Χρήσιμα εργαλεία

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

 

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΑΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ – ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ (ALS)

 

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα εάν τα βλαστοκύτταρα ενός ασθενούς με ALS θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Η Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS) είναι μια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία σε ένα ποσοστό ασθενών έχει κληρονομική βάση. Οι ασθενείς εμφανίζουν σταδιακή εκφύλιση των νευρώνων και προοδευτική παράλυση μελών του σώματος για να καταλήξουν τελικά σε γενικευμένη παράλυση και πλήρη ανεπάρκεια των αναπνευστικών μυών. Η νόσος μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη.

Το 2009 εγκρίθηκε από το FDA κλινική μελέτη με τη χρήση βλαστοκυττάρων για τη νόσο ALS. Η έγκριση δόθηκε για τη χορήγηση νευρικών κυττάρων κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και η μέθοδος αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από πατέντα. Στη μελέτη αυτή μετέχουν 18 ασθενείς και ο 18ος έλαβε τα κύτταρα τον Αύγουστο του 2012. Η μελέτη αυτή γίνεται στο πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα.

5.600 άνθρωποι στις ΗΠΑ ετήσια διαγιγνώσκονται με ALS μεταξύ αυτών και ο νομπελίστας φυσικός Stephen Hawking και 30.000 άνθρωποι συνολικά πάσχουν από τη νόσο αυτή, χωρίς να υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας. Οι ασθενείς αυτοί έλαβαν 5-10 χορηγήσεις κυττάρων στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού και εξετάζονται ανά τακτά διαστήματα. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει σε 24 μήνες. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικά και θα κληθούν και νέοι ασθενείς να μετάσχουν.

Μια άλλη επιστημονική ομάδα στη Νοβάρα της Ιταλίας επίσης έλαβε άδεια κλινικής μελέτης για την ALS με χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Τα κύτταρα αυτά χορηγήθηκαν σε 10 ασθενείς με χειρουργική επέμβαση μέσα στη θωρακική μοίρα του πάσχοντα νωτιαίου μυελού, οι οποίοι και αξιολογούνται.

Κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν εμφάνισε καμία παρενέργεια, τα πρώτα αποτελέσματα θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ήδη έγινε η πρώτη ανακοίνωση. Πολλοί από τους ασθενείς που πήραν τα βλαστοκύτταρα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση και για το λόγο αυτόν εξετάζεται η συμμετοχή περισσότερων ασθενών στο πρόγραμμα.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Τα εργαστήριά μας

-

Online Οδηγός επαγγελματιών

-

Biohellenika TV

-

Biohellenika Family

-

Biohellenika News

-

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed - ACheckerνουντλσ