Χρήσιμα εργαλεία

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΥΧΕΣ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ


Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο συμβάν, συνέβη ένα δεύτερο σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ταϊβάν, όπου μεταμοσχεύτηκαν όργανα από έναν φορέα του ιού HIV σε πέντε ασθενείς, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του νοσοκομείου. Από ό, τι φαίνεται είναι ένα από τα πιο φοβερά παραδείγματα ιατρικής αμέλειας στη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

Οι πέντε μεταμοσχευμένοι ασθενείς είναι τώρα υπό θεραπεία με φάρμακα κατά του AIDS, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ταϊβάν. Το πρώτο ατυχές συμβάν έγινε πριν λίγο καιρό στην Αγγλία, όπου μεταμοσχεύτηκαν δύο νεφροί σε αντίστοιχους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς. Οι νεφροί προήλθαν από δότη ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις μεταμοσχεύσεις αποδείχτηκε ότι απεβίωσε λόγω μιας πολύ σπάνιας και επιθετικής μορφής καρκίνου. Και οι δύο ασθενείς σήμερα βρίσκονται υπό ισχυρή χημειοθεραπεία για το ενδεχόμενο μεταφοράς καρκινικών κυττάρων στο σώμα τους.

Σε μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα του, το νοσοκομείο της Ταϊβάν, δήλωσε ότι το λάθος συνέβη επειδή ένα από τα μέλη του προσωπικού που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις νόμιζε ότι άκουσε την αγγλική λέξη «non-reactive/μη ενεργός» στο τεστ HIV του δωρητή, που σημαίνει «αρνητικός», ενώ στην πραγματικότητα η λέξη «reactive/ενεργός» ήταν ο πραγματικός χαρακτηρισμός, δηλαδή «θετικός».

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα της δοκιμής δόθηκε από το τηλέφωνο και δεν έγινε διπλός έλεγχος, όπως απαιτείται από τις επίσημες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι και ζητάμε συγγνώμη για το λάθος», δήλωσε το νοσοκομείο. Το ερώτημα είναι πώς ένα τόσο σοβαρό εργαστηριακό αποτέλεσμα δόθηκε προφορικά και όχι ταυτόχρονα και γραπτά.

Ο Shih Chung-liang, αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις εσφαλμένες μεταμοσχεύσεις και θα αποφασίσει για ενδεχόμενες κυρώσεις για το νοσοκομείο. Αν βρεθεί ότι το λάθος οφείλεται σε αμέλεια τότε μπορεί το νοσοκομείο να υποχρεωθεί να αναστείλει τα προγράμματα μεταμόσχευσης για μέχρι και ένα χρόνο και να του επιβληθούν πρόστιμα.

Ο δότης ήταν ένας 37χρονος άνθρωπος που έπεσε σε κώμα στις 24 Αυγούστου και η καρδιά του, το ήπαρ, οι πνεύμονες και οι δύο νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε άλλους πέντε ασθενείς την ίδια ημέρα. Η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε σε ένα άλλο νοσοκομείο, ενώ οι τέσσερις άλλες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο το νοσοκομείο.

Η μητέρα του δότη, είπε σε ειδησεογραφικούς σταθμούς ότι νιώθει τρομερά απογοητευμένη από τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων και ότι δεν γνώριζε τίποτα για την ασθένεια του γιου της. Είπε ότι πέθανε ο γιος της πέθανε μετά από πτώση από ύψος χωρίς να γνωρίζει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Yao Ke-Wu, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος υγείας της πόλης Hsinchu, όπου κατοικούσε ο δωρητής, επέκρινε το νοσοκομείο και χαρακτήρισε τις μεταμοσχεύσεις αυτές ως "αποκρουστική αμέλεια". Δήλωσε ότι τα στελέχη του νοσοκομείου θα μπορούσαν να είχαν να προλάβει το λάθος, ζητώντας από το τμήμα του το ιατρικό ιστορικό του δότη, εκ των προτέρων και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η εν λόγω πρακτική δεν είναι υποχρεωτική στην Ταϊβάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι πέντε δέκτες οργάνων είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν τον ιό HIV, και η θεραπεία που λαμβάνουν κατά του AIDs θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, επειδή πρέπει επίσης να λάβουν ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή για να μην απορριφτούν τα νέα όργανα, επειδή είναι ξένα και δεν είναι απόλυτα ιστοσυμβατά με τους ασθενείς.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι μεταξύ των περίπου δώδεκα καλύτερα εξοπλισμένων και άκρως σεβαστών νοσοκομείων στην Ταϊβάν που προσφέρουν μεταμοσχεύσεις οργάνων. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες μεταξύ των γιατρών και νοσηλευτών που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση ότι και αυτοί μπορεί να κόλλησαν τον ιό HIV. Τα ιατρικά επιτελικά στελέχη λαμβάνουν τακτικά προστασία έναντι των σωματικών υγρών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά μερικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι τραύματα από βελόνες και άλλα εργαλεία θα μπορούσαν να εκθέσουν τους γιατρούς στον ιό.

Ο Lee Νan-Yao, ένας γιατρός του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Chengkung, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς, δήλωσε ότι ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές που είχαν διεξάγει τη μεταμόσχευση "ήταν σε κατάθλιψη, και στα πρόθυρα του πανικού".

Annie Huang Associated Press, 26/8/2011 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed - AChecker