espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΘΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ  ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσιεύτηκαν  πρόσφατα τα τα  αποτελέσματα χρήσης  βλαστοκυττάρων επί 23 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μελέτη αφορά ασθενείς ηλικίας 18-50 ετών και έγινε σε τρία νοσοκομεία στον  Καναδά.

Τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αναφέρουν θεραπεία κοντά στην ίαση,  αλλά ωστόσο υπάρχουν και παρενέργειες.  Στην Αγγλία 100.000 άνθρωποι πάσχουν από μη θεραπεύσιμες νευρολογικές παθήσεις. Η σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις, εμφανίζεται στην πλειονότητα των ασθενών μεταξύ 20 και 30 ετών  και δημιουργείται από την επίθεση του  ανοσοποιητικού στα εγκεφαλικά και νωτιαία νεύρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κινητικών και αισθητικών διαταραχών.

Η μέθοδος θεραπείας η οποία εφαρμόζεται συνήθως είναι   η χορήγηση χημειοθεραπείας για την καταστολή   του ανοσοποιητικού και η εν συνεχεία χορήγηση αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων για την ρύθμιση του ανοσοποιητικού σε χαμηλότερα μη επιθετικά επίπεδα.

Στην παρούσα μελέτη οι Καναδοί γιατροί προχώρησαν στην πλήρη καταστροφή του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, με ισχυρότερη δόση χημειοθεραπείας,  για να εξαλείψουν κάθε ίχνος και πιθανή μελλοντική επίθεση  του ανοσοποιητικού εναντίον των νεύρων. Εφ όσον εκλείψει η επιθετικότητα του ανοσοποιητικού τα νεύρα σταδιακά θα αποκαταστήσουν το περίβλημα τους και θα αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Το νέο ανοσοποιητικό που δημιουργείται δεν έχει τις ατέλειες του παλαιού, οι οποίες δημιουργήθηκαν επίκτητα από την επίδραση διάφορων αλλεργικών παραγόντων στη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά για 13 χρόνια,  είναι σταθεροί, δεν εμφάνισαν υποτροπές  και νέα δραστηριότητα της νόσου. Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν είχαν ανταποκριθεί στην  κλασική θεραπεία, είχαν συνεχείς υποτροπές και η  πρόγνωση ήταν  πολύ κακή.

Σήμερα πάσχουν από τη νόσο παγκόσμια 11 εκατ άνθρωποι.  Από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη ένας κατέληξε από τις επιπλοκές της χημειοθεραπείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δίνουν  ελπίδα στους ασθενείς, για μερικούς μιλάμε για ίαση, τους  προστατεύει από τις υποτροπές και την αναπηρία, σε όλους έχει ευεργετική επίδραση, πρέπει όμως πάντα να λαμβάνονται υπόψη  οι κίνδυνοι της προηγηθείσας χημειοθεραπείας.

 

 

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed