espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Ευρετήριο Άρθρου

Νέα 2010

30.12.10

Διεθνής αναγνώριση του επιστημονικού έργου της Biohellenika

Η επιστημονική ομάδα της Biohellenika σήμερα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα το έργο της αναγνωρίστηκε διεθνώς, με την αποδοχή δημοσίευσης επιστημονικής μελέτης που αφορά τη διαδικασία λήψης επί πλέον βλαστοκυττάρων με ειδική επεξεργασία του πλακούντα. Η μελέτη αυτή έγινε δεκτή προς δημοσίευση με την πρώτη υποβολή,  αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτές και αποτελεί συνέχεια  πρωτοκόλλου που είχε δημοσιευτεί παλαιότερα και μάλιστα είχε αποσπάσει  βραβείο το 2007 στο συνέδριο των Μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η Biohellenika επεξεργάζεται ολόκληρο τον πλακούντα και δίνει στην οικογένεια επί πλέον κύτταρα, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να  συλλεγούν. Οι μικρές αρχικές λήψεις αίματος από τον πλακούντα  περιορίζουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των βλαστοκυττάρων, για το λόγο αυτό  ενήλικες μεγαλόσωμοι ασθενείς σήμερα χρησιμοποιούν  δύο συλλογές βλαστοκυττάρων για θεραπεία κακοήθων ασθενειών. Η  διαδικασία του πλακούντα που χρησιμοποιεί η Biohellenika προσφέρει το σύνολο των βλαστοκυττάρων και λύονται πολλά από τα  προβλήματα που προκύπτουν από τη χορήγηση δύο αλλογενών μοσχευμάτων σε ασθενείς με μεγάλο σωματικό βάρος.

Ο πλακούντας αποτελεί αστείρευτη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία δεν εξαντλούνται ούτε με τη δεύτερη λήψη και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και  κατευθυνόμαστε προς άλλες μεθόδους που θα μας δώσουν ακόμα περισσότερα βλαστοκύτταρα.


07.12.10

Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων των δοντιών σήμερα και οι προοπτικές για το μέλλον

Τα βλαστοκύτταρα που περιέχονται στον πολφό των δοντιών  ανακαλύφτηκαν για πρώτη φορά το 2003 από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΝΙΗ). Από τότε ακολούθησαν πολλές μελέτες που αφορούν στις ιδιότητές τους και τις θεραπευτικές τους χρήσεις. Τα βλαστοκύτταρα του πολφού εκτός από τα νεογιλά δόντια, βρίσκονται και στους φρονιμίτες  και ανήκουν στον τύπο των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του δοντιού αποτελούν τα πλέον αρχέγονα κύτταρα της κατηγορίας τους και στο εργαστήριο έχουν μετατραπεί σε κύτταρα νευρικά, χονδρικά, οστικά και μυϊκά. Η ικανότητά τους να μετατρέπονται σε κύτταρα νευρικά έχει ωθήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας της Αυστραλίας να προτείνουν την άμεση εξαγωγή των δοντιών, την απομόνωση των μεσεγχυματικών κυττάρων και την τοποθέτησή τους στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ιδιότητές τους αυτές τα καθιστούν πολύτιμο εργαλείο για την αναγεννητική ιατρική και την αποκατάσταση οργάνων. Τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού χαρακτηρίζονται από έντονο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, υψηλή αναγεννητική ικανότητα και  διατηρούν τις ιδιότητες των αρχέγονων κυττάρων ακόμα και μετά από 12 κυτταρικές διαιρέσεις. Ανήκουν στον τύπο των ενήλικων βλαστοκυττάρων και η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε οτι η χρήση τους είναι ασφαλής.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες, με έγκριση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η μία εκ των οποίων αναφέρεται στην επαναδημιουργία του οδοντικού πολφού μετά από νέκρωση ή καταστροφή και οι υπόλοιπες δύο στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και την αποκατάσταση του περιοδοντίου.

Σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς για τη θεραπεία οστικών ελλειμμάτων ή εκτεταμένων καταγμάτων των οστών του κρανίου, του προσώπου και των γνάθων. Ενισχύουν τη λειτουργία των εμφυτευμάτων και αποκαθιστούν τα ελλείμματα των γνάθων μετά από εξαγωγή μόνιμων δοντιών. Η παραγωγή οδοντίνης στο εργαστήριο και η χρήση της ως υλικό έμφραξης για την αποκατάσταση των τερηδονισμένων δοντιών θα είναι ρουτίνα στο πολύ εγγύς μέλλον.

Πειραματικά τα βλαστοκύτταρα του δοντιού  έχουν χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, στην αναγέννηση  των μυών μετά από αρτηριακή απόφραξη και για την ενίσχυση της αγγειογένεσης κατά την αποκατάσταση των ιστών.

Είναι εντυπωσιακή η δημιουργία ανθρώπινων μυικών κυττάρων σε πειραματόζωα με μυϊκή ατροφία τύπου Duchenne, στα οποία χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από ανθρώπινο οδοντικό πολφό. Στα πειραματόζωα αυτά βελτιώθηκε η κινητικότητά τους και η κατάστασή τους σταθεροποιήθηκε για τους 25 μήνες που διήρκεσε η μελέτη αυτή.

Τα βλαστοκύτταρα του πολφού αποτελούν σήμερα μια πραγματική πηγή βλαστοκυττάρων με αποδεδειγμένες θεραπευτικές χρήσεις σε ασθενείς, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες στο μέλλον. Δεδομένου οτι η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα πρώτα έτη της ζωής του παιδιού από την ηλικία των 6 έως 12 ετών ή και αργότερα από τους φρονιμίτες, καλούνται οι γονείς να ενημερωθούν επιστημονικά και υπεύθυνα για τις πραγματικές δυνατότητες που τους παρέχει η φύλαξη των βλαστοκυττάρων του δοντιού και να αποφασίσουν για το καλό των παιδιών τους.



20.11.10

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ WORD CORD BLOOD CONGRESS ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ  4-7-2010

Από τις 4 έως και τις 7 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία το διεθνές συνέδριο που αφορά τις νεότερες χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα (Word Cord Blood Congress) το οποίο παρακολούθησε η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika και η Υπεύθυνη Ποιότητας των εργαστηρίων.   Η ερευνητική ομάδα της Biohellenika παρουσίασε εργασία με θέμα: <<Νέα μέθοδος απομόνωσης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου, η οποία εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων  για εφαρμογές στην αποκατάσταση ιστών>>.  Το συνέδριο αυτό αποτελούσε συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου που  έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο San Fransisco,  το οποίο και πάλι είχε παρακολουθήσει η κ Κολιάκου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου εστιάζονταν στην ανάγκη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων είτε για λογαριασμό της οικογένειας είτε για δημόσια δωρεά. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι τα καλύτερα ιστοσυμβατά   και ασφαλέστερα μοσχεύματα, με λιγότερα ποσοστά απόρριψης προέρχονται μέσα από την οικογένεια και προτάθηκε να γίνεται κατευθυνόμενη φύλαξη και συμβουλευτική παρέμβαση προς τους γονείς που ήδη έχουν ένα παιδί που μπορεί να βοηθηθεί από τη χρήση βλαστοκυττάρων να προβαίνουν σε νέα κύηση και φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Επίσης εκφράστηκε  θετική άποψη για την προεμφυτευτική διάγνωση και την επιλογή της ιστοσυμβατότητας, στις περιπτώσεις κληρονομικής ασθένειας στην οικογένεια,  με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς και ιστοσυμβατού αδελφού για τη λήψη βλαστοκυττάρων και τη θεραπεία προηγούμενου παιδιού.  Η προεμφυτετική διάγνωση επειδή στηρίζεται στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι αποδεκτή σε κάποιες χώρες για θρησκευτικούς λόγους.

To αίμα του πλακούντα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και άλλους  πληθυσμούς αρχέγονων κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς είναι τα προενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα  και αγγειοπάθειες.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα  των αιμοποιητικών  βλαστοκυττάρων, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είτε αυξάνουν την εμφυτευτική τους ικανότητα, είτε το πλέον εντυπωσιακό προκαλούν κατευθείαν κυτταρικό πολλαπλασιασμό με μια νεότερη τεχνολογία. Τα βλαστοκύτταρα που προήλθαν από τη χρήση αυτής της μεθόδου χορηγήθηκαν με επιτυχία σε ασθενή με λευχαιμία. Αυτή η ανακοίνωση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη χρήση μικρών δειγμάτων τα οποία σήμερα είτε φυλάσσονταν εν αναμονή αυτής της τεχνολογίας είτε απορρίπτονταν εξ αρχής.  Η τεχνολογία αυτή έχει παραχωρηθεί και δοκιμάζεται στα εργαστήρια της Biohellenika, για επιβεβαίωση από ένα άλλο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ένα μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη χρήση των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στις μη αιμοποιητικές παθήσεις. Στις παθήσεις αναφέρθηκε η εγκεφαλική παράλυση, λόγω κακής οξυγόνωσης ή τραυματισμού του εγκεφάλου, όπου χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού και οι γονιδιακές βλάβες του δέρματος όπου χρησιμοποιούνται συμβατά μοσχεύματα. Σε δύο παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους στα εργαστήρια της Biohellenika έγινε η χορήγηση των βλαστοκυττάρων τους και παρακολουθούνται από την κλινική του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σε εργαστήριο του Ισραήλ μετατράπηκαν σε νευρικά κύτταρα και προτάθηκε  η χρήση τους για αποκατάσταση νευρολογικών ασθενειών.

Συζητήθηκαν εκ νέου τρόποι για να ελαττωθούν τα ποσοστά της απόρριψης των μοσχευμάτων που προέρχονται από μη συγγενείς δότες και εξετάστηκε η βελτίωση των αποτελεσμάτων από ταυτόχρονη χορήγηση στον ίδιο ασθενή δύο μοσχευμάτων.

Ανακοινώθηκε  αυτόλογη χρήση των βλαστοκυττάρων σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία μετά από επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 21 μήνες μετά τη θεραπεία ο ασθενής να είναι ελεύθερος μεταγγίσεων.


Τέλος συζητήθηκε τι θα πρέπει να ξέρουν και τι να περιμένουν οι γονείς από τη φύλαξη των βλαστοκυττάτων των παιδιών τους και το συνέδριο ομόφωνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς επιλέγουν τον τρόπο της φύλαξης των βλαστοκυτάρων των παιδιών τους, τα οποία σήμερα για την οικογένεια  χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και της λευχαιμίας και σε  φάση κλινικών δοκιμών αλλά μόνο σε αυτόλογες χρήσεις τα βλαστοκύτταρα διεθνώς αξιολογούνται για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την ανάγκη της φύλαξης των βλαστκυττάρων και τα διαφαινόμενα οφέλη της οικογένειας, για το λόγο αυτόν πρωτοπόροι διεθνούς αναγνώρισης αιματολόγοι προχώρησαν στη λειτουργία τραπεζών οικογενειακής φύλαξης.


Κ Κουζή-Κολιάκου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika



Από τις 4 έως και τις 7 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία το διεθνές συνέδριο που αφορά τις νεότερες χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα (Word Cord Blood Congress) το οποίο παρακολούθησε η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika και η Υπεύθυνη Ποιότητας των εργαστηρίων.   Η ερευνητική ομάδα της Biohellenika παρουσίασε εργασία με θέμα: <<Νέα μέθοδος απομόνωσης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου, η οποία εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό μεσεγχυματικών κυττάρων  για εφαρμογές στην αποκατάσταση ιστών>>.  Το συνέδριο αυτό αποτελούσε συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου που  έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο San Fransisco,  το οποίο και πάλι είχε παρακολουθήσει η κ Κολιάκου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου εστιάζονταν στην ανάγκη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων είτε για λογαριασμό της οικογένειας είτε για δημόσια δωρεά. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι τα καλύτερα ιστοσυμβατά   και ασφαλέστερα μοσχεύματα, με λιγότερα ποσοστά απόρριψης προέρχονται μέσα από την οικογένεια και προτάθηκε να γίνεται κατευθυνόμενη φύλαξη και συμβουλευτική παρέμβαση προς τους γονείς που ήδη έχουν ένα παιδί που μπορεί να βοηθηθεί από τη χρήση βλαστοκυττάρων να προβαίνουν σε νέα κύηση και φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Επίσης εκφράστηκε  θετική άποψη για την προεμφυτευτική διάγνωση και την επιλογή της ιστοσυμβατότητας, στις περιπτώσεις κληρονομικής ασθένειας στην οικογένεια,  με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς και ιστοσυμβατού αδελφού για τη λήψη βλαστοκυττάρων και τη θεραπεία προηγούμενου παιδιού.  Η προεμφυτετική διάγνωση επειδή στηρίζεται στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι αποδεκτή σε κάποιες χώρες για θρησκευτικούς λόγους.

To αίμα του πλακούντα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και άλλους  πληθυσμούς αρχέγονων κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς είναι τα προενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα  και αγγειοπάθειες. 

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα  των αιμοποιητικών  βλαστοκυττάρων, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είτε αυξάνουν την εμφυτευτική τους ικανότητα, είτε το πλέον εντυπωσιακό προκαλούν κατευθείαν κυτταρικό πολλαπλασιασμό με μια νεότερη τεχνολογία. Τα βλαστοκύτταρα που προήλθαν από τη χρήση αυτής της μεθόδου χορηγήθηκαν με επιτυχία σε ασθενή με λευχαιμία. Αυτή η ανακοίνωση ανοίγει καινούργιους δρόμους για τη χρήση μικρών δειγμάτων τα οποία σήμερα είτε φυλάσσονταν εν αναμονή αυτής της τεχνολογίας είτε απορρίπτονταν εξ αρχής.  Η τεχνολογία αυτή έχει παραχωρηθεί και δοκιμάζεται στα εργαστήρια της Biohellenika, για επιβεβαίωση από ένα άλλο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ένα μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στη χρήση των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στις μη αιμοποιητικές παθήσεις. Στις παθήσεις αναφέρθηκε η εγκεφαλική παράλυση, λόγω κακής οξυγόνωσης ή τραυματισμού του εγκεφάλου, όπου χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού και οι γονιδιακές βλάβες του δέρματος όπου χρησιμοποιούνται συμβατά μοσχεύματα. Σε δύο παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους στα εργαστήρια της Biohellenika έγινε η χορήγηση των βλαστοκυττάρων τους και παρακολουθούνται από την κλινική του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σε εργαστήριο του Ισραήλ μετατράπηκαν σε νευρικά κύτταρα και προτάθηκε  η χρήση τους για αποκατάσταση νευρολογικών ασθενειών.  

Συζητήθηκαν εκ νέου τρόποι για να ελαττωθούν τα ποσοστά της απόρριψης των μοσχευμάτων που προέρχονται από μη συγγενείς δότες και εξετάστηκε η βελτίωση των αποτελεσμάτων από ταυτόχρονη χορήγηση στον ίδιο ασθενή δύο μοσχευμάτων. 

Ανακοινώθηκε  αυτόλογη χρήση των βλαστοκυττάρων σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία μετά από επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 21 μήνες μετά τη θεραπεία ο ασθενής να είναι ελεύθερος μεταγγίσεων.


Τέλος συζητήθηκε τι θα πρέπει να ξέρουν και τι να περιμένουν οι γονείς από τη φύλαξη των βλαστοκυττάτων των παιδιών τους και το συνέδριο ομόφωνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς επιλέγουν τον τρόπο της φύλαξης των βλαστοκυτάρων των παιδιών τους, τα οποία σήμερα για την οικογένεια  χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και της λευχαιμίας και σε  φάση κλινικών δοκιμών αλλά μόνο σε αυτόλογες χρήσεις τα βλαστοκύτταρα διεθνώς αξιολογούνται για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν την ανάγκη της φύλαξης των βλαστκυττάρων και τα διαφαινόμενα οφέλη της οικογένειας, για το λόγο αυτόν πρωτοπόροι διεθνούς αναγνώρισης αιματολόγοι προχώρησαν στη λειτουργία τραπεζών οικογενειακής φύλαξης.


Κ Κουζή-Κολιάκου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής
Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika 


05.10.10

Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΣ, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Η φύση έχει προικίσει το νεογέννητο με βλαστοκύτταρα από το αίμα του πλακούντα, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξή του στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αργότερα τα βλαστοκύτταρα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται σε ορισμένες θέσεις στο σώμα του ενηλίκου.

Η κινητοποίηση από τις αρχικές εστίες τους είναι ελάχιστη και για τον λόγο αυτό δεν είναι εμφανής η δράση τους στην αποκατάσταση των οργάνων, αλλά και στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, πρέπει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, να διαχωριστούν  και να χορηγηθούν στον ασθενή σε λειτουργική μορφή τοπικά ή συστηματικά. Η κυριότερη αποθήκη βλαστοκυττάρων στον ενήλικο είναι ο λιπώδης ιστός, ένας ιστός ο οποίος μάλιστα θεωρείται και επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου.

Το λίπος αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να μας προμηθεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης λαμβάνεται μεγάλος αριθμός κυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Τα βλαστοκύτταρα από το λίπος προορίζονται μόνο για αυτόλογες χρήσεις, δηλαδή από τον ίδιο τον δότη. Ετσι προστατεύονται οι ασθενείς από το φαινόμενο της οξείας ή χρόνιας απόρριψης, όταν χορηγούνται συγχρόνως με αιμοποιητικά, μη απόλυτα ιστοσυμβατά μοσχεύματα.

Οι χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν είτε την αισθητική ιατρική, είτε την αποκατάσταση βλαβών οργάνων. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας και είναι ο ιστός ο οποίος εξωτερικά δείχνει τα σημεία της γήρανσης. Η ανανέωση του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια επιχειρείται με τοπική ενέσιμη χορήγηση ουσιών που προσδίδουν όγκο στην περιοχή που χορηγούνται. Οι ουσίες αυτές μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφυδατώνονται και απορροφώνται, με συνέπεια το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι προσωρινό.

Η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων του λίπους στην περιοχή που θέλουμε να αποκαταστήσουμε αισθητικά προσδίδει μόνιμο αποτέλεσμα, διότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που παράγουν τα συστατικά του δέρματος, κολλαγόνο και ελαστίνη,  και αναλαμβάνουν την ανανέωσή του, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες και προσδίδοντας του  νεανικη εμφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των ιστών χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Πριν τα βλαστοκύτταρα χορηγηθούν σε ασθενείς δοκιμάστηκαν για αρκετά χρόνια σε πειραματικές μελέτες, οι οποίες απέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σήμερα σε καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας μας εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία, η οποία στο μέλλον θα συνδυάζεται με όλες τις επεμβάσεις by-pass, την τοποθέτηση stent και την εκτομή αθηρωματικών πλακών από τις καρωτίδες. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων βοηθά αφ ενός μεν στην άμεση επούλωση του ενδοθηλίου και στην προστασία των στεφανιαίων αγγείων από μελλοντικές αθηρωματικές βλάβες και αφ ετέρου στον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος και στη διατήρηση της ακεραιότητας το μυοκαρδίου. Επίσης η μέθοδος έχει συνδυαστεί και με την τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς και αυτό αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοπορία για τη χώρα μας.

Από τα εγκαύματα ως την οστεοαρθρίτιδα

Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού χρησιμοποιούνται στη θεραπεία εγκαυμάτων, διαβητικών ελκών και ελκών κατακλίσεων. Η αποκατάσταση αυτών των δυσίατων τραυμάτων είναι εντυπωσιακή και γρήγορη, αλλά και η βελτίωση της γενικότερης εικόνας των ασθενών είναι αισθητή, λόγω της ελάττωσης της απορρόφησης τοξικών ουσιών από τους κατεστραμμένους ιστούς.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται τα βλαστοκύτταρα του λίπους στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με σημαντική βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης και ελάχιστη επιβάρυνση στον ασθενή. Συντριπτικά κατάγματα επίσης έχουν αποκατασταθεί με ελάχιστες επεμβάσεις και με μόνη τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα επίσης υπάρχουν στα νεογιλά δόντια των παιδιών και στους φρονιμίτες και χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση των γνάθων και των σκελετικών βλαβών του προσώπου, την αναγέννηση του πολφού στις περιπτώσεις των απονευρώσεων και πειραματικά σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η διαδικασία λήψης και χορήγησης των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων είναι ασφαλής, εύκολη, αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική για τον ασθενή και για τον λόγο αυτό σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον θα τύχουν ευρείας χρήσης και αποδοχής.

Ελπίδες για θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης

Οι ισχαιμικές βλάβες του εγκεφάλου, οι οποίες ενοχοποιούνται για την εγκεφαλική παράλυση και τον αυτισμό, αποτελούν αντικείμενο κλινικών μελετών και τη μοναδική ελπίδα θεραπείας για την οικογένεια.

Για την εγκεφαλική παράλυση, της οποίας η διάγνωση γίνεται σε μικρή ηλικία, σήμερα χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του πλακούντα, διότι τα παιδιά αυτά είναι μικρής ηλικίας και διαθέτουν τα ανάλογα βλαστοκύτταρα. Μετά τη θεραπεία της λευχαιμίας, η δεύτερη σε συχνότητα χρήση των βλαστοκυττάρων αφορά τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Για την περίπτωση του αυτισμού σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα, ούτε εν εξελίξει κλινικές μελέτες σχετικά με θεραπευτικές χρήσεις βλαστοκυττάρων. Παρ όλα αυτά μεμονωμένες μελέτες έχουν αποδείξει τη χρησιμότητα αυτών των κυττάρων στην περίπτωση του αυτισμού. Τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία δεν έχουν βλαστοκύτταρα από τον πλακούντα, υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση παρουσία ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, η οποία περιλαμβάνει πλαστικό χειρουργό, παιδοχειρουργό, παιδίατρο, παιδοψυχολόγο και αναισθησιολόγο. Από το υλικό της λιποαναρρόφησης απομονώνονται και κρυοσυντηρούνται τα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να χορηγηθούν άμεσα μετά την ολοκλήρωση των ποιοτικών ελέγχων. Η ποσότητα των βλαστοκυττάρων που απομονώνεται από τον λιπώδη ιστό είναι μεγάλη, εξαρτάται από την ποσότητα του υλικού της λιποαναρρόφησης και χορηγείται σε δύο ή περισσότερες δόσεις.

Για τα αυτιστικά παιδιά η λιποαναρρόφηση αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία θεραπευτικής παρέμβασης, επί ελλείψεως του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Πολύ σύντομα μετά τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων τα παιδιά εμφανίζουν σαφή σημεία αλλαγής της συμπεριφοράς τους και έναρξη ένταξής τους στην οικογένεια.

Η θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι μια άλλη κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιείται στη χώρα μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία των ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί καταλήγουν σε βασανιστική έλλειψη οξυγόνου, λόγω της χρόνιας καταστροφής και μη αποκατάστασης των πνευμόνων. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων του λίπους αναστέλλει τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πνεύμονα και σταδιακά αποκαθιστά τις βλάβες των κυψελίδων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=203714



26.09.10

Η BIOHELLENIKA ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ  (ΑΑΒΒ)

Ο πρόεδρος της Biohellenika, Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, συγχαίρει  τα στελέχη και τους συνεργάτες της εταιρείας για την επιτυχημένη παρουσία  και συμμετοχή τους κατά την επιθεώρηση των εργαστηρίων της Θεσσαλονίκης από την AABB (American Association of Blood Banks . www.aabb.org ), η οποία ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστευσης.


Ιδιαίτερα συγχαίρει τα μέλη του εργαστηρίου και τους υπεύθυνους ποιότητας των τμημάτων για την αδιάλειπτη τήρηση των κανόνων ποιότητας και την επιτυχημένη  συμμετοχή τους στην τριήμερη επιθεώρηση, που επικύρωσε την   υποδειγματική λειτουργία της εταιρείας μας.

Η εταιρεία μας ιδιαίτερα ευχαριστεί  τους εξωτερικούς συνεργάτες,  E. Σγουρό της Air Liquide,  Ι. Πετρίδη και  Δ. Καρνάβα της ΜΕΝΤΩΡ ΕΠΕ και τον  κ. Δ. Βέργα της  AG ADVENT για την έμπρακτη συμμετοχή τους στην επιθεώρηση.

Η Biohellenika είναι η πρώτη Ελληνική  οικογενειακή τράπεζα οµφαλοπλακουντιακού αίµατος που διαπιστεύθηκε από τον διεθνούς κύρους οργανισμό ΑΑΒΒ.

Σχολιάζοντας η διεύθυνση της εταιρείας “Για όσους γνωρίζουν τη Biohellenika, η διαπίστευση των εργαστηρίων και των διαδικασιών που ακολουθούνται, αποτελεί απλά την επικύρωση  της υψηλής  ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της εταιρείας. Η Biohellenika με την είσοδό της στην διεθνή οικογένεια των 65 διαπιστευμένων τραπεζών της ένωσης αποκτά επιπλέον δυνατότητες και μπορεί πλέον να σταθεί  πιο αποτελεσματικά κοντά στους γονείς  που την επέλεξαν για τη φύλαξη των πολύτιμων βλαστοκυττάρων, τη δύσκολη στιγμή που αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.  Τα δείγματά της αποκτούν διεθνές διαβατήριο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Λίγα λόγια για την ΑΑΒΒ

Η AABB, η Αμερικανική Ένωση Τραπεζών Αίματος, ιδρύθηκε το 1947 και περιλαμβάνει σους κόλπους της 65 τράπεζες βλαστοκυττάρων από όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι 24 βρίσκονται εκτός της Αμερικανικής ηπείρου. Ο διεθνής αυτός επιστημονικός οργανισμός διαπιστεύει εκτός των Τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων και ιατρικά εργαστήρια που υποστηρίζουν  κυτταρικές θεραπείες. Η Biohellenika θα είναι η τρίτη Ευρωπαϊκή εταιρεία με τη διάκριση αυτή.   Η ΑΑΒΒ  έχει δεσμευτεί να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας εξελίσσοντας τις πρακτικές και τα πρότυπα των κυτταρικών θεραπειών με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια  του ασθενή.



16.09.10

Η Biohellenika πιστοποίησε πατέντα για καινοτόμο τεχνολογία συστήματος αποθήκευσης βλαστοκυττάρων

Η Biohellenika ανακοινώνει ότι είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που έχει προχωρήσει στην επιτυχή κατοχύρωση πατέντας για τη νέα τεχνολογία “συναρμολόγησης συστήματος αποθήκευσης αυτόλογων κυττάρων σε κρυοφιαλίδια για μελλοντική ιατρική χρήση”.

Το σύστημα αποθήκευσης βλαστοκυττάρων που ακολουθεί η Biohellenika έχει εγκριθεί από το διεθνή φορέα πιστοποίησης Lloyd’s Register Quality Assurance σύμφωνα με τα πρότυπα Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας για ιατροτεχνολογικά προϊόντα ISO 13485:2003. Η νέα τεχνολογία προσφέρει μια ασφαλή μέθοδο για τη μακροβιότητα των κρυοσυντηρημένων βλαστοκυττάρων και τη δυνατότητα πολλαπλής χρήσης τους.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας, Δρ. Γεώργιος Κολιάκος σχετικά με την πιστοποίηση δήλωσε: “ Συγχαίρω τους εργαζόμενους της Biohellenika που ενισχύουν το δυναμικό έργο του Ομίλου και στηρίζουν τα βήματα για την ανάδειξη της Biohellenika ως ιατρικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι στόχοι μας γίνονται πράξη μέρα με τη μέρα ”.

Τα εργαστήρια της Biohellenika είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ως ιατρικά εργαστήρια κατά ISO 15189:2007 για όλους τους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται στα βλαστοκύτταρα, και πιστοποιημένα κατά  ISO 9001:2008 για την επεξεργασία, τον ποιοτικό έλεγχο και την κρυοσυντήρηση αυτόλογων κυτταρικών πληθυσμών (αιμοποιητικά αυτομοσχεύματα από το ομφαλικό αίμα και μεσεγχυματικά αυτομοσχεύματα από τον πολφό των νεογιλών δοντιών και τρίτων γομφίων, την ουσία του Wharton και το λίπος) και κατά ISO 14644-5 για τη λειτουργία των καθαρών δωματίων (clean rooms), σύμφωνα με τους κανόνες GMP. Στα εργαστήρια και τις τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων της Biohellenika πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2006/17/ EC και το προεδρικό διάταγμα 26/2008.

Σχετικά με τη Biohellenika

Η Biohellenika, αποκλειστικός εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον τομέα της φύλαξης βλαστικών κυττάρων, ιδρύθηκε με βάση πρότυπες προδιαγραφές και λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια με την αυστηρή εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων. Είναι η πρώτη και η μόνη Ελληνική εταιρεία που χορήγησε με επιτυχία κρυοσυντηρημένα δείγματα της σε Αιματολογική κλινική των ΗΠΑ, ενώ συνεργάζεται με πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία της Ελλάδας σε κλινικές μελέτες για θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής.

Η Biohellenika σήμερα είναι διεθνώς γνωστή για την πρωτοπόρο μέθοδό της, χάρη στην οποία μπορεί και απομονώνει αριθμό βλαστοκυττάρων, κατάλληλο για θεραπείες ασθενών μεγάλου σωματικού βάρους, κάτι που λίγες εταιρείες στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν.

Απασχολεί ογδόντα εργαζόμενους και είναι η δημοφιλέστερη τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων με περισσότερους από 50.000 γονείς που της εμπιστεύθηκαν τα βλαστικά κύτταρα των παιδιών τους. Δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία για έρευνες πάνω στα βλαστοκύτταρα και πρωτοπορεί στην έρευνα για θεραπείες σοβαρών ασθενειών με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Σήμερα προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, τα νεογιλά δόντια των παιδιών, το λίπος των ενηλίκων ατόμων και υποστηρίζει θεραπείες με βλαστοκύτταρα που γίνονται από Έλληνες και ξένους γιατρούς και ερευνητές.



04.09.10

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Queensland  της Αυστραλίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων από τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα. Μάλιστα εστιάστηκαν στο γεγονός οτι από μια συλλογή βλαστοκυττάρων μπορούν να προκύψουν 10.0000 φιάλες αίματος, όγκου 450 ml  η κάθε μία. Η ανακάλυψη αυτή θα ελαττώσει κατά 10.000 τις επισκέψεις εθελοντών αιμοδοτών στις τράπεζες αιμοδοσίας για κάθε συλλογή βλαστοκυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Επί πλέον ο κάθε ασθενής θα μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του αίμα και θα αποφεύγεται κάθε επιπλοκή  ασυμβατότητας, καθώς και ο κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών.
Η ίδια ομάδα προχώρησε περαιτέρω και στη δημιουργία  λευκών αιμοσφαιρίων από τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα, τα οποία ανήκουν στα  κύτταρα της άμυνας του οργανισμού.  Τα κύτταρα αυτά  είναι σωτήρια για τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία επειδή κινδυνεύουν  από  λοιμώξεις λόγω των πολύ χαμηλών λευκών που έχουν.
Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις εάν η μικρή ανάγκη σε αίμα σε  έναν ασθενή θα είναι τελικά προς όφελός του ή όχι. Έχει παρατηρηθεί αύξηση των θανατηφόρων επιπλοκών σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργικές, και νευροχειρουργικές  επεμβάσεις καθώς και μετά από  εγκεφαλικά επεισόδια με  χορήγηση έως και δύο φιαλών αίματος στο επόμενο δίμηνο μετά την επέμβαση. Για το λόγο αυτόν σήμερα δεν συνιστάται η χορήγηση αίματος εάν πραγματικά δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς, για παράδειγμα σε ατυχήματα και μεγάλες αιμορραγίες. Μάλιστα μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ στα πλεονεκτήματα της νοσηλείας που προσφέρουν στους ασθενείς  αναφέρουν στατιστικά στοιχεία για τις μεταγγίσεις αίματος που έχουν γίνει και  ενθαρρύνουν τους ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλες επεμβάσεις, που θα απαιτήσουν τη χορήγηση αίματος, να  οργανώσουν  ατομική τους τράπεζα με κατάθεσης δικού τους αίματος δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση για να το χρησιμοποιήσουν όταν θα παραστεί ανάγκη. Έχει αποδειχτεί οτι η αυτόλογη μετάγγιση αίματος ελαττώνει κατά πολύ τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και τα ποσοστά θανάτων.
University of Queensland Australia,  Prof Lars Nielsen   August 29, 2010


29.08.10

Ο Αυτισμός και η Θεραπευτική Χρήση Βλαστοκυττάρων

O αυτισμός και οι συναφείς με αυτόν καταστάσεις, οι οποίες ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται με τη μορφή επιδημίας και με τα αγόρια να πάσχουν συχνότερα. Αν και η πρώιμη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, καθώς και να αυτοεξυπηρετούνται, δυστυχώς δεν υπάρχει μια ενιαία μέθοδος θεραπείας και κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωσή του.

Ο αριθμός των αυτιστικών ατόμων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα, και εν μέρει δικαιολογείται από τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Το ερώτημα αν η πραγματική συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού έχει αυξηθεί, παραμένει υπό έρευνα.

Ο αυτισμός  κατ άλλους θεωρείται ότι έχει γενετική βάση και κατ άλλους οφείλεται σε περιβαντολλογικούς παράγοντες.

Οι γνώμες διίστανται σχετικά με τα περιβαλλοντικά αίτια, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή εμβόλια παιδικής ηλικίας. Οι  υποθέσεις σχετικά με τα εμβόλια στερούνται ισχυρών επιστημονικών αποδείξεων. Η κακή αιμάτωση του εγκεφάλου και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος σήμερα αποτελούν τους ισχυρότερους αιτιολογικούς παράγοντες του αυτισμού.

Διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου στον αυτισμό

Αυτιστικά παιδιά κατ επανάληψη έχει αποδειχτεί ότι έχουν ελαττωμένη εγκεφαλική αιμάτωση και κατά συνέπεια δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων, λόγω χαμηλής παροχής οξυγόνου. Η κακή αιμάτωση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου  σχετίζεται με ανάλογη  κλινική εικόνα, πράγμα το οποίο ενισχύει την υποξυγοναιμία ως αιτιολογικό παράγονται εκδήλωσης του αυτισμού. Έχει βρεθεί στα αυτιστικά παιδιά ότι περιοχές του μετωπιαίου λοβού που σχετίζονται με αναγνώριση προσώπων, κοινωνικότητα και ομιλία έχουν χαμηλή αιμάτωση. Η εναπόθεση βαρέων μετάλλων στον εγκέφαλο, ιδίως στον μετωπιαίο λοβό,  όπως  υδραργύρου, ευθύνεται για  διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου και ελαττωμένη παροχή οξυγόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται θεραπείες με χηλικές ενώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων και τη διόρθωση των διαταραχών της οξυγόνωσης.

Η αύξηση της αιμάτωσης του εγκεφάλου μέσω της αγγειογένεσης και η  μετατροπή βλαστοκυττάρων  σε νευρικά  κύτταρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή και να εξαλείψουν την κλινική εικόνα του αυτισμού.

Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον αυτισμό.

Στον αυτισμό έχουν αναφερθεί βλάβες στο περιφερικό και  κεντρικό νευρικό σύστημα από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Οικογένειες αυτιστικών παιδιών είναι επιρρεπείς σε ασθένειες του ανοσοποιητικού. Τα ίδια τα αυτιστικά παιδιά συχνά υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου οι  οποίες απαντώνται στα αυτιστικά παιδιά και ποτέ σε αυτά με εγκεφαλική παράλυση.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις σήμερα

Πειραματικές μελέτες σε τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου με τη χρήση βλαστοκυττάρων έδειξαν βελτίωση της κλινικής εικόνας στις περιπτώσεις άμεσης χορήγησης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών και μεταφοράς τους στον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό για τη θεραπεία  του αυτισμού προτείνονται οι κυτταρικές θεραπείες με χορήγηση αιμοποιητικών ή μεσεγχυματικών αρχέγονων κυττάρων.

Α. Αυτόλογη χορήγηση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

Η θεραπεία με αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα  αποσκοπεί στη δημιουργία νέων αγγείων στις περιοχές του εγκεφάλου όπου η αιμάτωση του είναι περιορισμένη. Θεραπευτική αγγειογένεση για διόρθωση της ισχαιμίας άκρου, μυοκαρδίου και εγκεφάλου έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και επιτυχία σε ασθενείς.

Ο πλέον υποσχόμενος τρόπος θεραπείας εάν θέλουμε να προάγουμε με ασφάλεια την αγγειογένεση είναι η χορήγηση κυττάρων τα οποία εκκρίνουν αγγειογενετικούς παράγοντες και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν σε ενδοθηλιακά κύτταρα. Τα αιμοποιητικά αρχέγονα κύτταρα  πληρούν τις ανωτέρω αναφερόμενες προϋποθέσεις και έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ισχαιμίας του εγκεφάλου.

Το αίμα του πλακούντα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πειραματικά μοντέλα ισχαιμίας και τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα  διαφοροποιούνται σε ενδοθηλιακά τα οποία έχουν την ικανότητα του πολλαπλασιασμού έως και 40 φορές συγκρινόμενα με αρχέγονα κύτταρα που προέρχονται από το μυελό των οστών. Το αίμα του πλακούντα περιέχει 10 φορές περισσότερα αρχέγονα ενδοθηλιακά κύτταρα σε σχέση με το μυελό των οστών.

Η συστηματική χορήγηση βλαστοκυττάρων του πλακούντα από το πειραματικό στάδιο μεταφέρθηκε σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση σε μεγάλες κλινικές μελέτες με αποτελέσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Και ενώ μέχρι σήμερα η ηλικία χορήγησης ήταν τα τρία έτη σήμερα χορηγούνται μέχρι και τα οκτώ έτη. Εφόσον στις ανωτέρω περιπτώσεις, όπου η εγκεφαλική ισχαιμία είναι ιδιαίτερα βαριά, η χορήγηση των βλαστοκυτάρων έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, τότε στην περίπτωση του αυτισμού όπου η διαταραχή σαφώς είναι μικρότερη γιατί να μην υπάρχει ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Η χορήγηση του αίματος του πλακούντα έχει ορισμένους περιορισμούς επειδή λίγα  παιδιά σήμερα με αυτισμό έχουν κρυοσυντηρήσει το αίμα του πλακούντα, και επειδή ο αριθμός των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων  ίσως είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα σε αυξημένου σωματικού βάρους παιδιά. Η αλλογενής χρήση ιστοσυμβατών βλαστοκυττάρων δεν ενδείκνυται λόγω του κινδύνου της οξείας ή χρόνιας απόρριψης  και της ανάγκης χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Η αυτόλογη χορήγηση βλαστοκυττάρων του πλακούντα θεωρείται η πλέον ασφαλής, διότι δεν απαιτείται ανοσοκαταστολή, τα κύτταρα είναι νεαρά και πλέον αποτελεσματικά σε σχέση με κύτταρα άλλων πηγών και εφ όσον η χορήγηση γίνει στα πρώτα έτη μετά τη διάγνωση ο αριθμός αρκεί για το σωματικό βάρος του παιδιού. Η προοπτική του κυτταρικού πολλαπλασιασμού με σκοπό την αύξηση του αριθμού τους και κλινική χρήση είναι σε πειραματική φάση, έχει εφαρμοστεί με την έγκριση των γονέων σε 100 παιδιά και δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική προοπτική για το μέλλον. Η χρήση των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων δεν συσχετίζεται με βιοηθικούς περιορισμούς και με τη δημιουργία καρκινογένεσης, όπως συμβαίνει με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα. Τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου είναι ασφαλή και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών αιματολογικών και μη ασθενειών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Β. Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος-χορήγηση μεσεγχυματικών αρχέγονων κυττάρων.

Η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αυτιστικά παιδιά αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είτε με αντιβιοτικά, είτε με διαιτητική ρύθμιση προκαλούν πρόσκαιρη βελτίωση της κλινικής εικόνας του αυτισμού. Η χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων πιθανόν να οδηγήσει σε μακροχρόνιο αποτέλεσμα, γνωστού όντως ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα έχουν ανοσορυθμιστική δράση.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ευρίσκονται στο μυελό των οστών, στο δέρμα, στο περιόστεο, στον πολφό των δοντιών και στο λιπώδη ιστό.

Ο λιπώδης ιστός περιέχει μεγάλο αριθμό μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, αλλά και αρχέγονων ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία έχουν αγγειογενετικές ιδιότητες. Είναι ο καταλληλότερος ιστός για να μας χορηγήσει ποικιλία κυττάρων και σε μεγάλο αριθμό, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να ληφθούν με διαφορετικές λήψεις. Το ότι τα κύτταρα είναι αυτόλογα αυτό μας παρέχει ασφάλεια κατά τη χορήγηση, αλλά και μας απαλλάσσει από το φόβο απόρριψης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα γνωστά για τα αίτια του αυτισμού  τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το υλικό της λιποαναρρόφησης μπορούν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα των αυτιστικών παιδιών. Ο λιπώδης ιστός περιέχει μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα τα οποία αποδεδειγμένα ασκούν ανοσορυθμιστική δράση και αρχέγονα ενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία έχουν αγγειογενετικές ιδιότητες. Στην επιτυχία των κυτταρικών θεραπειών συμβάλλει ο αριθμός των κυττάρων που χορηγούνται στον ασθενή, καθώς και η δυνατότητα επανάληψης της θεραπείας.  Ο μεγάλος αριθμός αυτόλογων κυττάρων και μάλιστα διαφορετικών τύπων σαφώς εξασφαλίζει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Κ Κουζή-Κολιάκου MD, PhD

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika



01.08.10


Ισχύει για όλες τις αιτήσεις 1/8/2010 έως 30/9/2010

 

ΔΩΡΟ η Φύλαξη των Βλαστικών Κυττάρων για 10 Χρόνια από τη Βiohellenika

Η Biohellenika με έντονο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που την έχει αναδείξει ως την κορυφαία εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, δηλώνει ότι σήμερα και στο μέλλον θα παραμείνει ενεργό μέλος αυτής της κοινωνίας, και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Από 1 Αυγούστου και έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, η διοίκηση και εμείς οι εργαζόμενοι της Biohellenika αποφασίσαμε να κάνουμε ΔΩΡΟ για 10 χρόνια τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων όλων των παιδιών.

Λαμβάνοντας τα μηνύματα του κόσμου για αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, βάζουμε σε πρώτο πλάνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας μας αλλά και την εκτίμηση και το σεβασμό προς την ελληνική κοινωνία. “Στους χιλιάδες γονείς που μας εμπιστεύονται δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προαγωγή της υγείας και για να φέρουμε κοντά και στην τελευταία ελληνική οικογένεια τα αγαθά της νέας ιατρικής τεχνολογίας” σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Biohellenika, Δρ. Γεωργίου Κολιάκου γιατί “η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό στον άνθρωπο, ένα αγαθό που γίνεται ακόμα πολυτιμότερο όταν αφορά τα παιδιά μας”.

Ελπίζουμε ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή και ευχόμαστε να μας ακολουθήσουν όλοι οι φορείς υγείας.

Biohellenika

Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA, Τηλέφωνο: 2310 474 282, 6944 677 746

Αθήνα: Πύργος Αθηνών, Μεσογείων 2-4, Κτήριο A΄, Τηλέφωνο: 210 77 08 882, 6973 346 704

Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 3, Τηλέφωνο: 2410 535 603, 6973 984 260

Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3, Τηλέφωνο: 2610 437 436, 6978 483 170

Ιωάννινα: Τεχνολογικό Πάρκο - Πεδινή, Τηλέφωνο: 26510 07 667, 6970 267 540

Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη, Τηλέφωνο: 2810 229 351, 6970 803 497

Χανιά: Τζανακάνη 40-42, Τηλέφωνο:28210 58758, 6945 750 933

 

Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.biohellenika.gr


29.05.10

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ BIOHELLENIKA ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από πέντε  χρόνια αγώνων εναντίον της Ελληνικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας,  όσο και η έναρξη λειτουργίας οικογενειακών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, έχει αποσαφηνιστεί πλέον το τοπίο σχετικά με τις μεθοδεύσεις ορισμένων συμφερόντων για τη διαχείριση των βλαστοκυττάρων στη χώρα μας.  Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι τα ίδια άτομα που επί έτη απαξίωναν ένα πολύτιμο βιολογικό υλικό και προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους γονείς να το φυλάξουν για το μέλλον του παιδιού τους, προσπαθούν τώρα να διαχειρισθούν αποκλειστικά το ίδιο υλικό, μέσω δήθεν δημοσίων ή δήθεν μικτών φορέων.

Είναι γεγονός ότι το 15% των μελλοντικών γονέων αποφασίζει να φυλάξει τα βλαστοκύτταρα των παιδιών του κατά τη γέννηση, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και ότι το ένα τρίτο τουλάχιστον από τους γονείς αυτούς στέλνει τα βλαστοκύτταρα στο εξωτερικό. Οι Ελληνικές εταιρείες φύλαξης βλαστοκυττάρων, εξοικονομούν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για την Ελληνική οικονομία, απασχολώντας περισσότερους από 500 εργαζόμενους, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους,  ενώ παράλληλα, ορισμένες από αυτές αναπτύσσουν την καινοτομία στο χώρο της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας.

Τι συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί που βάλλουν  εναντίον των εταιρειών αυτών;  Μήπως οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα «εμποδίζουν» τη δημόσια φύλαξη βλαστοκυττάρων; Κατά έτος απορρίπτονται στα άχρηστα των νοσοκομείων περίπου 85.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, γιατί άραγε δεν τις συλλέγουν οι δήθεν υποστηρικτές της δημόσιας φύλαξης; Από την άλλη πλευρά πολλοί φορείς ιδιωτικών τραπεζών έχουν προσφερθεί να φυλάγουν και δημόσια δείγματα κάτω από την εποπτεία του κράτους. Αυτό θα αξιοποιούσε υπάρχουσα τεχνογνωσία και εξοπλισμό με πολλαπλάσιο αποτέλεσμα και όφελος.

Διερωτήθηκαν οι «σοφοί» που δήθεν υποστηρίζουν το δημόσιο όφελος γιατί η Κύπρος, μια χώρα με λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, έχει τόσες τράπεζες οικογενειακής φύλαξης όσες και η Ελλάδα και 5πλάσιο αριθμό δοτών μυελού των οστών; Μήπως η Κύπρος διαχειρίζεται τον πληθυσμό της με περισσότερο σεβασμό, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα και τελικά αξιοκρατικά κερδίζει αυτό που της ανήκει; Μήπως τελικά η ανησυχία τους δεν έχει σχέση με το ουσιώδες αντικείμενο της δουλειάς τους, αλλά με οικονομικές συμφέρουσες μεθοδεύσεις, οι οποίες ήδη άρχισαν να διαφαίνονται από τους οικονομικούς υποστηρικτές τους που είναι οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες του εξωτερικού και τα γραφεία δημοσίων σχέσεων;  Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας σε χώρες με επιστημονικό δυναμικό όπως η Ελλάδα ίσως να μην εξυπηρετεί τα σχέδιά τους.

Τελικά τι λείπει από τη χώρα μας; Μήπως ο κοινός νους;

Τα βλαστοκύτταρα είτε φυλάσσονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα έχουν ακριβώς τις ίδιες εφαρμογές και υπόκεινται στους ίδιους ποιοτικούς ελέγχους. Αφού κατά γενική ομολογία ο καταλληλότερος συμβατός δότης για τη θεραπεία της λευχαιμίας είναι ο υγιής αδελφός γιατί άραγε αποθαρρύνουν τις οικογένειες που αποφασίζουν την οικογενειακή φύλαξη, αντί να ενθαρρύνουν τους υπόλοιπους να μην πετάξουν τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση; Πού θα βρεθεί το δείγμα του αδελφού εάν το έχει δωρίσει στη δημόσια τράπεζα ανώνυμα; Και τελικά πόσα από τα δείγματα που δωρίζονται τελικά κρυοσυντηρούνται; Γιατί αποκρύπτουν ότι η αλλογενής μεταμόσχευση δεν σημαίνει ίαση. Σημαίνει μια διαρκή μάχη για να μην απορριφθεί το μόσχευμα και μακροχρόνια λήψη φαρμάκων με πολλές παρενέργειες. Σταχυολογώντας τα «στατιστικά στοιχεία» τα οποία κατά καιρούς κατευθυνόμενα δημοσιεύονται αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η πιθανότητα να βρεθεί ένα συμβατό μόσχευμα από μια δημόσια τράπεζα να είναι 1/30 και από την άλλη οι 9/30 (30%) ασθενείς να μη βρίσκουν ποτέ ένα συμβατό μόσχευμα; Τέλος γιατί αποκρύπτουν ότι ακόμη και τα λεγόμενα «συμβατά» μοσχεύματα σε ένα μεγάλο ποσοστό άνω του 30-60%  τελικά απορρίπτονται από τον ασθενή:

Ο όρος «εμπορική εκμετάλλευση» του ομφαλίου αίματος που χρησιμοποιείται από ορισμένους  χαρακτηρίζει  μάλλον τη δημόσια χρήση, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι οι γονείς πολλές φορές πληρώνουν για να δωρίσουν κάτι το οποίο δεν τους ανήκει, ενώ στο χρόνο που πραγματοποιείται η δωρεά δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί για να το πράξουν από το νεογέννητο παιδί τους. Το κόστος που θα πληρώσουν στο μέλλον οι γονείς που αναζητούν εναγωνίως ένα μόσχευμα που μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού τους, ακόμα και εάν δώρισαν το δικό τους είναι στις καλύτερες των περιπτώσεων περίπου 30.000 ευρώ. Πόσα χρήματα όμως θα μπορούσε να δώσει ένας γονιός για να σώσει το παιδί του;

Το μοντέλο της υβριδικής φύλαξης το οποίο κατά καιρούς προωθείται, αναφέρεται στο ότι οι γονείς κρατούν προσωρινά το μόσχευμα για οικογενειακή χρήση και  κάνουν γνωστή την ιστοσυμβατότητα του παιδιού τους. Στην περίπτωση που το χρειαστεί  ένας συμβατός ασθενή ανά τον κόσμο θα τους επιστρέφεται το κόστος και η δημόσια τράπεζα θα κάνει τη δική της χρέωση. Πολλά τα ηθικά θέματα, αφού η ίδια η δημόσια τράπεζα θα εκμεταλλεύεται προς όφελός της ένα οικογενειακό δείγμα.  Πώς η οικογενειακή φύλαξη που στην ακριβότερη μορφή της κοστίζει 1.800 ευρώ θα  καταλήγει στη δημόσια έναντι 30.000 ευρώ; Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά τo 2008, η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του είναι 1/200 και ένας στους τρεις χρόνια πάσχοντες ασθενείς άνω των 65 ετών θα ωφελούνταν με τα σημερινά δεδομένα, εάν είχε φυλάξει τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννησή του. Ο αριθμός  1/3.500 έως 1/35.000 που κάποιοι παρουσιάζουν και επαναλαμβάνουν αφορά σήμερα την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του ίσως στην πρώτη παιδική ηλικία για την περίπτωση της λευχαιμίας και μόνο.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 3.023 εγκεκριμένες κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα του τύπου του ενήλικα, εκ των οποίων οι 904 χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, και από αυτές οι 11 αφορούν χρήσεις του αίματος του πλακούντα. Οι χρήσεις αυτές δεν αναφέρονται στις αιματολογικές ασθένειες, αλλά σε άλλες παθήσεις. Συνεπώς, η όποια αιματολογική εταιρεία, με την υποστήριξη της ξένης φαρμακοβιομηχανίας, δεν είναι επιστημονικά σε θέση να εκδίδει παραπλανητικές ανακοινώσεις του τύπου «ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».

Η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων στη θεραπευτική, μπορεί μεν να «ενοχλεί» ή να «απειλεί» εμπορικά ορισμένα προϊόντα, υπηρεσίες και ιατρικές ομάδες, δεν παύει  όμως είναι δρόμος άνευ επιστροφής για την ιατρική. Αντί λοιπόν να εμποδίζουμε και να καθυστερούμε την εξέλιξη της επιστήμης, καλό θα ήταν ο καθένας από την πλευρά του να αξιοποιήσει τις νέες αυτές γνώσεις προς όφελος των ασθενών.

Είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό  να ενημερώνονται ανεύθυνα οι γονείς οτι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, απομεινάρια των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, θα αποτελέσουν τη λύση του μέλλοντος. Βέβαια τα βλαστοκύτταρα αυτά με τη μορφή κυτταρικών σειρών θα μπορούσαν, αν ξεπεραστούν τα προβλήματα απόρριψης και καρκινογέννεσης, σε αντίθεση με τα αυτόλογα κύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, να ελεγχθούν εμπορικά, και αυτό βέβαια θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε ορισμένους κύκλους. Σήμερα οι εξελίξεις στην έρευνα και στις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων προχωράνε πιο γρήγορα από παλαιωμένες ανακοινώσεις δύσκαμπτων διεθνών οργανισμών, και θα πρέπει πολύ πιο συχνά να γίνεται επαναξιολόγηση των νεότερων δεδομένων και επαναπροσδιορισμός των νέων κατευθύνσεων.

ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Τηλ:  6944677746




28.05.10

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια με συνεχείς αναδημοσιεύσεις  και χωρίς προσθήκη νέων δεδομένων  διαιωνίζεται τεχνηέντως μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην επιλογή των γονέων να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους στον ιδιωτικό ή τον  δημόσιο τομέα. Με ελλιπή, αντιφατική και ανακριβή  παράθεση επιστημονικών δεδομένων καλούνται οι γονείς μέσω των δημοσιευμάτων να επιλέξουν τον δημόσιο τομέα, γνωστού όντως ότι τα βλαστοκύτταρα 85.000 γεννήσεων  κατ έτος στην Ελλάδα καταλήγουν στα άχρηστα των χειρουργείων. Οι υπόλοιπες 15.000 επιλέγουν τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα κατόπιν ενημέρωσης και συνειδητής επιλογής, η οποία σχετίζεται με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κάθε οικογένειας.


Σήμερα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί  3023 εγκεκριμένες κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα του τύπου του ενήλικα, εκ των οποίων οι 904 χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, είναι αυτόλογα, και από αυτές οι 11 αφορούν χρήσεις του αίματος του πλακούντα. Καμία από αυτές τις μελέτες  δεν χρησιμοποιεί εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία ενοχοποιούνται για εμφάνιση όγκων στα σημεία της χορήγησης, λόγω  ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού.  Πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα ανήκουν στον τύπο του ενήλικα και η ασφάλειά τους έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η επιστημονική αλήθεια σήμερα για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων δεν στηρίζεται στον φανατισμό των υποστηρικτών της διόγκωσης του δημόσιου τομέα, ούτε και στην επιστημονική ανεπάρκεια του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  Γαλλία όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, το δημόσιο δίκτυο των τραπεζών είχε καταφέρει να συντηρήσει μέχρι το 2008 μόλις 7000 μονάδες από τις 500000 περίπου γεννήσεις που γίνονται στη χώρα αυτή κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι η Γαλλία να εισάγει αιμοποιητικά μοσχεύματα με ένα κόστος 15.000 – 25.000 € ανά μόσχευμα. Το 2007 το 67% των αιμοποιητικών μοσχευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη Γαλλία ήταν εισαγόμενα με ένα επιπλέον κόστος 3,6 εκατομμύρια € για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σε όλο τον κόσμο τα ποσοστά φύλαξης βλαστοκυττάρων στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον δημόσιο τομέα και ποτέ μέχρι σήμερα δεν διέκοψε τη λειτουργία της ιδιωτική τράπεζα φύλαξης σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα όπου κατ επανάληψη δημόσιες τράπεζες αναστέλλουν τη λειτουργία τους για οικονομικούς λόγους. Στην  Ιταλία και τη Γαλλία όπου ποτέ δεν λειτούργησαν ιδιωτικές τράπεζες η αποστολή βλαστοκυττάρων στο εξωτερικό είναι  συνήθης τακτική, με συνεχή εκροή συναλλάγματος προς το εξωτερικό κάτι που για πολλά χρόνια συνέβαινε και στη χώρα μας μέχρι που δημιουργήθηκαν ελληνικές τράπεζες.

Η ποιότητα αλλά και η καταλληλότητα χρήσης των βλαστοκυττάρων του πλακούντα είτε φυλάσσονται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια. Στον ιδιωτικό τομέα επειδή τα μοσχεύματα φυλάσσονται επώνυμα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου κάθε δείγματος στην περίπτωση που το παιδί σε πολύ μικρή ηλικία αρρωστήσει από λευχαιμία και έχει φυλάξει τα βλαστοκύτταρά του. Άρα λοιπόν περισσότερο κινδυνεύει ένα παιδί από ένα μη ελεγμένο αλλογενές μόσχευμα  παρά από ένα ελεγμένο δικό του, εκτός του ότι υφίσταται όλες τις επιπλοκές της αλλογενούς μεταμόσχευσης, με κυριότερη την απόρριψη. Στην πράξη  έχουν χορηγηθεί βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας με αποτέλεσμα ίαση. Τα διλήμματα είναι πολλά, και η τελική απόφαση είναι εξατομικευμένη και πάντα προς το συμφέρον του ασθενούς. Οι Έλληνες γονείς έχουν ελλιπώς ενημερωθεί από την δημόσια τράπεζα και σήμερα πιστεύουν  ότι η δωρεά των βλαστοκυττάρων προς την κοινωνία  συνοδεύεται και από αντίστοιχη δωρεά της δημόσιας τράπεζας προς αυτούς. Στην πραγματικότητα η χρέωση των βλαστοκυττάρων από τη δημόσια τράπεζα  είναι δεκαπλάσια της αξίας φύλαξης από τον ιδιωτικό τομέα,  άσχετα εάν  κάποιος είναι δωρητής.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον ιστό του ομφαλίου λώρου τα οποία η δημόσια τράπεζα φυλάσσει για λογαριασμό της οικογένειας επί αμοιβή, έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες προδιάθεσης για λευχαιμία όπως και  το αίμα του πλακούντα. Επομένως η ενημέρωση που παρέχεται από τη δημόσια τράπεζα στερείται επιστημονικής βάσης, δεδομένου ότι και τα δύο είδη κυττάρων επειδή έχουν κοινή προέλευση είναι υγιή ή πάσχουν ταυτόχρονα, κάτι το οποίο κατ επανάληψη έχουμε δηλώσει.

Η  ιατρική επιστήμη βρίσκεται στη φάση  όπου συσσωρευμένα αποτελέσματα  έρευνας μεταφέρονται στην κλινική πράξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε αντικατάσταση οποιασδήποτε άλλης πηγής, περιλαμβανομένου και του μυελού των οστών, λόγω της εύκολης λήψης, της ασφάλειας χρήσης  και του μεγάλου αριθμού τους.

Προκαλεί απογοήτευση το γεγονός  Έλληνες επιστήμονες εντεταλμένοι για τη γονιδιακή θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας στη χώρα μας, για την οποία ουδέποτε έδωσαν ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα, στη δύση της καριέρας τους να συνδέουν το όνομά τους με αντιεπιστημονικές δηλώσεις για δήθεν αναπόδεικτες χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα. Βρίσκονται αντιμέτωποι και έκθετοι μπροστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τις εξελίξεις στον τομέα των κυτταρικών θεραπειών.

Θεωρείται απαράδεκτο οι Έλληνες πολίτες να παραπληροφορούνται και να ελπίζουν  στις αλλογενείς, ανασφαλείς και ανήθικες χρήσεις των εμβρυικών βλαστοκυττάρων  για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις καρκινογένεσης. Έτσι λοιπόν βρίσκονται διχασμένοι ακούγοντας από τον ίδιο επιστήμονα ότι τα βλαστοκύτταρα του μέλλοντος είναι τα εμβρυικά και από την άλλη ότι αυτά έχουν δοκιμαστεί σε παιδιά και τους έχουν δημιουργήσει όγκους. Ο ίδιος ακόμα υποστηρίζει ότι τα κύτταρα του δέρματος αποτελούν εναλλακτική λύση και δεν χρειάζεται οι γονείς να καταφεύγουν στη φύλαξη του αίματος του πλακούντα. Σήμερα θα πρέπει να ανασκευάσει την άποψή του μετά από νεότερες έρευνες, όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε, ότι τα βλαστοκύτταρα που προκύπτουν από το δέρμα μετά από γενετική τροποποίηση είναι πολύ γηρασμένα, έχουν την ηλικία  του δότη και μετά  από ελάχιστες κυτταρικές διαιρέσεις πεθαίνουν χωρίς να  έχουν καμία προοπτική χρήσης. Τέτοιες έρευνες δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στον ασθενή.

ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Τηλ:  6944677746



27.05.10

Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στην Αιματολογία και Αναγεννητική Ιατρική

Η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Biohellenika, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής κ Κ. Κολιάκου θα συμμετάσχει στο 8o ετήσιο διεθνές συνέδριο των χρήσεων των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στην Αιματολογία και Αναγεννητική Ιατρική, στο οποίο η κ Kurtzberg Joanne, βασική ομιλήτρια θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μελετών της σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο San Fransisco από τις 3/6 έως και τις 5/6/2010.



Η κ. Κολιάκου θα παρουσιάσει την πρόοδο της θεραπείας των δύο παιδιών με εγκεφαλική παράλυση που τον περασμένο χρόνο  στο Πανεπιστήμιο του Duke τους χορηγήθηκαν τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα που οι οικογένειές τους είχαν φυλάξει στη Biohellenika. Τα θέματα του συνεδρίου αναφέρονται στην αυτόλογη  χρήση του αίματος του πλακούντα σε νευρολογικές παθήσεις, σε θέματα τεχνικής που αφορούν την κρυοσυντήρηση και τα πλεονεκτήματα των χρήσεων σε αιματολογικές παθήσεις και μη παθήσεις.



12.05.10



Πρόστιμα σε μαιευτήρια για χρέωση βλαστοκυττάρων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ επέβαλε στα μαιευτήρια Ιασώ, Μητέρα και Λητώ το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με το αιτιολογικό ότι χρέωναν καταχρηστικά τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου, μετά από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, αποφασίσθηκε η επιβολή προστίμων στα μαιευτήρια, κατ εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «προστασία των καταναλωτών», γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία  πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.

Όπως μάλιστα απεδείχθη, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, πληροφορούνταν την εν λόγω χρέωση και το ύψος της κατά τη λήψη του λογαριασμού τοκετού και αιφνιδιάζονταν από αυτή. Τα μαιευτήρια δεν επεδείκνυαν μέριμνα, που να εξασφαλίζει την ενημέρωση των γονέων με σαφή τρόπο για την ύπαρξη και το ύψος της χρέωσης.

Πηγές:


15-05-2010


Ισχύει για όλες τις αιτήσεις 15/5/2010 έως 31/7/2010

ΔΩΡΟ η Φύλαξη των Βλαστικών Κυττάρων για 20 Χρόνια από τη Βiohellenika

Η Biohellenika με έντονο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που την έχει αναδείξει ως την κορυφαία εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, δηλώνει ότι σήμερα και στο μέλλον θα παραμείνει ενεργό μέλος αυτής της κοινωνίας, και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Από 15 Μαϊου και έως 31 Ιουλίου 2010, η διοίκηση και εμείς οι εργαζόμενοι της Biohellenika αποφασίσαμε να κάνουμε ΔΩΡΟ τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων όλων των παιδιών.

Λαμβάνοντας τα μηνύματα του κόσμου για αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, βάζουμε σε πρώτο πλάνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας μας αλλά και την εκτίμηση και το σεβασμό προς την ελληνική κοινωνία. “Στους χιλιάδες γονείς που μας εμπιστεύονται δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προαγωγή της υγείας και για να φέρουμε κοντά και στην τελευταία ελληνική οικογένεια τα αγαθά της νέας ιατρικής τεχνολογίας” σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Biohellenika, Δρ. Γεωργίου Κολιάκου γιατί “η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό στον άνθρωπο, ένα αγαθό που γίνεται ακόμα πολυτιμότερο όταν αφορά τα παιδιά μας”.

Ελπίζουμε ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή και ευχόμαστε να μας ακολουθήσουν όλοι οι φορείς υγείας.

Biohellenika

Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA, Τηλέφωνο: 2310 474 282, 6944 677 746

Αθήνα: Πύργος Αθηνών, Μεσογείων 2-4, Κτήριο A΄, Τηλέφωνο: 210 77 08 882, 6973 346 704

Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 3, Τηλέφωνο: 2410 535 603, 6973 984 260

Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3, Τηλέφωνο: 2610 437 436, 6978 483 170

Ιωάννινα: Τεχνολογικό Πάρκο - Πεδινή, Τηλέφωνο: 26510 07 667, 6970 267 540

Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη, Τηλέφωνο: 2810 229 351, 6970 803 497

Χανιά: Τζανακάνη 40-42, Τηλέφωνο:28210 58758, 6945 750 933

Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.biohellenika.gr




22.03.10

Με τη συνεργασία της Biohellenika και ομάδας εξειδικευμένων γιατρών πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας η πρώτη θεραπεία παιδιού με αυτισμό ηλικίας 9 ετών. Η θεραπεία αυτή ήταν αποτέλεσμα   συντονισμένης και αφιλοκερδούς προσπάθειας ομάδας γιατρών οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του κ Σολωμού, του πατέρα που επί 9 χρόνια  δεν σταμάτησε να προσπαθεί  για να βελτιώσει τη ζωή του παιδιού του. Γιατρός και ο ίδιος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζει τους ασθενείς του και τους συναδέλφους του.  Από την πρώτη επικοινωνία που είχε μαζί μας ο κ Σολωμός μας άγγιξε η μεγάλη αγωνία του για το μέλλον του παιδιού του, οι γνώσεις που είχε αποκτήσει στην όλη του προσπάθεια για να βρει λύση στο πρόβλημά του, η απλότητα και η ειλικρίνεια του στο να εκθέσει την τρέχουσα κατάσταση. Αμέσως ενεργοποιήθηκε μια ομάδα γιατρών, η οποία περιελάμβανε παιδίατρο, παιδοχειρουργό,  πλαστικό χειρουργό και αναισθησιολόγο. Η ομάδα αυτή μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο πραγματοποίησε με επιτυχία και ασφάλεια λιποαναρρόφηση από το παιδί και ο λιπώδης ιστός επεξεργάστηκε στα εργαστήρια της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που είναι τα εργαστήρια της Biohellenika στην Αθήνα. Στα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν όλες οι εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή χορήγηση του δείγματος και 10 ημέρες αργότερα το παιδί  ξαναμπείκε στο νοσοκομείο όπου και  του χορηγήθηκε η μισή ποσότητα των βλαστοκυττάρων. Η επόμενη δόση έχει προγραμματιστεί για τον Μάϊο. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη χορήγηση η κατάσταση του παιδιού φαίνεται ότι άλλαξε προς το καλύτερο και σύμφωνα με τον κ Σολωμό είναι εμφανής η κοινωνικοποίηση του παιδιού. Το παιδί έκανε ένα βήμα μπροστά στη ζωή του.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=10746980






11.02.10

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;



Τα βλαστοκύτταρα είναι ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο στην Ιατρική διαφορετικό από τα φάρμακα που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει. Η φύση διαθέτει τις δικές της δυνάμεις για να αυτοθεραπεύεται, αλλά όσο οι οργανισμοί γίνονται πολυπλοκότεροι τόσο η δυνατότητα αυτή εξασθενεί. Παραμένουν στο σώμα μας μετά την γέννηση και αποθηκεύονται στα όργανά μας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της διάπλασής τους και στη διατήρηση της λειτουργίας τους μετέπειτα.

Πώς αποκαθιστούν τη βλάβη στον οργανισμό;

Για να μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να κινητοποιηθούν από τις θέσεις της αποθήκευσης τους και να φθάσουν στο σημείο της βλάβης. Μετά την ανακάλυψη των ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης και χορήγησης για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ασθενειών.

Πώς γίνεται η συλλογή τους;

Βλαστοκύτταρα με αποδεδειγμένα ασφαλείς χρήσεις λαμβάνονται σήμερα από το αίμα του πλακούντα κατά τον τοκετό, τα νεογιλά δόντια, τον μυελό των οστών και το λίπος.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιούνται;

Το αίμα και ο μυελός των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος, κακοήθων και μη, όγκων της παιδικής ηλικίας, ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχει πεδίο εφαρμογής τους και στα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Σε μεγαλύτερες ηλικίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, της οστεοαρθρίτιδας, των καταγμάτων και της αποκατάστασης των χόνδρων και των τενόντων. Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από τα δόντια και το λίπος ανήκουν στο είδος των μεσεγχυματικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν ένα μέρος των βλαστοκυττάρων του αίματος του πλακούντα.

Το είδος αυτό των βλαστοκυττάρων είναι χρήσιμο για τη θεραπεία οργάνων αλλά και για τις ασθένειες του ανοσοποιητικού. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα προορίζονται μόνο για αυτόλογη χρήση, δηλαδή μόνο από τον ασθενή που του ανήκουν.

Είναι αποτελεσματικά και σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος;

Η θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των παιδιών αποτελεί αντικείμενο μεγάλης διεθνούς κλινικής μελέτης στην οποία συμμετέχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών τα οποία έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους κατά τον τοκετό. Η εγκεφαλική παράλυση δημιουργείται λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό και οφείλεται σε παρατεταμένη κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει αναγεννητική ικανότητα η όποια βλάβη συμβεί μετά τη διάπλασή του δεν είναι αναστρέψιμη. Η χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων στα πρώτα έτη της ζωής σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ομιλία, την επικοινωνία και την κινητικότητα αυτών των παιδιών. Η σπαστικότητα υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό και η εκτέλεση λεπτών κινήσεων βελτιώνεται σημαντικά.

Μπορούν να χορηγηθούν για τη θεραπεία του διαβήτη;

Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία του νεανικού διαβήτη τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο εντατικών ερευνών. Ο διαβήτης αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στον πολιτισμένο κόσμο και μία μερίδα παραγωγικών ανθρώπων υφίστανται τις συνέπειες των επιπλοκών του.

Μεγάλες μελέτες που εξελίχτηκαν σε πολλές χώρες έδειξαν αρκετές περιπτώσεις παιδιών με διαβήτη τα οποία χρησιμοποιώντας τα δικά τους βλαστοκύτταρα του πλακούντα σταμάτησαν κάθε ένεση ινσουλίνης, αλλά και άλλα στα οποία η ημερήσια δόση ελαττώθηκε κάτω του μισού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να έχουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα του αίματος του πλακούντα, που προληπτικά η οικογένειά τους φύλαξε κατά τη γέννησή τους.

Υπάρχουν ελπίδες για τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και ελάττωση της συχνότητας των ώσεων. Νεότερες μελέτες χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από το λίπος έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα.

Είναι αποτελεσματικά τα βλαστοκύτταρα από το λίπος;

Σήμερα, ο μυελός των οστών σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάθηκε από τα βλαστοκύτταρα του λίπους και ίσως αυτή η πηγή στο μέλλον να είναι η πιο σημαντική. Τα βλαστοκύτταρα από το λίπος παίρνονται με λιποαναρρόφηση, είναι πολλά σε αριθμό και δεν χρειάζονται πολλαπλασιασμό. Λόγω της μεγάλης ποσότητας μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τμηματικά και να χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μιας φοράς, χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει εκ νέου λιποαναρρόφηση.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα με τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

Το σημαντικό πλεονέκτημα των αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών είναι η ασφάλεια και η έλλειψη παρενεργειών. Δεν πρόκειται για φάρμακα, αλλά για αξιοποίηση των ίδιων των δυνάμεων του οργανισμού.

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=10223




04.02.10

Η Biohellenika χορήγησε με επιτυχία τη δεύτερη συλλογή βλαστοκυττάρων του πλακούντα σε παιδί ηλικίας 26 μηνών το οποίο έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Το παιδί γεννήθηκε μετά από παρατεταμένο και δύσκολο τοκετό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο του οι οποίες εκδηλώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. Το παιδί και τα κύτταρα μεταφέρθηκαν στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke, όπου και έγινε η χορήγηση στις 26/1/2010. Στο παιδί χορηγήθηκαν δύο από τα τρία κρυοφιαλίδια στα οποία είχαν κρυοσυντηρηθεί τα βλαστοκύτταρά  και το τρίτο παρέμεινε για μελλοντική χρήση. Ο αριθμός των κυττάρων που είχαν κρυοσυντηρηθεί αντιστοιχούσε για θεραπεία παιδιού τριπλάσιου βάρους και ως εκ τούτου ένα μέρος των κυττάρων παρέμεινε για να χορηγηθεί στο μέλλον όταν κριθεί αναγκαίο. Το παιδί δεν παρουσίασε καμία επιπλοκή κατά τη χορήγηση.




04.02.10

Νέους δρόμους για τη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα ασθενειών έχει ανοίξει η χρήση των βλαστοκυττάρων, τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην αισθητική ιατρική, ακόμη και για τη φαλάκρα ή και την ανάπλαση του μαστού! Πριν λίγο καιρό έγινε με επιτυχία χρήση βλαστοκυττάρων για ν’ αντιμετωπιστεί πρώτη φορά σε ελληνόπουλο η εγκεφαλική παράλυση, ενώ η δεύτερη σε παιδάκι από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες.



Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων μίλησαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος  Κολιάκος, αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας, ο διεθνούς φήμης και πρωτοπόρος στην έρευνα με βλαστοκύτταρα Ελληνοαυστραλός καθηγητής Φαρμακολογίας Βασίλης Πασπαλιάρης, καθώς και οι διακεκριμένοι καθηγητές Terry Grossman, Steven Victor, Adrian Avram.

"Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστικά κύτταρα (stem cells, stem = βλαστός ή στέλεχος) όμως, το θέμα διαφέρει", επισημαίνει ο κ. Κολιάκος "γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες".

Η αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ χορήγησε σε παιδί ηλικίας 22 μηνών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση αυτόλογη μονάδα βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου που φυλάσσονταν στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχει φυλαχθεί σε Ελληνική τράπεζα και έγινε δεκτή από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ.

Αμέσως μόλις η οικογένεια απευθύνθηκε στην ελληνική τράπεζα βλαστοκυττάρων, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Κουζή-Κολιάκου ήρθε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ, J. Kurtzberg. Μετά από συνεννόηση η Biohellenika, στην οποία είχε φυλαχθεί το δείγμα απέστειλε πλήρες αντίγραφο του φακέλου με τα στοιχεία της επεξεργασίας και του ποιοτικού ελέγχου. Σε αυτόλογη χρήση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ωφέλιμη για τον ασθενή, γιατί έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.

"Η εμπειρία από την παρακολούθηση του πρώτου ελληνόπουλου που πήρε τα βλαστοκύτταρά του πλακούντα του που η οικογένειά του είχε προνοήσει την φύλαξή τους προ εξαμήνου", σημείωσε ο κ. Κολιάκος, "έδειξε σαφή βελτίωση της εικόνας του παιδιού, υποκειμενικά αξιολογούμενη από τη μητέρα, αλλά και αντικειμενικά από την βελτίωση της ομιλίας η οποία διαπιστώνεται με ειδικά τεστ, την ελάττωση της σπαστικότητας, όπως διαπιστώνεται από το φυσιοθεραπευτή, τη διόρθωση του στραβισμού και βάδιση με  μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ευστάθεια. Η συμμετοχή του παιδιού στη ζωή της οικογένειας και η επικοινωνία του με το περιβάλλον είναι θεαματική. Το παιδί επίσης παρακολουθείται από ομάδα παιδονευρολόγων συνεργατών της Αιματολογικής Κλινικής.

Ένα δεύτερο ελληνόπουλο με το ίδιο πρόβλημα, ηλικίας 2 ετών ήδη έχει πάρει τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου του στο Πανεπιστήμιο του Duke με ασφάλεια και χωρίς καμία παρενέργεια κατά τη χορήγηση. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί κάποιο αποτέλεσμα".

Επιστήμονες που εργάζονται στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke χορηγώντας βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία αιματολογικών ασθενειών διαπίστωσαν ότι ένα μέρος τους ανιχνεύεται μέσα στον εγκέφαλο των παιδιών. Η παρατήρηση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο αρκετά προστατευμένο και μη εύκολα προσπελάσιμο.

"Από το 2004 είναι γνωστό ότι το αίμα του πλακούντα περιέχει πολυδύναμα κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν  σε νευρικά κύτταρα", πρόσθεσε ο κ. Κολιάκος. "Με βάση αυτά τα δεδομένα και γνωστής της ασφάλειας της χρήσης τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης σε παιδιά. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ με κωδικό NCT 00593242 από τον οποίο και χρηματοδοτείται. Κριτήρια επιλογής παιδιού με εγκεφαλική παράλυση για να μετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα είναι  να είναι ηλικίας έως τριών ετών και να διαθέτει κρυοσυντηρημένα δικά του βλαστοκύτταρα από το αίμα του πλακούντα.

Για την εγκεφαλική παράλυση η αλλογενής μεταμόσχευση δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του φόβου της εμφάνισης  το συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, η οποία επιδεινώνει την ήδη υπολειπόμενη λειτουργία  του εγκεφάλου. Η μικρή ηλικία θεωρείται σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση του εγκεφάλου και των νεύρων του, με αποτέλεσμα  η αποκατάσταση να είναι πιο εύκολη. Αντίστοιχη θεραπεία σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι υπό έρευνα".

Σχετικά με τη κοσμητική χρήση  των βλαστικών και αναγεννητικών κυττάρων του λιπώδους ιστού, ο καθηγητής Βασίλης Πασπαλιάρης ανέφερε ότι “το λίπος του σώματός μας είναι μία από τις πιο προσιτές και πλούσιες πηγές σε βλαστοκύτταρα. Επιταχύνουν την ανάρρωση και αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων του σώματος μας και ως εκ τούτου σήμερα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις νέες πιθανές μελλοντικές εφαρμογές στην εξατομικευμένη αναγεννητική ιατρική”.

Μία σημαντική εφαρμογή τους αφορά στην αποκατάσταση του μαστού ή την αύξηση του μεγέθους. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες που υπέστησαν μαστεκτομή  λόγω καρκίνου και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται λίπος  το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα.

Πολύ αποτελεσματικά είναι όμως τα βλαστοκύτταρα και στις θεραπείες αντιγήρανσης και ομορφιάς. Χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο για τη λείανση των ρυτίδων και την ανάπλαση της επιδερμίδας ώστε να φαίνεται περισσότερο νεανική καθώς και για την αποκατάσταση των ουλών της ακμής.

Μία ακόμα κοσμητική εφαρμογή των βλαστοκυττάρων αφορά στη θεραπεία της φαλάκρας. Η έγχυσή τους με μεσοθεραπεία στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής βοηθά σημαντικά στην ανάπλαση της τρίχας. Μάλιστα οι νέες τρίχες είναι πιο υγιείς και δυνατές ενώ βγαίνουν μαύρες ακόμα και εάν τα υπόλοιπα μαλλιά έχουν ασπρίσει!

Σήμερα η λήψη βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος γίνεται από το λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων μεσεγχυματικού τύπου, τα οποία παράγουν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος. Η λήψη των βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό γίνεται με λιποαναρρόφηση και η χρήση τους μπορεί να γίνει άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η χορήγησή τους γίνεται τοπικά στις ρυτίδες και για άμεσο αποτέλεσμα χορηγούνται συγχρόνως με μια ποσότητα λίπους ανάλογα με το βάθος της ρυτίδας. Έτσι το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος τα οποία δίδουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Το λίπος μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα απορροφάται κι έτσι παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα σχηματίζουν το στηρικτικό σύστημα του σώματός μας αλλά και το σκελετό όλων των οργάνων επάνω στον οποίο στηρίζεται το λειτουργικό μέρος τους. Τα οστά, οι μυς, οι χόνδροι, τα αγγεία και οι τένοντες δημιουργούνται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Με την πάροδο της ηλικίας η ανανέωση αυτών των οργάνων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, λόγω αδυναμίας των οστεοκυττάρων να παράγουν το σημαντικότερο συστατικό του σκελετού που είναι το κολλαγόνο. Σαν αποτέλεσμα τα ανόργανα άλατα που δίνουν τη σκληρότητα στα οστά μας δεν μπορούν να βρουν το φυσικό τους υπόστρωμα για να εναποτεθούν και γίνονται εύθραυστα.

Η χορήγηση μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκυττάρων οδηγεί στον εμπλουτισμό των οργάνων με νεαρά κύτταρα τα οποία έχουν πλήρη λειτουργική δραστηριότητα, προκαλώντας έτσι μία γενική ανανέωση των ιστών του σώματός μας.

Όλοι οι ιστοί διαθέτουν βλαστοκύτταρα στο υπόστρωμά τους, το απόθεμά τους όμως εξαντλείται με την πάροδο της ηλικίας. Στον ενήλικα τα βλαστοκύτταρα παραμένουν αποθηκευμένα σε συγκεκριμένες θέσεις, εν υπνώσει και απαιτούνται ειδικές μέθοδοι συλλογής και διαχωρισμού. Ο λιπώδης ιστός διακρίνεται για το μεγάλο αριθμό των βλαστοκυττάρων που περιέχει. Σε συνδυασμό και με την εύκολη λήψη τους αποτελεί σήμερα την πολυτιμότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Πέρα όμως από την ανανέωση των οργάνων, τα βλαστοκύτταρα επιδρούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ασκώντας ρυθμιστική δράση και προστατεύοντάς το από υπερβολικές αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Οι κακώσεις του σώματος είτε είναι εμφανείς εξωτερικές, είτε εσωτερικές προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα όργανα. Η χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Η χρήση τους ως μεταφορείς φαρμάκων και η κατευθυνόμενη χορήγησή τους σε όργανα αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη μέθοδο θεραπείας.


Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,                                Αν. Καθηγητής Βιοχημείας

Γεώργιος Κολιάκος



18.01.10

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία παραμένουν στο σώμα μας μετά τη διάπλασή του και μπορούν να εξελιχθούν σε ωριμότερες μορφές κυττάρων.

Βλαστοκύτταρα με αποδεδειγμένα ασφαλείς χρήσεις λαμβάνονται σήμερα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, την ουσία Wharton, τα νεογιλά δόντια, το μυελό των οστών και το λίπος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι 1/200 και σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ ένας στους τρεις χρόνια πάσχοντες ασθενείς άνω των 65 ετών (128 εκατ.) θα έχει ανάγκη κυτταρικής θεραπείας στα επόμενα χρόνια.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο μυελός των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος, κακοηθών και μη, όγκων της παιδικής ηλικίας, ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακόμα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των ίδιων των παιδιών χρησιμοποιείται σήμερα σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται να βοηθήσουν παιδιά τα οποία έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους κατά τη γέννηση.

Η χρήση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας αποτελεί συχνή εφαρμογή σε καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας μας. Τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από την ουσία Wharton, τα δόντια και το λίπος είναι μεσεγχυματικού τύπου, προορίζονται μόνο για αυτόλογη χρήση και προτείνονται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, την αποκατάσταση του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα, των οστών έπειτα από κατάγματα ή ελλείμματα, καθώς και σε συνδυασμό με αλλογενή μοσχεύματα για τη μείωση της απόρριψης μη απόλυτα συμβατών αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

Ο λιπώδης ιστός σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση. Τα κύτταρα αυτά είναι πολλά σε αριθμό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τμηματικά και να χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φορές. Η επούλωση των διαβητικών ελκών, καθώς και η αισθητική αποκατάσταση ατελειών του σώματος με τα βλαστοκύτταρα του λίπους είναι εφαρμογές που ήδη πραγματοποιούνται στη χώρα μας.




18.01.10

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία παραμένουν στο σώμα μας μετά τη διάπλασή του και μπορούν να εξελιχθούν σε ωριμότερες μορφές κυττάρων.

Βλαστοκύτταρα με αποδεδειγμένα ασφαλείς χρήσεις λαμβάνονται σήμερα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, την ουσία Wharton, τα νεογιλά δόντια, το μυελό των οστών και το λίπος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι 1/200 και σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ ένας στους τρεις χρόνια πάσχοντες ασθενείς άνω των 65 ετών (128 εκατ.) θα έχει ανάγκη κυτταρικής θεραπείας στα επόμενα χρόνια.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο μυελός των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος, κακοηθών και μη, όγκων της παιδικής ηλικίας, ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακόμα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των ίδιων των παιδιών χρησιμοποιείται σήμερα σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται να βοηθήσουν παιδιά τα οποία έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους κατά τη γέννηση.

Η χρήση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας αποτελεί συχνή εφαρμογή σε καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας μας. Τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από την ουσία Wharton, τα δόντια και το λίπος είναι μεσεγχυματικού τύπου, προορίζονται μόνο για αυτόλογη χρήση και προτείνονται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, την αποκατάσταση του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα, των οστών έπειτα από κατάγματα ή ελλείμματα, καθώς και σε συνδυασμό με αλλογενή μοσχεύματα για τη μείωση της απόρριψης μη απόλυτα συμβατών αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

Ο λιπώδης ιστός σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση. Τα κύτταρα αυτά είναι πολλά σε αριθμό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τμηματικά και να χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φορές. Η επούλωση των διαβητικών ελκών, καθώς και η αισθητική αποκατάσταση ατελειών του σώματος με τα βλαστοκύτταρα του λίπους είναι εφαρμογές που ήδη πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

http://www.apogevmatini.gr/?p=58758





13.01.10

Άρθρο - Ελευθεροτυπία 5/1/10 - Βλαστοκύτταρα και αντιγήρανση

Η γήρανση του σώματος γίνεται εμφανής στο πρόσωπο, στον σκελετό και στην αύξηση του βάρους. Κατά την ανάπτυξη του σώματος υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ένα μέρος της ενέργειας που παράγεται να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του σώματος. Με την πάροδο της ηλικίας, η δραστηριότητα των κυττάρων ελαττώνεται με αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια να είναι διαθέσιμη για τη διατήρηση και ανάπλαση των ιστών. Τα σημεία της γήρανσης γίνονται εμφανή στο πρόσωπο, όπου οι ρυτίδες κυριαρχούν.

Οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της ελαττωμένης δραστηριότητας των ινοβλαστών, οι οποίοι δεν παράγουν σε επαρκείς ποσότητες το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος, ανακυκλώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η φθορά τους να αντικαθίσταται αργά έως καθόλου και το δέρμα, μη βρίσκοντας έδαφος για να σταθεροποιηθεί, αναδιπλώνεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων. Τα κύτταρα που παράγουν τις πρωτεΐνες αυτές είναι οι ινοβλάστες, η επιβράδυνση της λειτουργίας των οποίων οδηγεί στην εμφάνιση της γήρανσης του δέρματος. Η μεταφορά και εμφύτευση νεαρών ινοβλαστών στην περιοχή της ρυτίδας θα οδηγήσει στη δραστηριοποίηση τους και στην παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ινοβλάστες να είναι νεαροί και του ίδιου του ατόμου. Η εμφύτευση ξένων ινοβλαστών ακόμα και ιστοσυμβατών μακρόχρονα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραμόρφωση και τελικά απόρριψη. Η μέθοδος του πολλαπλασιασμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια της εμφύτευσης δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι ήδη με τον πολλαπλασιασμό τα κύτταρα μεγαλώνουν ηλικιακά και η αναπλαστική τους ικανότητα ελαττώνεται.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των βλαστοκυττάρων αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες και έτσι τα βλαστοκύτταρα εμφυτευόμενα στο πρόσωπο έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση. Σήμερα η λήψη βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος γίνεται από το λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων μεσεγχυματικού τύπου, τα οποία παράγουν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος. Η λήψη των βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό γίνεται με λιποαναρρόφηση και η χρήση τους μπορεί να γίνει άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η χορήγησή τους γίνεται τοπικά στις ρυτίδες και για άμεσο αποτέλεσμα χορηγούνται συγχρόνως με μια ποσότητα λίπους ανάλογα με το βάθος της ρυτίδας που θέλουμε να γεμίσουμε. Ετσι, το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα, γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος, τα οποία δίδουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Το λίπος ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα απορροφάται κι έτσι παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα σχηματίζουν το στηρικτικό σύστημα του σώματός μας αλλά και τον σκελετό όλων των οργάνων πάνω στον οποίο στηρίζεται το λειτουργικό μέρος τους. Τα οστά, οι μύες, οι χόνδροι, τα αγγεία και οι τένοντες δημιουργούνται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Με την πάροδο της ηλικίας η ανανέωση αυτών των οργάνων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, λόγω αδυναμίας των οστεοκυττάρων να παράγουν το σημαντικότερο συστατικό του σκελετού που είναι το κολλαγόνο. Ως αποτέλεσμα τα ανόργανα άλατα, που δίνουν τη σκληρότητα στα οστά μας, δεν μπορούν να βρουν το φυσικό τους υπόστρωμα για να εναποτεθούν και γίνονται εύθραυστα.

Η χορήγηση μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκυττάρων οδηγεί στον εμπλουτισμό των οργάνων με νεαρά κύτταρα, τα οποία έχουν πλήρη λειτουργική δραστηριότητα, προκαλώντας έτσι μια γενική ανανέωση των ιστών του σώματός μας.

Ολοι οι ιστοί διαθέτουν βλαστοκύτταρα στο υπόστρωμά τους, το απόθεμά τους όμως εξαντλείται με την πάροδο της ηλικίας. Στον ενήλικα τα βλαστοκύτταρα παραμένουν αποθηκευμένα σε συγκεκριμένες θέσεις, εν υπνώσει, και απαιτούνται ειδικές μέθοδοι συλλογής και διαχωρισμού. Ο λιπώδης ιστός διακρίνεται για τον μεγάλο αριθμό των βλαστοκυττάρων που περιέχει. Σε συνδυασμό και με την εύκολη λήψη τους, αποτελεί σήμερα την πολυτιμότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Πέρα όμως από την ανανέωση των οργάνων, τα βλαστοκύτταρα επιδρούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ασκώντας ρυθμιστική δράση και προστατεύοντάς το από υπερβολικές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Οι κακώσεις του σώματος είτε είναι εμφανείς εξωτερικές, είτε εσωτερικές προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα όργανα. Η χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Η χρήση τους ως μεταφορέων φαρμάκων και η κατευθυνόμενη χορήγησή τους σε όργανα αποτελεί μια νέα αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=117809


07.01.10

Κορίτσι 18 μηνών το οποίο γεννήθηκε τυφλό λόγω δυσπλασίας του οπτικού νεύρου για πρώτη φορά αναγνώρισε φωτεινό ερέθισμα μετά από θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου της λώρου που οι γονείς της είχαν φυλάξει κατά τη γέννησή της. Η οικογένεια της μικρής Summer αφού εξάντλησε όλους τους δυνατούς τρόπους θεραπείας της κόρης τους, πληροφορήθηκαν από τον οφθαλμίατρό τους ότι σε νοσοκομείο του Πεκίνου πραγματοποιούνται θεραπείες με βλαστοκύτταρα σε περιπτώσεις σαν και τη δικής τους. Οι θεραπείες αυτές πραγματοποιούνταν από αμερικανική εταιρεία εγκαταστημένη στο Πεκίνο, διότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες η εν λόγω εταιρεία δεν μπόρεσε να λάβει τις ανάλογες άδειες στην Αμερική και για το λόγο αυτόν εγκαταστάθηκε στο Πεκίνο. Η μικρή Summer έμεινε 33 ημέρες στο Πεκίνο και πήρε 8 επαναλαμβανόμενες θεραπείες με βλαστοκύτταρα του ομφαλίου της λώρου. Οι θεράποντες γιατροί εξήγησαν στους γονείς ότι τα όποια αποτελέσματα θα ήταν εμφανή από τον 9ο μήνα έως και ένα χρόνο μετά τη θεραπεία. Πράγματι στο διάστημα αυτό η Summer για πρώτη φορά στη ζωή της αντέδρασε στο φως και ακολούθησε τις ακτίνες που εξέπεμπε ένας φακός. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει τη δημιουργία νευρικών ινών και την έναρξη λειτουργίας του οπτικού νεύρου. Οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν ως ιδιαίτερα επιτυχημένη τη θεραπεία της Summer. Στο εν λόγο κέντρο πραγματοποιούνται θεραπείες παιδιών με αυτισμό και ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις θεραπείες αυτές μέχρι σήμερα μετείχαν 4.000 ασθενείς και το 90% αυτών έδειξαν σημεία βελτίωσης.

AABB SMART January 2010



07.01.10

Έναρξη λειτουργίας της BIOHELLENIKA στη Βουλγαρία

Η Biohellenika ανακοινώνει την έναρξη εργασιών στη Βουλγαρία. Με την ονομασία Biohellenika Bulgaria υπέγραψε σημαντικές συνεργασίες με σύγχρονα νοσηλευτικά ιδρύματα και ενημέρωσε τον ιατρικό κόσμο της χώρας.



05.01.10

Νέα δημοσίευση της Biohellenika στο Διεθνή Τύπο

Η επιστημονική ομάδα της Biohellenika δημοσίευσε μελέτη με θέμα τον πολλαπλασιασμό και την εξέλιξη των αρχέγονων κυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου με την προσθήκη μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που απομονώνονται από το λιπώδη ιστό. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους προς τις κυτταρικές θεραπείες και την αναγεννητική ιατρική όπου διερευνόνται οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου που είχαν φυλαχτεί κατά τη γέννηση χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους κυτταρικού πολλαπλασιασμού χωρίς τη χρήση φαρμάκων ή άλλων ουσιών κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.


Transplant Proc. 2009 Dec;41(10):4340-4.

Addition of adipose-derived stem cells in cord blood cultures stimulates their pluripotent differentiation.

Tsagias N, Kouzi-Koliakos K, Koliakos I, Kostidou E, Karagiannis V, Daniilidis A, Koliakos G.

3rd University Obstetrics and Gynaecology Clinic, Ippokration General Hospital, Medical School, Aristotle University Thessaloniki, Thessaloniki 54124, Greece.

INTRODUCTION: Adipose tissue is recognized as an important source of postnatal mesenchymal stem cells for generative medicine applications. Moreover, cord blood stem cells have been shown to contain pluripotent stem cells called unrestricted somatic stem cells (USSCs). However, this population is rare and cannot be generated from every cord blood sample. In this study, we have presented a new method of co-culture of adipose-derived stem cells (ADPCs) and cord blood stem cells that results in pluripotent differentiation. MATERIALS AND METHODS: ADPCs were obtained from a piece of adipose tissue after treatment with 0.075% collagenase, which was subsequently inactivated with DMEM/10% FBS. The cellular pellet of centrifugation was plated at 5-7 x 10(6) cells/mL in T25 culture flasks in a low-glycose DMEM with 30% FCS. Cord blood stem cells were obtained by centrifugation following double-processing in the presence of 2% HES 200/0.5 and plated at 5-7 x 10(6) cells/mL in the same medium. To investigate the crucial role of ADPCs in pluripotent cord blood differentiation, we added a ADPCS as (1 x 10(4) cells/mL) to the cord blood cultures and analyzed the contribution of ADPCs using a microscope as well as with flow cytometry. RESULTS: After only 3 days, adherent cells (USSC colonies) of fibroblastic morphology were detected in all co-cultured samples, whereas this was observed later or not at all in the non-co-cultured samples. The greater density of colonies in the co-coltured samples was another point. Hematopoietic CD45 cells were no longer detected after the first passage. Pluripotent stem cells were obtained from all co-cultured samples that contained stem cells positive for CD29, CD44, CD49e, CD90, CD105, CD51 Stro, and C-kit antibodies but negative for CD34, CD45, CD133, and glycophorin A. CONCLUSION: Addition of ADPCs was crucial to generate pluripotent-derived stem cells from cord blood samples. This double culture may be a useful tool for a universal allogeneic stem cell source for tissue repair or regeneration.

PMID: 20005395 [PubMed - in process]



05.01.10

Νέο Άρθρο - Ελευθεροτυπία 5/1/10 - Βλαστοκύτταρα και αντιγήρανση

Η γήρανση του σώματος γίνεται εμφανής στο πρόσωπο, στον σκελετό και στην αύξηση του βάρους. Κατά την ανάπτυξη του σώματος υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ένα μέρος της ενέργειας που παράγεται να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του σώματος. Με την πάροδο της ηλικίας, η δραστηριότητα των κυττάρων ελαττώνεται με αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια να είναι διαθέσιμη για τη διατήρηση και ανάπλαση των ιστών. Τα σημεία της γήρανσης γίνονται εμφανή στο πρόσωπο, όπου οι ρυτίδες κυριαρχούν.

Οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της ελαττωμένης δραστηριότητας των ινοβλαστών, οι οποίοι δεν παράγουν σε επαρκείς ποσότητες το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος, ανακυκλώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η φθορά τους να αντικαθίσταται αργά έως καθόλου και το δέρμα, μη βρίσκοντας έδαφος για να σταθεροποιηθεί, αναδιπλώνεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων. Τα κύτταρα που παράγουν τις πρωτεΐνες αυτές είναι οι ινοβλάστες, η επιβράδυνση της λειτουργίας των οποίων οδηγεί στην εμφάνιση της γήρανσης του δέρματος. Η μεταφορά και εμφύτευση νεαρών ινοβλαστών στην περιοχή της ρυτίδας θα οδηγήσει στη δραστηριοποίηση τους και στην παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ινοβλάστες να είναι νεαροί και του ίδιου του ατόμου. Η εμφύτευση ξένων ινοβλαστών ακόμα και ιστοσυμβατών μακρόχρονα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραμόρφωση και τελικά απόρριψη. Η μέθοδος του πολλαπλασιασμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια της εμφύτευσης δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι ήδη με τον πολλαπλασιασμό τα κύτταρα μεγαλώνουν ηλικιακά και η αναπλαστική τους ικανότητα ελαττώνεται.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των βλαστοκυττάρων αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες και έτσι τα βλαστοκύτταρα εμφυτευόμενα στο πρόσωπο έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση. Σήμερα η λήψη βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της φθοράς του δέρματος γίνεται από το λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων μεσεγχυματικού τύπου, τα οποία παράγουν τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του δέρματος. Η λήψη των βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό γίνεται με λιποαναρρόφηση και η χρήση τους μπορεί να γίνει άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η χορήγησή τους γίνεται τοπικά στις ρυτίδες και για άμεσο αποτέλεσμα χορηγούνται συγχρόνως με μια ποσότητα λίπους ανάλογα με το βάθος της ρυτίδας που θέλουμε να γεμίσουμε. Ετσι, το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα, γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος, τα οποία δίδουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Το λίπος ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα απορροφάται κι έτσι παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα σχηματίζουν το στηρικτικό σύστημα του σώματός μας αλλά και τον σκελετό όλων των οργάνων πάνω στον οποίο στηρίζεται το λειτουργικό μέρος τους. Τα οστά, οι μύες, οι χόνδροι, τα αγγεία και οι τένοντες δημιουργούνται από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Με την πάροδο της ηλικίας η ανανέωση αυτών των οργάνων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, λόγω αδυναμίας των οστεοκυττάρων να παράγουν το σημαντικότερο συστατικό του σκελετού που είναι το κολλαγόνο. Ως αποτέλεσμα τα ανόργανα άλατα, που δίνουν τη σκληρότητα στα οστά μας, δεν μπορούν να βρουν το φυσικό τους υπόστρωμα για να εναποτεθούν και γίνονται εύθραυστα.

Η χορήγηση μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκυττάρων οδηγεί στον εμπλουτισμό των οργάνων με νεαρά κύτταρα, τα οποία έχουν πλήρη λειτουργική δραστηριότητα, προκαλώντας έτσι μια γενική ανανέωση των ιστών του σώματός μας.

Ολοι οι ιστοί διαθέτουν βλαστοκύτταρα στο υπόστρωμά τους, το απόθεμά τους όμως εξαντλείται με την πάροδο της ηλικίας. Στον ενήλικα τα βλαστοκύτταρα παραμένουν αποθηκευμένα σε συγκεκριμένες θέσεις, εν υπνώσει, και απαιτούνται ειδικές μέθοδοι συλλογής και διαχωρισμού. Ο λιπώδης ιστός διακρίνεται για τον μεγάλο αριθμό των βλαστοκυττάρων που περιέχει. Σε συνδυασμό και με την εύκολη λήψη τους, αποτελεί σήμερα την πολυτιμότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Πέρα όμως από την ανανέωση των οργάνων, τα βλαστοκύτταρα επιδρούν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ασκώντας ρυθμιστική δράση και προστατεύοντάς το από υπερβολικές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Οι κακώσεις του σώματος είτε είναι εμφανείς εξωτερικές, είτε εσωτερικές προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα όργανα. Η χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Η χρήση τους ως μεταφορέων φαρμάκων και η κατευθυνόμενη χορήγησή τους σε όργανα αποτελεί μια νέα αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=117809




05.01.10

Νέο Άρθρο - Απογευματινή 5/1/10 - Η ελπιδοφόρα χρήση των ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ στην ιατρική

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία παραμένουν στο σώμα μας μετά τη διάπλασή του και μπορούν να εξελιχθούν σε ωριμότερες μορφές κυττάρων.

Βλαστοκύτταρα με αποδεδειγμένα ασφαλείς χρήσεις λαμβάνονται σήμερα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, την ουσία Wharton, τα νεογιλά δόντια, το μυελό των οστών και το λίπος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι 1/200 και σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ ένας στους τρεις χρόνια πάσχοντες ασθενείς άνω των 65 ετών (128 εκατ.) θα έχει ανάγκη κυτταρικής θεραπείας στα επόμενα χρόνια.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο μυελός των οστών χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος, κακοηθών και μη, όγκων της παιδικής ηλικίας, ασθενειών του ανοσοποιητικού, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακόμα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των ίδιων των παιδιών χρησιμοποιείται σήμερα σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται να βοηθήσουν παιδιά τα οποία έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά τους κατά τη γέννηση.

Η χρήση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας αποτελεί συχνή εφαρμογή σε καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας μας. Τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από την ουσία Wharton, τα δόντια και το λίπος είναι μεσεγχυματικού τύπου, προορίζονται μόνο για αυτόλογη χρήση και προτείνονται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, την αποκατάσταση του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα, των οστών έπειτα από κατάγματα ή ελλείμματα, καθώς και σε συνδυασμό με αλλογενή μοσχεύματα για τη μείωση της απόρριψης μη απόλυτα συμβατών αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

Ο λιπώδης ιστός σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση. Τα κύτταρα αυτά είναι πολλά σε αριθμό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τμηματικά και να χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φορές. Η επούλωση των διαβητικών ελκών, καθώς και η αισθητική αποκατάσταση ατελειών του σώματος με τα βλαστοκύτταρα του λίπους είναι εφαρμογές που ήδη πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

http://www.apogevmatini.gr/?p=58758




02.01.10

Νέο Άρθρο - Απογευματινή 2/1/10 - Μπρος στα κάλλη τι ’ναι η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση δεν έχει αγγίξει το κυνήγι της ομορφιάς! Ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, ο Έλληνας είναι διατεθειμένος να κάνει αιματηρές οικονομίες για τον καλλωπισμό του.

Μπορεί άλλες πολυτέλειες, όπως οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, φέτος να θυσιάστηκαν στο βωμό της οικονομικής δυσπραγίας, τα προϊόντα όμως και οι υπηρεσίες ομορφιάς εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίοδο κρίσεων ο κόσμος καταφεύγει στο shoping therapy, προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα! Η διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι παρουσιάζουν κάμψη οι ακριβές υπηρεσίες, η οποία όμως αντισταθμίζεται από παράλληλη αύξηση στις περισσότερο οικονομικές.

Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μείωση στη ζήτηση χειρουργικών επεμβάσεων. Αισθητικές παρεμβάσεις, όπως είναι τα λίφτιγκ, οι λιποαναρροφήσεις, οι κοιλιοπλαστικές και οι ρινοπλαστικές, τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί. Οι τεχνικές αυτές ξεπερνούν σε κόστος τα 3.000 ευρώ και φαίνεται ότι αυτό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολύ κόσμο. Το παράδοξο είναι ότι οι αυξητικές του στήθους δεν φαίνεται να έχουν περιοριστεί.

Παράλληλα όμως διαπιστώνεται αύξηση σε άλλους είδους αισθητικές παρεμβάσεις που γίνονται στο ιατρείο και είναι πιο οικονομικές. Ο κόσμος ζητάει περισσότερα μπότοξ, ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό, μεσοθεραπείες και παρεμβάσεις με λέιζερ για σύσφιξη και ανάπλαση του σώματος. Όλες αυτές οι τεχνικές ξεκινούν από 150 και φτάνουν τα 400 ευρώ.

Υψηλή παραμένει η ζήτηση και στις αισθητικές επεμβάσεις με βλαστοκύτταρα! Ειδικά η εμφύτευση μαλλιών με προσθήκη βλαστοκυττάρων -μια νέα τεχνική που, παρά το σχετικά υψηλό κόστος της, τη φετινή χρονιά παρουσίασε αύξηση.

«Οι κοσμητικές παρεμβάσεις με βλαστοκύτταρα γνωρίζουν τελευταία τεράστια άνθηση. Η χρήση τους αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες κι έτσι τα βλαστοκύτταρα που εμφυτεύονται στο πρόσωπο έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας και πρόεδρος της Βιοhellenika Γιώργος Κολιάκος.

http://www.apogevmatini.gr/?p=58322

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed