ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ - Biohellenika
biohellenika espabiohellenika espa

Χρήσιμα εργαλεία

 

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

 

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προσβάλλει άτομα διαφόρων ηλικιών και σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία και τραυματισμοί. Η μέθοδος που κλασικά χρησιμοποιείται είναι η ολική αρθροπλαστική, η οποία έχει σημαντικούς περιορισμούς. Ένας  εξ αυτών είναι η ηλικία  των ασθενών η οποία εάν  είναι κάτω των 50 ετών, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί επανάληψη της επέμβασης,   επειδή η διάρκεια της λειτουργίας της τεχνητής άρθρωσης είναι 20 χρόνια. Για το λόγο αυτό οι ορθοπεδικοί αποφεύγουν την ολική αρθροπλαστική στους κάτω  των 50 ετών,  παρά μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Η ολική αρθροπλαστική σε ηλικιωμένους ασθενείς λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας αυξάνει τη νοσηρότητα και εγκυμονεί κινδύνους φλεβικών θρομβώσεων και εμβολών,  απειλητικών για τη ζωή των ασθενών.

Περισσότεροι από 27 εκατ Αμερικανοί πάσχουν σήμερα από οστεοαρθίτιδα του ισχίου η οποία χρίζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Απώλεια βάρους 5 κιλών απομακρύνει προσωρινά την χειρουργική επέμβαση στο 50% των ασθενών.

Στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του St Louis εφαρμόζεται μια συνδυασμένη μέθοδος δημιουργίας  και τοποθέτησης χόνδρου στο σχήμα και μέγεθος της βλάβης και γονιδιακής θεραπείας,  επειδή οι ασθενείς αυτοί εκτός των άλλων παραγόντων έχουν και γενετική προδιάθεση.  Ο χόνδρος δημιουργείται από τα βλαστοκύτταρα του λίπους, το οποίο λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση από τον ίδιο τον ασθενή. Τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα και τοποθετούνται σε ικριώματα τα οποία κατασκευάζονται ώστε να έχουν το σχήμα και μέγεθος της βλάβης της κεφαλής του μηριαίου που θέλουμε να αποκαταστήσουμε. Η διάρκεια προετοιμασίας των κυττάρων  είναι 6 εβδομάδες. Τα ικριώματα τα οποία δημιουργούνται  είναι ανθεκτικά ως προς το βάρος του ασθενή και τοποθετούνται με περιορισμένη χειρουργική επέμβαση, επάνω στον κατεστραμμένο χόνδρο της κεφαλής του μηριαίου. Η ανθεκτικότητα τους είναι 10 φορές του βάρους του ασθενή.

Η άρθρωση διατηρεί το σχήμα της και δεν χρησιμοποιούνται μέταλλα ή άλλες προσθήκες. Η οριστική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας συμπληρώνεται με τη  γονιδιακή θεραπεία κατά την οποία τα βλαστοκύτταρα τροποποιούνται ώστε να εκκρίνουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες,  οι οποίοι προστατεύουν την άρθρωση από περαιτέρω εκφύλιση, λόγω της προδιάθεσης. Τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα χορηγούνται ενδοφλέβια.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed