espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου του  Crohn με βλαστοκύτταρα

 

Επούλωση των ελκών του εντέρου ασθενών  με νόσο του Crohn  με τη χρήση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού.

Το Ινστιτούτο Ροτζάνο της Ιταλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με νόσο του Crohn, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι ερευνητές χορήγησαν βλαστοκύτταρα σε ασθενείς, επιτυγχάνοντας στους μισούς την πλήρη επούλωση των βλαβών που προκαλεί η ασθένεια στα τοιχώματα του εντέρου.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» οι ερευνητές με επικεφαλής τον διευθυντή του κέντρου για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου του ινστιτούτου Σίλβιο Ντανέζε χρησιμοποίησαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού. Στην μελέτη αυτή η οποία ήταν πολυκεντρική  συμμετείχαν 212 ασθενείς από 49 νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ισραήλ. Οι 107 από αυτούς υποβλήθηκαν στη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, ενώ οι 105 έλαβαν placebo.

Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν μετά από  24 εβδομάδες και η ομάδα  που έλαβε τα βλαστοκύτταρα παρουσίασε σημαντικό περιορισμό των ελκών, της φλεγμονής και των συριγγίων. Μάλιστα στο 50% των ασθενών τα συρίγγια επουλώθηκαν πλήρως. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισημαίνουν οι ερευνητές, καθώς τα συρίγγια είναι από τα συνηθέστερα και πιο δύσκολα θεραπεύσιμα συμπτώματα της νόσου. Το 70%-80% των περιπτώσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις κλασικές φαρμακολογικές ή χειρουργικές θεραπείες.

«Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού αποτελούν  πιο αποτελεσματική και ασφαλή  θεραπευτική επιλογή σε σχέση με τη χειρουργική αντιμετώπιση, τη θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά, αντιβιοτικά ή τους  αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης του όγκου,  γνωστούς ως βιολογικούς παράγοντες» επισημαίνει ο Σίλβιο Ντανέζε. Ο ίδιος εξηγεί ότι η νόσος του Crohn είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο γαστρεντερικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή και νέκρωση του τοιχώματος του εντέρου, η οποία έχει επιβλαβείς επιπτώσεις. «Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται  απελευθερώνουν γύρω τους ουσίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια την ίδια τη φλεγμονή» καταλήγει ο ερευνητής.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed