ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Biohellenika
biohellenika espabiohellenika espa

Χρήσιμα εργαλεία

 

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

 

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα


ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2012 ΚΑΙ 2013.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το 2012 στα 16 μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας μας πραγματοποιήθηκαν 427 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Εξ αυτών στις  274 (64%) χρησιμοποιήθηκαν αρχέγονα κύτταρα που προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή  (αυτόλογες)  και στις  153 (36% ) προέρχονταν από ξένο δότη (αλλογενείς). Από τις 153 αλλογενείς χρήσεις  οι 78 (51%)  προέρχονταν από τη δημόσια τράπεζα και οι 75 (49%) από την οικογένεια. Επομένως το 2012 στη χώρα μας οι ασθενείς και η οικογένεια τους προσέφεραν  349 αιμοποιητικά μοσχεύματα και η δημόσια τράπεζα 78.  Η συμμετοχή του ασθενούς και της οικογένειας του ήταν 81,7% και της δημόσιας τράπεζας 18,2%. Οι ασθένειες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα αυτόλογα ή συγγενικά μοσχεύματα ήταν   το λέμφωμα, το πολλαπλό μυέλωμα, οι κακοήθεις όγκοι, η απλαστική αναιμία, οι ανοσοανεπάρκειες και η οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία μετά την πρώτη ύφεση.  Οι 78  αλλογενείς μη συγγενικές χρήσεις αφορούσαν οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, λεμφώματα,  μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, νευροβλάστωμα, απλαστική αναιμία και αιμοσφαιρινοπάθειες.


Το 2013 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 438 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων, εκ των οποίων οι 260 ήταν αυτόλογες και οι 178 αλλογενείς. Από τα 178 αλλογενή αιμοποιητικά μοσχεύματα τα 85 προέρχονταν από την οικογένεια και τα 82 από τη δημόσια τράπεζα. Τα 10 αλλογενή μοσχεύματα ήταν ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Επομένως το 2013 η οικογένεια χορήγησε 345 μοσχεύματα και η δημόσια τράπεζα 82. Η συμμετοχή της οικογένειας στις αιμοποιητικές μεταμοσχεύσεις το 2013 ήταν 81,3% και της δημόσιας τράπεζας 18,7%.  Τα αυτόλογα μοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, των λεμφωμάτων, των κακοήθων όγκων και ανοσοανεπαρκειών. 15 αλλογενή μοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν για μη κακοήθεις παθήσεις, όπως η απλαστική αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, οι αιμοσφαιρινοπάθειες και η ανεπάρκεια του μυελού.

Στην κλινική πράξη φαίνεται ότι τα αυτόλογα ή συγγενή μοσχεύματα είναι αυτά που κατά πλειοψηφία ενδείκνυνται για τη θεραπεία κακοήθων  και μη ασθενειών και επομένως θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης για την οικογενειακή φύλαξη, η οποία αριθμητικά προσφέρει πολλαπλάσιο αριθμό θεραπευτικών μοσχευμάτων.  Παράλληλα θα πρέπει να οργανωθεί και η δημόσια φύλαξη  για την εξασφάλιση του 18% των ετήσιων μοσχευμάτων.

Είναι  γεγονός ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι οικογένειες έχουν προσφέρει χιλιάδες μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη δημόσια τράπεζα, ελάχιστες εκ των οποίων κατέληξαν προς φύλαξη. Επομένως εν όψει αυτών των αποτελεσμάτων μια γενικότερη αναθεώρηση και σωστή ενημέρωση της κοινωνίας θα λύσει το πρόβλημα της επάρκειας των αιμοποιητικών μοσχευμάτων στην πηγή του, τα οποία έχουν ανάγκη οι ασθενείς και δεν θα λιμνάζει πίσω από συντεχνιακά συμφέροντα και παραπληροφόρηση μειοψηφούσας ομάδας διαφωνούντων.

http://www.eae.gr/images/uploads/%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3_2012.pdf

http://www.eae.gr/new2/news_details.asp?news_id=35

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed