espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

Η σημασία της αξιολόγησης του μικροβιώματος του ενδομητρίου

Η ισορροπία των βακτηρίων στο ενδομήτριο είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου. Σε φυσιολογικές συνθήκες, στο ενδομήτριο κυριαρχούν διάφορα είδη γαλακτοβάκιλλων. Η παρουσία δυσβιοτικών ή παθογόνων βακτηρίων μπορεί να αλλάξει το ενδομήτριο μικροβίωμα, να διαταράξει το ενδομήτριο  περιβάλλον και να προκαλέσει αποτυχία εμφύτευσης και απώλεια κύησης.

Το παθολογικό μικροβίωμα προκαλεί στο ενδομήτριο μία παθολογική κατάσταση που ονομάζεται  χρόνια ενδομητρίτιδα. Επειδή  η χρόνια ενδομητρίτιδα  είναι συνήθως ασυμπτωματική και μη ανιχνεύσιμη με τους  υπερήχους συχνά παραβλέπεται. Ο επιπολασμός της χρόνιας ενδομητρίτιδας σε υπογόνιμες ασθενείς εκτιμάται στο 39%. Σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα απώλεια κύησης  κυμαίνεται στο  60%, ενώ σε περιπτώσεις  επαναλαμβανόμενης αποτυχίας εμφύτευσης στο  66%.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η ανάλυση  του μικροβιώματος του ενδομητρίου, σε προσυμπτωματικές και συμπτωματικές ασθενείς για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας και της διαχείρισης υπογόνιμων ασθενών. Η  αξιολόγηση του μικροβιώματος μπορεί να καθορίσει εάν το μικροβιακό περιβάλλον της μήτρας είναι το βέλτιστο για την εμφύτευση του εμβρύου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ συνιστάται να γίνει εμβρυομεταφορά ή θεραπεία με αντιβιοτικά ή προβιοτικά  για την αποκατάσταση ενός βέλτιστου μικροβιώματος.

Στις ενδείξεις μελέτης του μικροβιώματος της μήτρας, περιλαμβάνονται η επαναλαμβανόμενη αποτυχία εμφύτευσης, η απώλεια κύησης και γενικότερα η αξιολόγηση του ενδομητρίου πριν την εμφύτευση.

 

 

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed