espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στην αποκατάσταση εκτεταμένων βλαβών του χόνδρου είναι στην κλινική πράξη εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Am J Sports Med 2014 από τον Gobbi και συν αναφέρει τα αποτελέσματα επανεξέτασης 25 ασθενών με συμπτωματικές και εκτεταμένες βλάβες του χόνδρου του γόνατος μετά από 3 χρόνια, οι οποίοι έκαναν μεταμόσχευση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε ικριώματα κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ. Οι 18 ασθενείς είχαν και άλλες κακώσεις πέραν του γόνατος. Όλοι αι ασθενείς εξετάστηκαν 1, 2 και 3 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι θεράποντες ιατροί είναι ότι οι νεαρότεροι ασθενείς κάτω των 45 ετών όπως και οι ασθενείς με μικρές βλάβες του χόνδρου ο οποίος διατηρούσε τα χαρακτηριστικά του υαλοειδούς χόνδρου είχαν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Το 92% των ασθενών αναφέρει ελαφρό έως έντονο πόνο προεγχειρητικά και μόνο 8 ασθενείς αναφέρουν μέτριο πόνο κατά την επανεξέταση. Αν και όλοι οι ασθενείς επανήλθαν στις πρότερες δραστηριότητες, μόνο το 32% επανήλθε στα προ βλάβης επίπεδα. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε σταθερότητα του μοσχεύματος και αποκατάσταση της βλάβης του χόνδρου στο 80% των ασθενών χωρίς μετεγχειριτικές ή άλλες επιπλοκές.

Ο χόνδρος είναι ένας ιστός ο οποίος έχει περιορισμένη δυνατότητα αποκατάστασης μετά από τραυματισμό διότι στερείται αιμοφόρων αγγείων και τα κύτταρα που περιέχει (χονδροκύτταρα) χαρακτηρίζονται από περιορισμένη ικανότητα πολλαπλασιασμού η οποία ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε νεαρούς ασθενείς με τραυματισμένους χόνδρους οποιασδήποτε έκτασης γίνεται βιοψία υγιούς τμήματος του χόνδρου, απομονώνονται τα χονδροκύτταρα τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται και όταν επιτευχθεί αριθμός ανάλογος με το μέγεθος της βλάβης με τη βοήθεια ικριώματος χορηγούνται στην τραυματισμένη επιφάνεια του χόνδρου. Τα χονδροκύτταρα χορηγούνται μέσα σε υλικό το οποίο αφ ενός μεν βοηθάει την πρόσφυση τους στην τραυματική επιφάνεια και αφ ετέρου εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα τους στην καινούρια θέση. Στη Biohellenika η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και ως ικρίωμα χρησιμοποιεί ένα αυτόλογο παράγωγο του αίματος το οποίο έχει αναπτύξει η ίδια λαμβάνοντας αίμα από τον ασθενή και δημιουργώντας ένα ζελατινώδες υπόστρωμα μέσα στο οποίο μεταφέρονται και απλώνονται τα χονδροκύτταρα στην περιοχή της βλάβης.

Σε ηλικιωμένους ασθενείς για την ανωτέρω θεραπεία χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού τα οποία λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση. Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα όταν χορηγούνται στην περιοχή της βλάβης του χόνδρου, είναι πολλά σε αριθμό και η αναπλαστική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη από αυτήν των χονδροκυττάρων. Ο λιπώδης ιστός περιέχει 1000 φορές περισσότερα βλαστοκύτταρα συγκριτικά με άλλη πηγή.

Στους έντονα αθλούμενους, στις περιπτώσεις τραυματισμών στις οποίες δεν γίνεται χρήση βιοψίας υγιούς χόνδρου αλλά λιποαναρρόφησης υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας της μεθόδου δεδομένου ότι οι αθλητές έχουν ελάχιστο έως καθόλου υποδόριο λίπος και μεγάλη ανάπτυξη των κοιλιακών μυών.

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed