espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ  H ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ (ISCT).

 

Από τις 25/5/2016-28/5/2016 στη Σιγκαπούρη έλαβε χώρα το ετήσιο διεθνές συνέδριο της εταιρείας ISCT (International Stem Cells Therapies) το οποίο παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Biohellenika καθηγητής κ Κολιάκος Γεώργιος. Στο συνέδριο αυτό ανακοινώνονται κάθε χρόνο οι νέες   κυτταρικές θεραπείες, η πρόοδος στην έρευνα για την Αναγεννητική  Ιατρική, η ασφάλεια των κυτταρικών θεραπειών και η νομοθεσία. Τα είδη των βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην  κλινική πράξη  προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τον ιστό  του ομφαλίου λώρου και τον μυελό των οστών. Στην έρευνα χρησιμοποιούνται τροποποιημένα ενήλικα κύτταρα τα οποία αποκτούν ιδιότητες εμβρυικών κυττάρων μετά από παρέμβαση στο γενετικό τους υλικό.

Οι ασθένειες που χρησιμοποιούνται τα μεσεγχυματικά κύτταρα σήμερα ενδεικτικά είναι:

Αυτοάνοσες, όπως η νόσος του μοσχεύματος κατά του ξενιστή, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα, η νόσο του Crhon, η ελκώδης κολίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η πολλαπλή  σκλήρυνση.

Ατροφία του βλεννογόνου του στομάχου, η οποία ενοχοποιείται και για τον γαστρικό καρκίνο, όταν παραμένει χωρίς θεραπεία.

Αρτηριακή απόφραξη, λόγω ανάπτυξης τοπικού θρόμβου ή εμβόλου. Χρησιμοποιούνται ενεργοποιημένα μεσεγχυματικά κύτταρα, τα οποία δημιουργούν μικρά αγγεία, αναπτύσσουν παράπλευρη κυκλοφορία, ελαττώνουν τον πόνο και διασώζουν το άκρο από τον ακρωτηριασμό. Τα κύτταρα χορηγούνται ενδομυικά με τη μορφή ένεσης.

Νόσος του Huntington. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα ενεργοποιούνται και εκκρίνουν νευροτροφικούς  παράγοντες οι οποίοι βελτιώνουν την κλινική εικόνα του ασθενή.

Λευχαιμία και καρκίνος με την νέα τεχνολογία των CAR T κυττάρων, τροποποιημένων Τ λεμφοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς. Χρησιμοποιούνται στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, στα λεμφώματα, στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα, των χολαγγείων και  του παγκρέατος.

Το 2014 στο συνέδριο της εταιρείας που έγινε στο Παρίσι ανακοινώθηκε από την Αιματολόγο Gluckman ότι παρατηρείται μια πτώση στη ζήτηση δειγμάτων από τη δημόσια τράπεζα για αλλογενείς θεραπείες. Στο φετινό συνέδριο ανακοινώθηκε από τον Alexander Platz,  υπεύθυνο της δημόσιας τράπεζας  της Δρέσδης, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η μία εκ των τριών που υπάρχουν στη Γερμανία,   συνέχιση της πτώσης των χορηγούμενων δειγμάτων από τις δημόσιες τράπεζες. Για το λόγο αυτόν προτείνει εμπορικές τακτικές και παροχή άλλων υπηρεσιών που θα  προσφέρουν έσοδα στις  δημόσιες τράπεζες  για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ο πραγματικός λόγος της πτώσης των χορηγούμενων δειγμάτων από τις δημόσιες τράπεζες δεν είναι επειδή ελαττώθηκε ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν λευχαιμία και χρίζουν μεταμόσχευσης, αλλά η στροφή προς τις αυτόλογες ή αλλογενείς θεραπείες από συγγενή δότη μέσα από την οικογένεια, οι οποίες είναι φιλικότερες, αποτελεσματικότερες, οικονομικότερες  και με λιγότερες παρενέργειες.  Η ανάπτυξη στοχευμένων κυτταρικών θεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου και οι γονιδιακές θεραπείες εφαρμόζονται σε αυτόλογα κύτταρα. Σήμερα στις δημόσιες τράπεζες διεθνώς υπάρχουν 685.000 αποθηκευμένες μονάδες ΟΠΑ, 35.000 έχουν χρησιμοποιηθεί, το 5,1% των αποθηκευμένων δειγμάτων, και οι υπόλοιπες είναι αμφίβολο εάν ποτέ χρησιμοποιηθούν.

Αντίθετα οι κυτταρικές  θεραπείες και οι νέες τεχνολογίες βρίσκουν αποτελεσματικότερες εφαρμογές στα αυτόλογα αποθηκευμένα νεαρά και υγιή κύτταρα του ΟΠΑ,  όπως και του ιστού του ομφαλίου λώρου. Ακόμα και εάν κάποιος φτάσει υγιής στην ενήλικη ζωή μπορεί να κάνει αυτόλογη χρήση για να καταπολεμήσει την γήρανση και να ενισχύσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος του.

Σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στην οφθαλμολογία όπου τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  καταπολεμούν την τύφλωση, η οποία προκαλείται  από τραυματισμούς του κερατοειδή και ελαττώνουν τα ποσοστά της μεταμόσχευσης. Με βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τον καταρράκτη  και δημιουργούν λειτουργικά μέρη του φακού. Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι του οφθαλμού, δύσκολα αναγεννώμενο και  πειραματικές θεραπείες με εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι σε εξέλιξη.

Το επόμενο συνέδριο θα γίνει σε ένα χρόνο στο Λονδίνο.



Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed