espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Συμμετοχή της Biohellenika στο συνέδριο της  Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικών θεραπειών (ISCT)

 H Biohellenika μετέχει στις εργασίες του συνεδρίου της  Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικών θεραπειών (ISCT) που γίνεται στο Μόντρεαλ  του Καναδά από 2-5 Μαΐου 2018. Τις εργασίες παρακολουθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας καθηγητής  κ Κολιάκος Γεώργιος και παρουσιάζει το θέμα «Κυτταρική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου με τη χρήση κυττάρων που απομονώνονται από το ομφαλοπλακουντιακό  αίμα»

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα πηγή κυττάρων προς μεταμόσχευση λόγω της μηδενικής ηλικίας των ληφθέντων κυττάρων που εξασφαλίζει την ανοσολογική ανωριμότητά τους δίνοντας το πλεονέκτημα της αξιοποίησής τους από άλλα μέλη της οικογένειας πέρα από την αυτόλογη χρήση τους από το ίδιο το παιδί. Το ομφαλικό αίμα περιέχει ένα σύνολο πληθυσμών με δυνατότητες εφαρμογής σε ποικίλα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τα δενδριτικά κύτταρα είναι ένας κυτταρικός πληθυσμός ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολλές κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου με την πλειοψηφία των κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη να αφορούν την αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών. Αποτελούν τα κύτταρα «εκπαιδευτές» του ανοσοποιητικού μας συστήματος που αναγνωρίζουν οποιοδήποτε ξένο ερέθισμα εισέρχεται στον οργανισμό. Μετά την αναγνώριση «παρουσιάζουν» το ξένο ερέθισμα σε μία επίσης μείζονος  σημασίας για την άμυνα του οργανισμού κατηγορία κυττάρων, τα Τ λεμφοκύτταρα των οποίων πλέον ο ρόλος είναι να δράσουν κυτταροτοξικά «καταστρέφοντας» το νέο εισβολέα.

Τα τελευταία χρόνια δενδριτικά και Τ κύτταρα τίθενται υπό επεξεργασία στο εργαστήριο προκειμένου να δημιουργηθούν επαγόμενα όπλα στόχευσης ποικίλων μορφών καρκίνου. Η μορφή αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης είναι γνωστή με τον όρο «ανοσοθεραπεία».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους και κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές ανοσοθεραπείας με δενδριτικά κύτταρα είναι ελπιδοφόρες αν και εμπόδια όπως η συνεχής ανοσοκαταστολή από το μικροπεριβάλλον του συγκεκριμένου καρκίνου και ο περιορισμένος αριθμός αυτόλογων δενδριτικών κυττάρων στο περιφερικό αίμα του ασθενή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες. Στόχος της εργασίας που παρουσίασε το ερευνητικό τμήμα της BIOHELLENIKA στο διεθνές συνέδριο της International Society for Cellular Therapies (ISCT 2018 Annual Meeting) στο Montreal πριν λίγες ημέρες,  ήταν η αξιοποίηση βλαστοκυττάρων ομφολοπλακουντιακού αίματος προς παραγωγή δενδριτικών κυττάρων ικανών να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση των πιο κοινών, έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, αντιγόνων  CEA και WT1.

 

Ελένη Γούναρη 

Βιολόγος MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D)

 

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed