espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΝΕΟΤΕΡΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙOHELLENIKA

 

Η Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου το Duke ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) σε 25 αυτιστικά  παιδιά, 21 αγόρια και 4 κορίτσια ηλικίας 2-5 ετών.  Η χορήγηση του ΟΠΑ έγινε σε παιδιά με διαγνωσμένη την κλινική εικόνα του αυτισμού, στην οικογένεια των οποίων δεν υπήρχε άλλο μέλος με αυτισμό, είχαν φυσιολογικό καρυότυπο, κυρίως σε ότι  αφορά το εύθραυστο Χ χρωμόσωμα και η όλη εικόνα τους δεν παρέπεμπε σε νευρολογικό σύνδρομο. Επίσης αποκλείστηκαν παιδιά που πρόσφατα είχαν λάβει ανοσοκατασταλτικά.  Όλα τα παιδιά είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του ΟΠΑ  σε διαπιστευμένες ιδιωτικές τράπεζες των  ΗΠA.  Στα παιδιά αυτά η αιματολόγος Johanna Kurtzberg χορήγησε ενδοφλέβια τα βλαστοκύτταρα  του ΟΠΑ σε δόση  1Χ107 έως 5Χ107     εμπύρηνα κύτταρα/κιλό βάρους.  Σε έξι παιδιά εξαντλήθηκε όλο το δείγμα, ενώ στα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκε το 80% και το υπόλοιπο διατηρήθηκε στο υγρό άζωτο για μελλοντική χρήση. Σε όλα τα παιδιά πριν τη χορήγηση γίνονταν μαγνητική τομογραφία. Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνταν σε 250 ml φυσιολογικού ορού,  εντός 30 λεπτών. Κανένα εκ των παιδιών δεν παρουσίασε παρενέργειες και όλα έφυγαν για το σπίτι τους την ημέρα της χορήγησης, μετά από ολιγόωρη παρακολούθηση.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν στους 6 και 12 μήνες μετά τη χορήγηση και καταγράφηκε η κοινωνικότητα, η επικοινωνία, η βλεμματική επαφή και η ομιλία.  Οι αλλαγές διαπιστώθηκαν στους πρώτους έξι μήνες και διατηρήθηκαν σε όλο το διάστημα της παρακολούθησης των 12 μηνών. Παιδιά χωρίς ομιλία αλλά με υψηλό IQ είχαν  μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με   παιδιά  χαμηλότερου IQ παιδιά χωρίς ομιλία, σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης.  

Μια πρόσφατη ανάλογη μελέτη μεγαλύτερης διάρκειας στη Σουηδία σε παιδιά ηλικίας 1,5-3 ετών  έδειξε ότι  η βελτίωση ήταν της τάξης 3.0 σημείων στην αξιολόγηση της επικοινωνίας και 1.0 σημείου στην αξιολόγηση της κοινωνικότητας σε διάστημα 2 ετών,  αντίστοιχα με τη βελτίωση 4.5 και 2.0 σημείων  αντίστοιχα στο  διάστημα των  έξι μηνών.  Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων του ΟΠΑ δεν καταργεί καμία από τις τρέχουσες θεραπείες του αυτισμού, τα παρόντα αποτελέσματα αφορούν αποκλειστικά τη χορήγηση  του ΟΠΑ σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρού,ς και δεν προέρχονται από άλλες θεραπείες.

Το πρόγραμμα αυτό διευρύνεται σε περισσότερα παιδιά που διαθέτουν αυτόλογο ΟΠΑ και θα εξεταστεί η σημασία της χορήγησης μεγαλύτερου αριθμού βλαστοκυττάρων σε κάθε χρήση καθώς  και ο αριθμός των χορηγήσεων.   Όλοι συμφωνούν ότι όσο νωρίτερα ένα αυτιστικό παιδί αρχίζει τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων τόσο το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι εμφανέστερο.

 

Stem cells Translational Medicine. Autologous cord blood infusions are safe and feasible in young children with autism spectrum disorder: results of a single center Phase I open label trial. Geraldine Dawson et all, 2017. http://dx.doi.org/10.1002/sctm.16-0474 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed