espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

 

Αυτόλογη χρήση βλαστοκυττάρων σε γηριατρικούς ασθενείς για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

Τα  αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα αποτελούν σήμερα την ασφαλέστερη θεραπεία υπερήλικων ασθενών με  πολλαπλό μυέλωμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ασθενείς ηλικίας 75-84 ετών με πολλαπλό μυέλωμα έλαβαν αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα  και η επιβίωση τους ήταν παρόμοια με αυτή νεότερων ασθενών.

Μέχρι σήμερα ασθενείς άνω των 50 ετών με κακοήθη ασθένεια οι οποίοι δεν διέθεταν αυτόλογο ή συγγενές μόσχευμα  μέσα από την οικογένεια δεν υποβάλλονταν σε αλλογενή μεταμόσχευση, γιατί οι επιπλοκές αυτού του τύπου της  μεταμόσχευσης  ήταν βαρύτερες από την μη πραγματοποίηση μεταμόσχευσης.

Αν και  τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται νεότερες κυτταρικές-γονιδιακές  θεραπείες για τον καρκίνο και τη λευχαιμία με τη χρήση τροποποιημέων λεμφοκυττάρων  η κλασική αιμοποιητική μεταμόσχευση θα είναι ακόμα σε χρήση για τα επόμενα 5 χρόνια. Στην επόμενη δεκαετία οι αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις  θα αντικατασταθούν από τη χρήση των τροποποιημένων λεμφοκυττάρων τα οποία θα είναι  αυτόλογα.

Το μεγάλο μειονέκτημα των νεότερων θεραπειών είναι ότι όταν ο ασθενής νοσήσει από κακοήθη ασθένεια το περιφερικό του αίμα από το οποίο λαμβάνονται τα λεμφοκύτταρα περιέχει και τα κακοήθη κύτταρα. Το πλεονέκτημα είναι ότι περιορίζεται η χημειοθεραπεία και οι παρενέργειες της, τα ίδια όμως τροποποιημένα λεμφοκύτταρα σε πολλές περιπτώσεις καθίστανται τοξικά,  επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή  του ασθενή.  

Σε πολλά κέντρα χρησιμοποιούνται  βλαστοκύτταρα από τους γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο. Στις περιπτώσεις αυτές η συμβατότητα είναι 50%.

Τα σημερινά παιδιά που έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του τοκετού πλεονεκτούν γιατί διατηρούν ένα άμεσα διαθέσιμο νεαρό και υγιές μόσχευμα,  έναντι των ενήλικων βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω μελέτη. Και τα βλαστοκύτταρα του τοκετού αποτελούν την καλύτερη πηγή κυττάρων για τις νεότερες κυτταρικές-γονιδιακές θεραπείες των κακοήθων ασθενειών.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed