espa
 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης με βλαστοκύτταρα του αίματος του πλακούντα που πήρε από αδελφό.
https://youtu.be/mbBq_4D9hDs

Φεβρουάριος 2022. Αν ρωτήσετε τον Brodie πώς έγινε τόσο δυνατός, έχει μια απάντηση, "Το αίμα της Zoey". Το αίμα του πλακούντα της μικρής του αδερφής του έδωσε μια πνοή ζωής. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Brodie έγινε ένα από τα πρώτα παιδιά στην Αυστραλία που έλαβαν το αίμα του πλακούντα ως θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του Brodie παρακολουθώντας το βίντεο που κυκλοφόρησε το 2019, στο οποίο φαίνεται η ανταπόκριση του Brodie στη θεραπεία. Η εξέλιξη του Brodie προβλήθηκε στην τηλεόραση από το Studio 10 και πιο πρόσφατα στο Sky News τον Ιανουάριο του 2022.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι η πιο κοινή παιδική σωματική αναπηρία στον κόσμο, επηρεάζοντας 2 ανά 1.000 γεννήσεις. Μπορεί να επηρεάσει την κίνηση, τον μυϊκό τόνο και τον συντονισμό των κινήσεων με διάφορους τρόπους. Η πάθηση δεν ακολουθεί ειδική θεραπεία, αλλά ελπίζουμε ότι οι κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα από αίμα του πλακούντα θα βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τη μητέρα του, Brenda, ο Brodie γνώρισε όλα τα ορόσημα καθώς μεγάλωνε και οι γονείς του παρατήρησαν ανωμαλίες στις κινήσεις του, που φαίνονται στο πρώτο μισό του βίντεο. «Χρησιμοποιούσε το δεξί του χέρι περισσότερο για να προχωράει μπροστά, και το αριστερό χέρι ερχόταν κυριολεκτικά πίσω, χωρίς καμία δύναμη." Μετά από πολλές επισκέψεις σε γιατρούς η οικογένεια του Brodie τελικά έμαθε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν στη μήτρα. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου του Brodie αποκάλυψε την περιοχή του εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία επηρέασε την ικανότητά του της αριστερής του πλευράς. Ο Brodie ήταν 18 μηνών όταν διαγνώστηκε με αριστερή ημιπληγία-εγκεφαλική παράλυση.

Στην Αυστραλία, υπάρχουν περισσότερα από 34.000 άτομα με εγκεφαλική παράλυση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την ομιλία όσο και την κίνηση.

Μια ομάδα γιατρών στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας ερευνά τους μηχανισμούς που προκαλούν την εγκεφαλική παράλυση και τους τρόπους με τους οποίους η κυτταρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Σε μία επίσκεψη σε ένα γιατρό, και ενώ η μητέρα του Brodie ήταν έγκυος στην αδελφή του Ζoey, είδε ένα φυλλάδιο που θα άλλαζε τη ζωή της οικογένειας τους. Ήταν ένα φυλλάδιο που διαφήμιζε την κλινική δοκιμή αίματος του πλακούντα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης. Πριν από αυτό, η Brenda δεν γνώριζε ότι το αίμα του πλακούντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης. Η παρουσία της τη στιγμή αυτή στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού την οδήγησε στη συμμετοχή του Brodie στην πρώτη κλινική δοκιμή στην Αυστραλία στην οποία χρησιμοποιήθηκε το αίμα του πλακούντα για τη θεραπεία 12 παιδιών με εγκατεστημένη εγκεφαλική παράλυση. Οι γονείς του αμέσως εγγράφηκαν στο πρόγραμμα φύλαξης των βλαστοκυττάρων του αίματος του πλακούντα της αδελφής του με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Brodie. Όταν γεννήθηκε η Zoey, το αίμα του πλακούντα της συλλέχθηκε και αποθηκεύτηκε σε ένα εργαστήριο που είναι πλήρως αδειοδοτημένο για κυτταρικές θεραπείες. Στη συνέχεια, ο Brodie πήγε στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων για τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων, η οποία ήταν απλώς μια έγχυση των πολύτιμων κυττάρων του αίματος του πλακούντα που ελήφθησαν από την αδελφή του Zoey. Ο Brodie έλαβε ενδοφλέβια ορό των 250 ml μέσα στον οποίο υπήρχαν τα βλαστοκύτταρα της αδελφής του, όπως ακριβώς γίνεται μια μετάγγιση αίματος. Μέσα σε εβδομάδες μετά τη μετάγγιση, οι γονείς του Brodie άρχισαν να βλέπουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην κατάσταση του. «Ιδιαίτερα με το αριστερό του χέρι, δεδομένου ότι η θεραπεία με το αίμα ομφάλιου λώρου έδωσε δύναμη στο αριστερό του χέρι και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του. Πριν από τον Δεκέμβριο, απέφευγε τα όργανα της παιδικής χαράς που απαιτούσαν τη χρήση του αριστερού του χεριού», είπε η μητέρα του. "Έχω παρατηρήσει ακόμη και διαφορά στη διανοητική του ικανότητα. Είναι σίγουρα πιο λαμπερός και πιο ζωηρός μετά από την έγχυση." Στο δεύτερο μισό του παραπάνω βίντεο, ο Brodie φαίνεται να τρέχει σε ένα γήπεδο και να κλωτσάει μια μπάλα ποδοσφαίρου με το αριστερό του πόδι.

Η έγχυση κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος γνωρίζουμε ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της εγκεφαλικής παράλυσης, μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Graham Jenkin του Πανεπιστημίου Monash, "η εγκεφαλική παράλυση είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια. Ο εγκέφαλος φλεγμαίνει για πολλούς λόγους, που οδηγούν στην εγκεφαλική παράλυση, και έχουμε δείξει σε προκλινικές μας μελέτες ότι όταν ελαττώνεται η φλεγμονή τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν σχεδόν φυσιολογικά». Η κλινική δοκιμή στην οποία πήρε μέρος ο Brodie ήταν μια μελέτη φάσης 1 που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει την ασφάλεια των εγχύσεων αίματος του πλακούντα για την εγκεφαλική παράλυση. Αν και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, μένει να αποδειχθεί ότι οι βελτιώσεις της κλινικής εικόνα του Brodie οφείλονται αποκλειστικά στη χορήγηση των βλαστοκυττάρων του πλακούντα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα κλινική δοκιμή φάσης 2 η οποία θα καλύψει μεγαλύτερη ομάδα παιδιών προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας με βλαστοκύτταρα του πλακούντα. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Jenkin και οι συνεργάτες του στο Monash Health εκτελούν την κλινική δοκιμή ACTRN12619001637134, την πρώτη δοκιμή στον κόσμο, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την εγκεφαλική παράλυση θεραπεύοντας προληπτικά πολύ πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την 28η εβδομάδα κύησης. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που αναπτύσσουν εγκεφαλική παράλυση γεννιούνται πρόωρα. Για να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του στατιστικού στοιχείου, η νέα δοκιμή ελπίζει να μειώσει τη σοβαρότητα της εγκεφαλικής παράλυσης δίνοντας στα πρόωρα νεογνά κύτταρα που λαμβάνονται από το αίμα του πλακούντα τους αμέσως μετά τη γέννηση τους.

Οι μαίες συχνά υποστηρίζουν ότι τα μωρά επωφελούνται από την παρατεταμένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από τον πλακούντα να περάσει στο νεογνό. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι δυνατή όταν ένα νεογνό βρίσκεται σε κατάσταση shock, χρειάζεται ανάνηψη και φροντίδα. Στις περιπτώσεις αυτές οι γιατροί επικεντρώνονται τη διάσωση του νεογνού. Ωστόσο, εάν μπορεί να διασωθεί το αίμα του πλακούντα και να επιστραφεί στο νεογνό, είτε με τη μορφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για να ανεβεί ο αιματοκρίτης, είτε με τη μορφή των βλαστοκυττάρων αυτό θα βοηθήσει και στην επιβίωση του νεογνού, αλλά και θα το προστατεύσει από την εγκεφαλική παράλυση. Οι γονείς του Brodie πιστεύουν ότι η θεραπεία με το αίμα του πλακούντα μπορεί να κάνει όλα όσα φοβόντουσαν κάποτε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την φύλαξη των βλαστοκυττάρων του πλακούντα, επισκεφτείτε τον Οδηγό Γονέων για το Ίδρυμα Ομφαλικού Αίματος στη διεύθυνση: https://parentsguidecordblood.org/en/news/brodies-sibling-cord-blood-therapy-cerebral-palsy

 

Our Laboratories

-

 

Stem Cells

-

 

 

Biohellenika TV

-

 

Biohellenika Procedure

-

 

Our Brochures

-

Stem Cells Bank Biohellenika - Web design Hexabit - W3C - Pagespeed