espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΤΑ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Είναι γνωστό ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου και το λίπος έχουν ανοσορυθμιστικές ιδιότητες  και για το λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί ότι η ταυτόχρονη χορήγηση τους με τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα στην αντιμετώπιση αιματολογικών ασθενειών ελαττώνει τα ποσοστά της απόρριψης των αιμοποιητικών μοσχευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια κατά τον τοκετό εκτός από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα  συλλέγονται και κρυοσυντηρούνται και μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  από τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία  στην προστασία των οργάνων  από την απόρριψη και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ενδοφλέβιας χορήγησης μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε 241 παιδιά με οξεία απόρριψη  του μυελού των οστών μετά  από μεταμόσχευση για κακοήθη ασθένεια, η  οποία ήταν  ανθιστάμενη στη χρήση στεροειδών.  Το 65% των παιδιών αντέδρασαν θετικά στη χορήγηση των κυττάρων την 28η ημέρα της θεραπείας , ενώ θετική ανταπόκριση είχε το 81% των παιδιών όταν η χορήγηση των κυττάρων ήταν η πρώτη θεραπεία,  στις περιπτώσεις που  εμφάνισαν το σύνδρομο της οξείας απόρριψης. Σε ασθενείς με μεταμόσχευση λόγω γαστρεντερικής ή ηπατικής νόσου η ανταπόκριση των ασθενών ήταν αντίστοιχα 65% και 62%.

Ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν την 28η ημέρα συνέχισαν τη χορήγηση μεσεγχυματικών κυττάρων με σημαντικά ποσοστά επιβίωσης 72% έναντι 18% αυτών που δεν συνέχισαν τη θεραπεία.

Φαίνεται λοιπόν η σπουδαιότητα της συλλογής και αποθήκευσης των μεσεγχυματικών κυττάρων.

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed