ iochem Biophys Res Commun. 2007 May 7.

Lee και συν Biochem Biophys Res Commun. 2007 Jun 29;358(2):637-43. Biomedical Research Institute, Republic of Korea.

27/05/2007  

 

Nishiyama και συν Stem Cells. 2007 May 10

Επιστήμονες από το καρδιοπνευμονικό τμήμα της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Keio του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι το δυναμικό μετατροπής των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου σε καρδιακά μυοκύτταρα είναι άριστο και οπωσδήποτε σημαντικά καλύτερο από αυτό των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον μυελό των οστών των ενηλίκων ασθενών. Πολλές φορές μάλιστα τα καρδιακά αυτομοσχεύματα βλαστοκυττάρων που προέρχονται από γερασμένους ασθενείς αποτυγχάνουν.

Για το λόγο αυτό οι Ιάπωνες επιστήμονες προτείνουν τη χρήση συμβατών ετερόλογων βλαστοκκυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου και για καρδιολογικές εφαρμογές.

27/05/2007  

 

Tang και συν Cell Transplant. 2007;16(2):159-69

Επιστήμονες από τον τομέα νευρολογίας του ιατρικού κολλεγίου της Γεωργίας των ΗΠΑ συνοψίζουν τα μέχρι τώρα θεραπευτικά αποτελέσματα των πρώτων πειραματικών και δοκιμαστικών εφαρμογών βλαστικών κυττάρων στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα με χρήση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς.

 27/05/2007  

 

Dai και συν Burns. 2007 Jun;33(4):418-28

Επιστήμονες από το κέντρο μοριακής ιατρικής και βλαστοκυττάρων του ιατρικού κολλεγίου Jiangxi στην ΛΔ της Κίνας ανακοίνωσαν ότι χορήγησαν ενδοφλέβια σε πειραματόζωα με δερματικές βλάβες βλαστοκύτταρα από αίμα ανθρώπινου ομφαλίου λώρου. Τα κύτταρα αυτά εντοπίσθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή της βλάβης όπου μετατράπηκαν σε επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος συντελώντας έτσι στην επούλωση του τραύματος. Η εργασία αυτή ανοίγει το δρόμο για ανάλογες εφαρμογές στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην θεραπεία των εγκαυμάτων, σχολιάζουν οι Κινέζοι επιστήμονες.

29/04/2007  

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ BIOHELLENIKA

Η ιατρική εταιρεία Αθηνών εβράβευσε την επιστημονική ομάδα της εταιρείας μας με βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας του 33ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου για την παρουσίαση στο συνέδριο της επιστημονικής εργασίας "Απομόνωση και ταυτοποίηση ενός πολυδυνάμου πληθυσμού βλαστοκυττάρων από το αίμα του πλακούντα".

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο που είχε ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάσθηκαν περισσότερες από 800 επιστημονικές εργασίες και ανακοινώσεις.

26/04/2007  

 

Nα το πετάξουμε; να το χαρίσουμε; ή να το φυλάξουμε;
Το απλούστερο είναι να το πετάξουμε. Αν θέλουμε να το χαρίσουμε στο «δημόσιο» απαιτείται ένα μόνο τηλεφώνημα και η ευθύνη θα ανήκει σε άλλους.

Αν αποφασίσουμε να το φυλάξουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον του παιδιού μας, αυτό έχει και κάποιο κόστος…
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους κύτταρο του οργανισμού. Αρχικά η χρήση τους περιορίζονταν μόνο σε παθήσεις του αίματος, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη θεραπεία του καρκίνου και των ρευματικών νοσημάτων ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται με επιτυχία στη θεραπεία του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της παραπληγίας, του Alzheimer, του Parkinson και του διαβήτη.
Μένουν για πάντα αξέχαστες εκείνες οι μοναδικές στιγμές που η οικογένεια υποδέχεται το νέο μέλος της. Ποιόν θα μοιάζει; θα είναι γερό; Ατέλειωτες οι προετοιμασίες τα πρώτα του ρουχαλάκια, το καλαθάκι του… ότι μπορεί να χρειάζεται ένα μωρό. Έρχεται γυμνό και απροστάτευτο να συναντήσει την απέραντη αγάπη των γονιών του. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτό το μικρό και εύθραυστο πλασματάκι έρχεται μαζί με ένα πολύτιμο δώρο; Πόσοι γνωρίζουμε ότι το αίμα που συνήθως μετά τη γέννηση πετιέται στα σκουπίδια μαζί με τον πλακούντα είναι ένα πολύτιμο υλικό με θεραπευτικές ιδιότητες; Είναι σωστό να πετάξουμε αυτό το δώρο;
Μία ακόμη φροντίδα, μια ακόμη συζήτηση: να το πετάξουμε; να το χαρίσουμε; ή να το φυλάξουμε;
Το απλούστερο είναι να το πετάξουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε. Αν θέλουμε να το χαρίσουμε σε «δημόσια» ή ερευνητική τράπεζα απαιτείται ένα μόνο τηλεφώνημα και η ευθύνη θα ανήκει σε άλλους, εσείς μόνο θα υπογράψετε όποια χαρτιά σας ζητηθεί και η δωρεά έχει γίνει. Ας πάει στο καλό, όπου κι αν πάει…
Αν αποφασίσουμε να το φυλάξουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον του παιδιού μας, αυτό έχει και κάποιο κόστος… μέσα σ’ όλα τ’ άλλα…

Όμως οι ηλικιωμένοι πλέον συνομήλικοι του κάποτε θα λένε: «είναι ένα από τα τυχερά παιδιά που οι γονείς του προνόησαν να φυλάξουν βλαστοκύτταρα». Γιατί οι θεραπευτικές εφαρμογές που έρχονται απαιτούν ο καθένας να έχει τα δικά του βλαστοκύτταρα, αυτά που του χάρισε η φύση.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους κύτταρο του οργανισμού. Αρχικά η χρήση τους περιορίζονταν μόνο σε παθήσεις του αίματος, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη θεραπεία του καρκίνου και των ρευματικών νοσημάτων ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται με επιτυχία στη θεραπεία του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της παραπληγίας, του Alzheimer, του Parkinson και του διαβήτη. Οι τελευταίες εφαρμογές απαιτούν αυτόλογα κύτταρα (του ίδιου του ασθενή).
Η διαδικασία της συλλογής είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη. Το κόστος προσιτό και με διευκολύνσεις αποπληρωμής. Μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες γονείς που αποφάσιζαν να φυλάξουν αυτό το πολύτιμο υλικό εξυπηρετούνταν από τις δεκάδες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσω αντιπροσώπων στη χώρα μας.

Εδώ και ένα χρόνο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην πόλη μας η Biohellenika. Αξίζει να επισκεφθείτε τα πιστοποιημένα από τους Lloyd’s εργαστήρια της και να ενημερωθείτε προσωπικά από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που τα διευθύνουν.

Biohellenika
(
www.biohellenika.gr)
κτήριο ZEDA Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, τηλ από σταθερό 8011199299, από κινητό 2310474282, 24 ώρες 6944677746
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

25/04/2007  

 

Αίμα ομφαλίου λώρου στη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στο αίμα του ομφαλίου λώρου του ανθρώπου αρχέγονα λειτουργικά ενδοθηλιακά κύτταρα χρήσιμα για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου (Nagano και συν Blood. 2007 Mar 22;)

Η εργασία αυτή επιβεβαιώνει τη γενική πεποίθηση ότι το αίμα που προέρχεται από τον ομφάλιο λώρο είναι πιθανόν καλύτερη πρώτη ύλη για εφαρμογές στην καρδιολογία όπου σήμερα χρησιμοποιούνται αρχέγονα κύτταρα από τον μυελό των οστών του ασθενούς.

Department of Regenerative Medicine, Graduate School of Comprehensive Sciences, University of Tsukuba, Tsukuba, Japan.

25/04/2007  

 

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν (Shyu MK) ανακοίνωσαν ότι κύτταρα που προέρχονται από το αίμα ομφαλίου λώρου ανθρώπου μπορούν να ανασυστήσουν τον κυτταρικό πληθυσμό του ήπατος σε πειραματόζωα μετά από τοξική ηπατική βλάβη (Dig Liver Dis. 2007 May;39(5):455-65).

Και η μελέτη αυτή υποστηρίζει την άποψη ότι το αίμα του ομφαλίου λώρου είναι τουλάχιστον εφάμιλο υλικό για εφαρμογές όπου σήμερα χρησιμοποιούνται αυτόλογα αρχέγονα κύτταρα του μυελoύ των οστών.

25/04/2007  

 

Επιστήμονες από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης δημοσίευσαν στο περιοδικό Transfusion (Bonanno και συν Transfusion. 2007 Feb;47(2):280-9) ότι κύτταρα που προέρχονται από το αίμα ομφαλίου
λώρου ανθρώπου μετατρέπονται σε ενδοθηλιακά και καρδιοαγγειακά κύτταρα. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι το αίμα του ομφαλίου λώρου περιέχει βλαστοκύτταρα κατάλληλα για εφαρμογές στην θεραπεία των καρδιοαγγειακών παθήσεων.

24/04/2007  

 

Το βραβείο του 22ου Βορειοελλαδικού Συνεδρίου απονεμήθηκε στην εργασία των Αντωνίτση και συν για την μετατροπή αρχεγόνων μεσεγχυματικών κυττάρων σε μυοκαρδιακά κύτταρα. Στην επιστημονική ομάδα που βραβεύθηκε συμμετείχε και η αν. καθ. κ. Κουζή Κολιάκου Πρόεδρος του επιστημονικού μας συμβουλίου.

Η εργασία είχε τίτλο "In vitro μελέτη της μετατροπής των αρχεγόνων μεσεγχυματικών κυττάρων του μυελού των οστών σε μυοκαρδιακά κύτταρα" με συγγραφείς τους Π. Αντωνίτση, Ε. Ιωαννίδου-Παπαγιαννάκη, Α. Καϊδόγλου, Α. Καλογερίδη, Ν. Χαροκόπο, Κ. Κουζή Κολιάκου, Ι Κυριακοπούλου, Ι Κλωνιζάκη, Κ. Ράμμο, Ι. Μώρο, Χρ. Παπακωνσταντίνου και είναι απότέλεσμα συνεργασίας Καρδιοχειρουργών, Αιματολόγων, Ιστολόγων - Εμβρυολόγων, Μοριακών Βιολόγων και εργαστηριακών γιατρών του Α.Π.Θ.

Στο ίδιο συνέδριο η επιστημονική ομάδα της Biohellenika σε προφορική ανακοίνωση του κ. Τσάγια παρουσίασε την εργασία που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Transfusion σχετικά με τις συνθήκες φύλλαξης των βλαστοκυττάρων πριν από τη κρυοσυντήρηση.

24/04/2007  

 

Η ανάγκη λειτουργίας και "Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων" στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίσθηκε από τον υφυπουργό υγείας κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε σύντομα να καλυφθεί το υφιστάμενο νομοθετικό κενό.

Συζητείται εαν ο χώρος εγκατάστασης της τράπεζας αυτής είναι καλύτερα να βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Γυναικολογικό και παιδιατρικό νοσοκομείο Νοσοκομείο όπου λειτουργούν οι Τέσσερεις κύριες Πανεπιστημιακές Γυναικολογικές Κλινικές, μαζί με τις Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές, Παιδοογκολογικές και Παιδοαιματολογικές κλινικές, ή το νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου λειτουργεί μία μόνο γυναικολογική κλινική. Στις χειρουργικές κλινικές του Ιπποκρατείου νοσοκομείου γίνονται ήδη επιτυχημένες επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων οργάνων.

Μία άλλη πρόταση αφορά το υπο κατασκευή Ινστιτούτο Βιολογικών ερευνών της Θεσσαλονίκης του οποίου όμως οι κτηριακές εγκαταστάσεις προβέπεται να ολοκληρωθούν σε δύο με τρία έτη. Υποψήφιο φαίνεται να είναι και το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο όμως δεν διαθέτει Πανεπιστημιακό Αιματολογικό τμήμα και στεγάζει κυρίως τις Πανεπιστημιακές Πνεμονολογικές κλινικές.

17/04/2007  

 

Ομιλία του προέδρου της εταιρείας στο αμφιθέατρο του Ε.Ι.Ε

Στη συνεδρίαση θα λάβουν επίσης μέρος η καθ. κ. Επισκόπου από το πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, η καθηγήτρια της αιματολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωαννίδου, η κ. Γκρέτση από το κέντρο Βιοιατρικών επιστημών Αλ. Φλέμιγκ και η κ. Θωμαϊδου από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Θα ακολουθήσει στρογγύλη τράπεζα με θέμα "Βλαστικά κύτταρα θεσμικό πλαίσιο και βιοηθική" όπου που εκτός από το τον κ. Κολιάκο, που είναι και πρόεδρος της τράπεζας βλαστοκυττάρων του ΕΙΕ, θα συμμετέχουν και η ομ. καθ. κ. Μονάχου. Ο καθηγητής της γυναικολογίας του ΑΠΘ κ. Ταρλατζής και η κ. Σταυροπούλου Γκιόκα υπεύθυνη της τράπεζας βλαστοκυττάρων του ινστ. ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

13/04/2007  

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς αναφέρουν σημαντική βελτίωση της κινητικότητας μετά μετά από τοπική έγχυση βλαστοκυττάρων από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο σε πειραματοζώα που είχαν υποστεί πειραματικά τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς (Dasari και συν J Neurotrauma. 2007 Feb;24(2):391-410) αναφέρουν ότι η τοπική έγχυση βλαστοκυττάρων από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο σε πειραματόζωα στο σημείο της βλάβης του νωτιαίου μυελού προάγει την επαναμυελίνωση στους νευράξωνες.

Τα αποτελέσματα των ανοσοιστοχημικών εξετάσεων έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα μετασχηματίσθηκαν σε νευρικά κύτταρα και συνέβαλαν στην έκκριση απαραίτητων ουσιών διευκολύνοντας έτσι την διεργασία της επαναμυελίνωσης. Η κινητικότητα των πειραματοζώων βελτιώθηκε επισης σημαντικά.

21/03/2007  

Διαβαστε στην ανεξαρτητη ιστοσελίδα
http://www.cordbloodrights.org/

δείτε ακόμη και το εξής
http://www.stemnews.com/


18/03/2007  

 

Δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από γονείς της περιοχής για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εταιρεία μας, η διοίκηση αποφάσισε να προσλάβει 1 ή 2 στελέχη πτυχιούχους ή τελειόφοιτους βιοϊατρικών επιστημών με σχέση εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης καθώς και 1 ή 2 ιατρικούς επισκέπτες ανεξαρτήτως πτυχίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν έδρα τη Λάρισα ή τον Βόλο και εάν προσληφθούν θα ασχολούνται με την ενημέρωση των γονέων και των ιατρών για τις υπηρεσίες της Εταιρείας και την εν γένει εξυπηρέτηση των πελατών της περιοχής.

Προσφέρεται μισθός ανάλογος των προσόντων και πριμ αποδοτικότητος. Για την πρόσληψη θα ληφθει υπ όψιν το βιογραφικό, συστάσεις και συνέντευξη.

Αποστολή βιογραφικών στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες στο 801-11-99-2-99 (μόνο από σταθερό τηλέφωνο) ή στο κινητό του κ. Κολιάκου 6944677745.

24/02/2007  

 

Τη διεύθυνση του εργαστηρίου αιματολογίας της Biohellenika ανέλαβε ο καθηγητής της Αιματολογίας κ. Παντελής Μακρής. Ο κ. Μακρής, ένας από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα του, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και είναι διεθνώς γνωστός γιά μια σειρά επιστημονικών εργασιών στον τομέα της αιμόστασης και της θρόμβωσης.

Το εργαστήριο αιματολογίας της Biohellenika είναι σήμερα εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα όργανα και μπορεί να εκτελέσει τις πλέον εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις, ιδαίτερα στον τομέα της αιμόστασης. Το εργαστήριο αυτό όπως και τα άλλα εργαστήρια της Biohellenika βρίσκεται σε πορεία διαπίστευσης κατά ISO 17025 με στόχο να διαπιστευθεί ως πρότυπο εργαστήριο αναφοράς από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

10/02/2007  

 

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Ε.Ι.Ε και η Biohellenika συμφώνησαν στην έναρξη επιστημονικής και οικονομικής συνεργασίας στον τομέα των βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου.

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής η Biohellenika θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εντός του Ε.Ι.Ε. εργαστηρίου απομόνωσης, κρυοσυντήρησης και ποιοτικού ελέγχου βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο. Στο εργαστήριο αυτό θα κατευθύνονται τα δείγματα που θα συλλέγονται από την νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και θα γίνεται η δεύτερη φύλαξη των δειγμάτων της βορείου Ελλάδος.

Στην απίθανη περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της Biohellenika το Ε.Ι.Ε. αναλαμβάνει τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων μέχρι τη λήξη των συμβολαίων. Με τη συνεργασία αυτή η Biohellenika προσβλέπει σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προκύψουν από την κινητοποίηση του αξιόλογου ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

06/02/2007  

 

Κορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μετέτρεψαν βλαστικά κύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου σε κύτταρα που παράγουν Ινσουλίνη. Τα ευρήματα αυτά πιθανόν να συμβάλλουν σημαντικά στο μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη αναφέρουν οι επιστήμονες.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Σεούλ ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2007 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Biochemistry and Biophysics Research Communications ότι απομόνωσαν έναν πληθυσμό βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ανθρώπινου ομφαλίου λώρου με ειδικά αντιγονικά χαρακτηριστικά και τον μετέτρεψαν σε κύτταρα παρόμοια με αυτά των νησιδίων του παγκρέατος που παράγουν Ινσουλίνη και C πεπτίδιο.

Τα ευρήματα αυτά πιθανόν να συμβάλλουν σημαντικά στο μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη αναφέρουν οι επιστήμονες.

03/02/2007  

 

Ανακοίνωση Κινέζων επιστημόνων περιγράφει για πρώτη φορά διεθνώς μέθοδο απομόνωσης πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από δέρμα ενηλίκου θηλαστικού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η δυνατότητα απομόνωσης, κατάψυξης και επιτυχούς απόψυξης πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από το δέρμα ενηλίκου ανθρώπου. Γιά το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η ύπαρξη "τραπεζών κρυοσυντήρησης βλαστοκυττάρων δέρματος".

Τον Μάρτιο του 2007 αναμένεται να δημοσιευθεί στο περιοδικό Molecular Reproduction and Development ανακοίνωση επιστημόνων από το πανεπιστήμιο YangLing της επαρχίας Shaanxi της Κίνας. Στην ανακοίνωση αυτή θα περιγράφεται η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από το δέρμα αυτιού ενήλικης κατσίκας. Οι Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα κύτταρα που απομόνωσαν έχουν τις ιδιότητες εμβρυικών βλαστικών κυττάρων (Yang X et al Mol Reprod Dev. 2007 Mar;74(3):386-96).

Σημειώνεται ότι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Okayama της Ιαπωνίας είχαν ανακοινώσει τον Μάϊο του 2006 ότι απομόνωσαν για πρώτη φορά βλαστικά κύτταρα από το δέρμα εμβρύου ποντικού. Αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την απομόνωση βλαστικών κυττάρων από το δέρμα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η καθιέρωση μιας αξιόπιστης τεχνικής για το σκοπό αυτό αναφέρουν οι Ιάπωνες επιστήμονες (Medina et al J Cell Biochem. 2006 May 1;98(1):174-84).

Οι εργασίες αυτές υποστηρίζουν την υπόθεση των Chunmeng και Tianmin (Med Hypotheses. 2004;62(5):683-8) δεν δικαιολογούν όμως την φύλαξη μικρών τεμαχίων δέρματος σε υγρό άζωτο για μελλοντική ιατρική χρήση.

Παρ όλο που το βασικό κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας δεν θα ξεπερνούσε τα 50 € για κάθε δείγμα και για 20 χρόνια φύλαξης, η υπηρεσία αυτή δεν μπορεί να προσφερθεί παρά μόνο σε εθελοντική-πειραματική βάση δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η δυνατότητα απομόνωσης, κατάψυξης και επιτυχούς απόψυξης πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από το δέρμα ενηλίκου ανθρώπου.

03/02/2007  

 

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 13.30 ο πρόεδρος της εταιρείας μας αν. καθηγητής κ. Κολιάκος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το θέμα «Βιοιατρικοί Πειραματισμοί: Κοινωνικό όφελος και δεοντολογία».

Η ομιλία θα γίνει στα πλαίσια ημερίδας με θέμα Δίκαιο και Βιοηθική που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

Στην ημερίδα η οποία θα διαρκέσει από τις 9.30 πμ έως τις 18.30 μμ θα συμμετέχουν επιστήμονες των Βιο-ιατρικών επιστημών και της Νομικής.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

- Βιολογική έρευνα και Βιοδίκαιο
- Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
- Διαχείριση Γενετικών Πληροφοριών
- Βιοιατρικοί Πειραματισμοί
- Ευθανασία
- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη.

02/02/2007  

 

Επιστήμονες της κλινικής Mayo δημοσίευσαν την περίπτωση ενός παιδιού με λευχαιμία που σώθηκε επειδή οι γονείς του είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου κατά τη γέννηση. Το τρίχρονο κοριτσάκι σήμερα, είκοσι μήνες μετά τη θεραπεία είναι απόλυτα υγιές.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η εξέταση του μοσχεύματος για προλευχαιμικούς κλώνους με τη μέθοδο PCR ήταν αρνητική. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι μόνο το 1% των παιδιών με προλευχαιμικούς κλώνους εκδηλώνουν λευχαιμία άρα η αυτόλογη χρήση των μοσχευμάτων που συλλέγονται κατά τη γέννηση από το αίμα του ομφαλίου λώρου πρέπει να θεωρείται ασφαλής.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί καρκίνο είναι 1:500 περίπου 1:4 παιδιά με καρκίνο θεραπεύονται σήμερα με αιμοποιητική μεταμόσχευση. Δηλαδή η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το παιδί το μόσχευμα που φυλάχθηκε κατά τη γέννηση είναι 1:2000. Οι πλέον συχνές εφαρμογές στην παιδική ηλικία είναι η οξεία μυελοβλαστική και η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η αναζωπύρωση λευχαιμίας ή λεμφώματος το προχωρημένο νευροβλάστωμα και η απλαστική αναιμία.

Σήμερα λιγότερο από το 3% των γονέων προνοούν να φυλάξουν το αίμα του ομφαλίου λώρου κατά τη γέννηση. Με τον ολοένα αυξανόμενο όμως αριθμό των μοσχευμάτων που φυλάσσονται οι περιπτώσεις εφαρμογών θα αυξηθούν έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα για την χρησιμότητά τους.

 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed