Τα βλαστοκύτταρα στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος
ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ
Από το Παιδιατρικό τμήμα Άσθματος του Νοσοκομείου της Αλμπέρτα ανακοινώθηκε έναρξη κλινικής μελέτης με τη χρήση παραγώγων των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Η πειραματική μελέτη ξεκίνησε από το 2002 χρησιμοποιώντας αρχικά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον ιστό του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία του ανθιστάμενου άσθματος. Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνταν κατευθείαν μέσα στους πνεύμονες. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν εντυπωσιακή αναγέννηση του επιθηλίου των κυψελίδων και βελτίωση του αερισμού των πνευμόνων στα πειραματόζωα. Ερευνώντας στη συνέχεια την εντόπιση των μεσεγχυματικών κυττάρων ανάμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα των κυψελίδων δεν μπόρεσαν να τα ανιχνεύσουν. Η εξήγηση που δόθηκε είναι είτε ότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα των κυψελίδων, είτε ότι τα κύτταρα αυτά εξαφανίστηκαν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα από τη χορήγηση, αφού όμως πρώτα παρήγαγαν ορισμένες ουσίες, οι οποίες είναι αυτές που συμβάλλουν στην αναγέννηση του κατεστραμμένου επιθηλίου των πνευμόνων. Έτσι πλέον σήμερα η έρευνα και η κλινική μελέτη κατευθύνεται προς την χορήγηση παραγώγων των μεσεγχυματικών κυττάρων και όχι των ίδιων των κυττάρων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν συσκευές ψεκασμού των κυψελίδων με το υπερκείμενο υγρό της καλλιέργειας μεσεγχυματικών κυττάρων του ιστού του ομφαλίου λώρου. Τριακόσια εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο πάσχουν από βρογχικό άσθμα και παίρνουν θεραπευτική αγωγή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής συμφωνούν με ανάλογα ευρήματα από τη χορήγηση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Άμστερνταμ. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Biohellenika η οποία επεξεργάστηκε και παραχώρησε τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού σε 70 ασθενείς με πνευμονική ίνωση. Και στη μελέτη αυτή τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.
Οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στη χορήγηση των βλαστοκυττάρων αυτών καθ εαυτών ή παραγώγων τους σε παθήσεις των νεφρών και του εγκεφάλου.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ