espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

 Η χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας

Η βρογχοπνευμονική δυσπλασία, η  δυσλειτουργία του εγκεφάλου και επιπλοκές της όρασης  εμφανίζονται συχνά στα πρόωρα νεογνά και επηρεάζουν την υπόλοιπη ζωή τους. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου αποτελούν σήμερα την αποτελεσματικότερη θεραπεία η οποία μπορεί να προσφερθεί σε αυτή την κατηγορία των νεογνών. Στο Πανεπιστήμιο Σεούλ της Κορέας  σε συνεργασία με την εταιρεία  MEDIPOST χορηγήθηκαν ενδοτραχειακά τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου σε 9 νεογνά τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 23-29 εβδομάδων,  ζύγιζαν 500-1250 γραμμάρια και ήταν διασωληνωμένα για  τουλάχιστον 7 ημέρες.  Από τα εννέα παιδιά τρία  ανέπτυξαν μετρίου βαθμού βρογχοπνευμονική δυσπλασία και όλα αποσωληνώθηκαν χωρίς επιπλοκές.  Τα νεογνά που δεν έλαβαν βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν όλα βρογχοπνευμονική δυσπλασία καθώς και άλλες επιπλοκές λόγω της προωρότητας και της μηχανικής υποστήριξης. Κανένα εκ των νεογνών που έλαβε τα βλαστοκύτταρα δεν εμφάνισε επιπλοκές κατά τη χορήγηση και όλα τα νεογνά ήταν υπό παρακολούθηση τις επόμενες 84 ημέρες. Όλα αποσωληνώθηκαν χωρίς επιπλοκές και συνέχισαν  τη ζωή τους και επίσης όλα είχαν βελτιωμένους βιοχημικούς δείκτες στα πνευμονικά υγρά από την επομένη της χορήγησης.

 

Επειδή ο αριθμός των πρόωρων νεογνών αυξάνει, λόγω  κοινωνικών επιδράσεων, και επειδή τα  μεσεγχυματικά  βλαστοκύτταρα  μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην πρόληψη των επιπλοκών, για το λόγο αυτό  η  συλλογή κατά τον τοκετό αποτελεί ορθή πράξη  της οικογένειας.  Πολλά όμως πρόωρα νεογνά δεν διαθέτουν βλαστοκύτταρα και θα πρέπει και αυτά  να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Για το λόγο αυτό τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου καλλιεργούνται και το υπερκείμενο της καλλιέργειας το οποίο περιέχει αυξητικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες  χορηγείται ενδοτραχειακά εναλλακτικά αντί των βλαστοκυττάρων στα νεογνά που δεν έχουν βλαστοκύτταρα.  Με τον τρόπο αυτόν  παρακάμπτεται και η έλλειψη συμβατότητας. Είτε τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου είτε τα παράγωγα τους μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη και να σώσουν τη ζωή των πρόωρων και πολύτιμων νεογνών, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών γεννιούνται  μετά από επίπονες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed