Λόγοι Φύλαξης Βλαστοκυττάρων
Λόγοι Φύλαξης Βλαστοκυττάρων
Το κάθε παιδί έρχεται στον κόσμο μαζί με ένα δώρο από τη φύση, με μια «ασφάλεια ζωής», με μια ποσότητα «ανταλλακτικών κυττάρων» που αν διατηρηθούν θα συντελέσουν στην υγεία και τη μακροβιότητα του. Roger Schort 2005.
Η γέννηση του παιδιού είναι μια και μοναδική ευκαιρία για να φυλάξετε αυτό το πολύτιμο υλικό που είναι τα βλαστοκύτταρα.
Μια ακόμη φροντίδα, μια ακόμη συζήτηση: να το πετάξουμε; να το χαρίσουμε; ή να το φυλάξουμε;
Το απλούστερο είναι να το πετάξουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε. Αν θέλουμε να το χαρίσουμε σε “δημόσια” τράπεζα ένα μόνο τηλεφώνημα και η ευθύνη θα ανήκει σε άλλους, θα επιμεληθείτε τη μεταφορά του και θα υπογράψετε όποια χαρτιά σας ζητηθούν, η δωρεά έχει γίνει και τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας εφόσον κριθούν κατάλληλα θα χρησιμοποιηθούν από κάποιον άλλον συμβατό ασθενή για τη θεραπεία της λευχαιμίας, που είναι η συνήθης χρήση στη δημόσια τράπεζα.
Αν αποφασίσουμε να το φυλάξουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον του παιδιού μας, αυτό έχει το μικρότερο κόστος αναλογικά με τις υπόλοιπες επιλογές … μέσα σ’ όλα τ’ άλλα…
Όμως οι ηλικιωμένοι πλέον συνομήλικοι του κάποτε θα λένε: “είναι ένα από τα τυχερά παιδιά που οι γονείς του προνόησαν να φυλάξουν βλαστοκύτταρα”. Γιατί οι θεραπευτικές εφαρμογές που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια απαιτούν ο καθένας να έχει τα δικά του βλαστοκύτταρα, αυτά που του χάρισε η φύση.
Η χρήση των βλαστικών κυττάρων εκτός από το ίδιο το παιδί μπορεί επίσης να επεκταθεί και στους γονείς, τα αδέλφια. Οι πιθανότητες να είναι κάποιος απόλυτα συμβατός μέσα στην οικογένειά του είναι 30% 1 ενώ εκτός οικογενείας 1/100.000 2. Έτσι η σημερινή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το μόσχευμα για κάποιο μέλος της οικογένειας ανέρχεται στο 1/200 3 για όλη τη διάρκεια της ζωής. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα η πιθανότητα αυτή δεν θεωρείται αμελητέα.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους κύτταρο του οργανισμού. Αρχικά η χρήση τους περιορίζονταν μόνο σε παθήσεις του αίματος, στη συνέχεια επεκτάθηκε στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου από το 2006 στη θεραπεία και την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης των νεογνών, από το 2010 στις γονιδιακές θεραπείες κληρονομικών ασθενειών και από το 2020 στις εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες και τις κυτταρικές θεραπείες του καρκίνου. Οι τελευταίες εφαρμογές από το 2010 απαιτούν αυτόλογα κύτταρα (του ίδιου του ασθενή). 23 γονιδιακές θεραπείες έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών, ενδεικτικά αναφέρονται η θεραπεία της μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ανοσοανεπάρκειας, νοσημάτων του μεταβολισμού, θρομβοφιλίας και αιμορροφιλίας, της Προϊούσας Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και παθήσεων της ωχράς κηλίδας.
Το Ερευνητικό Τμήμα της Biohellenika έχουμε αναπτύξει και δημοσιεύσει πρωτόκολλο ανοσοθεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου, δημιουργώντας εξειδικευμένα δενδριτικά κύτταρα από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του πλακούντα.
Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν πεδίο εφαρμογής σε θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής, οι οποίες θα αυξήσουν το προσδόκιμο της υγιούς και παραγωγικής ζωής. Η διατήρηση της αναγεννητικής ικανότητας των υπαρχόντων βλαστοκυττάρων του οργανισμού μας και η ενίσχυσή τους είτε με τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων που έχουμε φυλάξει κατά τη γέννηση, είτε με προϊόντα που δημιουργούνται από τα βλαστοκύτταρά μας αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα στην μάχη κατά της γήρανσης.
Για τους λόγους αυτούς στην Biohellenika θεωρούμε βέβαιο ότι όλα τα βλαστοκύτταρα που κρυοσυντηρούνται σήμερα μέσα στο υγρό άζωτο θα ζητηθούν κάποια μέρα στο μέλλον για χρήση και συνεπώς φροντίζει ώστε τα χιλιάδες παιδιά των οποίων τα μοσχεύματα φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις μας να ευγνωμονούν τους γονείς τους για την προνοητικότητα τους αυτή. Κάθε συλλογή των βλαστοκυττάρων που παραλαμβάνεται στην Biohellenika χειρίζεται ως εν δυνάμει χρήση και για αυτό το λόγο η εταιρεία λαμβάνει τις υψηλότερες εθνικές και διεθνείς διαπιστεύσεις (FACT, AABB, ESYD), ώστε να διασφαλίζεται η μελλοντική χρήση τους στα υψηλότερου κύρους κέντρα διεθνώς.
Είναι μια πράξη πρόνοιας για κάθε οικογένεια. Για μερικές όμως κατηγορίες οικογενειών, οι λόγοι για να συλλεχθεί και να κρυοσυντηρηθεί το αίμα του ομφάλιου λώρου του παιδιού είναι πιο επιτακτικοί.
- Ορισμένες οικογένειες έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που καθιστούν τη φύλαξη βλαστικών κυττάρων περισσότερο αναγκαία, όπως αν κάποιος γονέας ή αδερφός πάσχει από ασθένεια στην οποία η χρήση βλαστικών κυττάρων μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή (κακοήθεια, κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια).
- Εθνικές μειονότητες ή ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που χρειαστούν δωρεά βλαστικών κυττάρων από τρίτους, λόγω της σπανιότητας του τύπου ιστοσυμβατότητας του παιδιού τους.
- Μια άλλη κατηγορία γονέων που συχνά επιλέγει τη φύλαξη βλαστικών κυττάρων είναι αυτή που έχει αποκτήσει παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Νιώθοντας ανησυχία για το κατά πόσο θα μπορέσουν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί θεωρούν μοναδική την ευκαιρία φύλαξης τους την πρώτη φορά.
Η Biohellenika συνιστά τους υποψήφιους γονείς πριν αποφασίσουν να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου και πριν επιλέξουν εταιρεία για την κρυοσυντήρηση αυτού του πολύτιμου υλικού να επισκεφθούν για την πληροφόρησή τους ανεξάρτητες ιστοσελίδες ιδιαίτερα αυτές που έγιναν από γονείς ή συλλόγους γονέων στο εξωτερικό. http://parentsguidecordblood.org
Διαβάστε σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της φύλαξης του αίματος από τον ομφάλιο λώρο στο:
http://www.parentsguidecordblood.com/content/usa/medical/medmotiv.shtml?navid=20
To Cord Blood forum (http://www.cordbloodforum.org/) περιέχει πληροφορίες για τις σύγχρονες ιατρικές εφαρμογές των κυττάρων που προέρχονται από το αίμα του ομφαλίου λώρου και στις παρακάτω δημοσιεύσεις.
1.Jakob R Passweg et al Bone Marrow Transplant. 2023 Jun;58(6):647-658. Hematopoietic cell transplantation and cellular therapies in Europe 2021.. A Report from the EBMT Activity Survey
2.Thompson A. A. et al. (2018). Gene Therapy in Patients with Transfusion-Dependent β-Thalassemia. New England Journal of Medicine. PMID: 29504438
3.Maude S. L. et al. (2018). Tisagenlecleucel in Children and Young Adults with B-Cell Lymphoblastic Leukemia. New England Journal of Medicine. PMID: 29719630
4. Gounari Eleni et al. Аn optimized, simplified and clinically approved culture system to produce, in large scale, dendritic cells capable of priming specific T cells. Differentiation 125 (2022) 54–61
5.Yongxu Mu et al. Front. Immunol., 30 June 2023 Sec. NK and Innate Lymphoid Cell Biology Volume 14 - 2023
Case Report: Cord blood-derived natural killer cells as new potential immunotherapy drug for solid tumor: a case study for endometrial cancer.
6. Generation and characterization of human umbilical cord blood-derived induced pluripotent stem cells (KRIBBi005-A) Hyebin Koh et al. Stem Cell Research, Volume 60, April 2022, 102674
7. Pharmaceutics. 2024 Mar 22;16(4):443. Brain Organoids: A Game-Changer for Drug Testing Chiara Giorgi et al
8.FACT–JACIE Standards for Hematopoietic Cellular Therapy Product Collection, Processing, and Administration (latest edition).





