espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Το  ομφαλοπλακουντιακό  αίμα αποτελεί  πολύτιμο μόσχευμα για τους ενήλικες

Το αίμα του πλακούντα παραμένει  η πολυτιμότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Και για το λόγο αυτόν συνεχίζεται η έρευνα για την καλύτερη αξιοποίηση του και την αποτελεσματική του χρήση ως μόσχευμα μυελού των οστών σε ενήλικες. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέθοδοι  για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό  των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο ή επιτάχυνση του πολλαπλασιασμού τους στον μυελό των οστών του ασθενή μετά τη μεταμόσχευση.

Για πολλούς ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην  εύρεση συμβατού μοσχεύματος. Το 70% των ασθενών αυτών δεν θα βρει συμβατό μόσχευμα  μυελού των οστών και για το λόγο αυτό το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟπΑ) αποτελεί την καλύτερη  λύση. Για τη χρήση του  ΟπΑ δεν  απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα λόγω του νεαρού της ηλικίας των βλαστοκυττάρων, ενώ για τον μυελό των οστών ακόμα και επί απόλυτης ιστοσυμβατότητας υπάρχει στο 50% ο κίνδυνος της απόρριψης.  Το μοναδικό μειονέκτημα της χρήσης του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ως μόσχευμα είναι ο περιορισμένος αριθμό των βλαστοκυττάρων όταν πρόκειται για μεγάλου σωματικού βάρους ασθενείς.  Τα τελευταία χρόνια σε ενήλικες ασθενείς χορηγούνται δύο μοσχεύματα, αλλά εκτός του υψηλού κόστους το ένα απορρίπτει το άλλο, όταν χορηγούνται ταυτόχρονα και για το λόγο αυτόν η τακτική αυτή τείνει να καταργηθεί.  Σήμερα προτείνονται άλλοι  τρόποι για να ενισχύσουν  την ενσωμάτωση  των βλαστοκυττάρων στον μυελό των οστών των ασθενών. Πολλές ουσίες οι οποίες ενισχύουν την εμφυτευτική ικανότητα των βλαστοκυττάρων και τελευταία η προσταγλανδίνη, έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων.  Η προσταγλανδίνη είναι μια ουσία η οποία παράγεται και φυσιολογικά από τον οργανισμό σε καταστάσεις φλεγμονής. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 12 ενήλικες ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι δεν διέθεταν συμβατούς δότες μυελού. Χορηγήθηκαν δύο μοσχεύματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος στο ένα εκ των οποίων προστέθηκε η προσταγλανδίνη. Στο μόσχευμα της προσταγλανδίνης παρατηρήθηκε πολύ καλύτερη ανταπόκριση  και στους 12 ασθενείς. Η αποκατάσταση των ασθενών ήταν καλή και τα βλαστοκύτταρα χορηγήθηκαν σε επί πλέον 48 ασθενείς με λευχαιμία. Τα αποτελέσματα αυτά  είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι η αποκατάσταση του μυελού ήταν συντομότερη και οι επιπλοκές πολύ λιγότερες.  Την προσταγλανδίνη χρησιμοποιούν πολλά  μεταμοσχευτικά κέντρα σήμερα στην Ιταλία.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed