βλαστοκύτταρα biohellenika

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

6944677746

Φύλαξη Βλαστοκυττάρων κατά τον τοκετό

Ανακαλύψτε τη δύναμη των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού σας είναι η πιο πολύτιμη πηγή βλαστοκυττάρων με απεριόριστα πλεονεκτήματα αφού τα κύτταρα αυτά έχουν ήδη σώσει χιλιάδες ζωές.

Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να ενημερωθείτε από τους ειδικούς ιατρούς σχετικά με τα οφέλη του παιδιού και της οικογένειάς σας ώστε να λάβετε μια επιστημονικά και αντικειμενικά τεκμηριωμένη απόφαση.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι η πλέον φυσική θεραπεία μιας ασθένειας μιας και είναι τα δομικά στοιχεία των οργάνων, των ιστών, του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα που θεραπεύουν τα συμπτώματα μιας νόσου, τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αναπαράγονται ή να εξελίσσονται σε κάθε είδος κυττάρου του οργανισμού και εστιάζουν στη διόρθωση και θεραπεία από ασθένειες ή κατεστραμμένα κύτταρα.

Γιατί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του παιδιού είναι τόσο ξεχωριστό;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η στιγμή της γέννησης είναι μια μοναδική ευκαιρία να συλλέξουμε ανώδυνα και ακίνδυνα βλαστοκύτταρα για το μέλλον του παιδιού και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Τα βλαστοκύτταρα που συλλέγουμε από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τον πλακούντα επειδή έχουν μηδενική ηλικία  διατηρούν στο ακέραιο τις θεραπευτικές και αναγεννητικές τους ιδιότητες εφόσον συντηρηθούν ως μοναδικό και αναντικατάστατο βιολογικό υλικό. Ένα πιστοποιημένο σύστημα κρυοσυντήρησης διασφαλίζει τη διατήρησή τους σε υγρό άζωτο για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης ζωής και την απόψυξή τους, όταν χρειασθεί, χωρίς να έχουν χάσει τις θεραπευτικές και αναπλαστικές τους ιδιότητες. Οι εφαρμογές και χρήσεις των κυττάρων αυτών στα τυχερά άτομα που οι γονείς τους έχουν προνοήσει να φυλάξουν το πολύτιμο αυτό υλικό κατά τη στιγμή της γέννησης είναι πλέον προφανείς από εκατοντάδες ανακοινώσεις που αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Τι ισχύει για τα βλαστοκύτταρα σήμερα

Σήμερα ο  FDA έχει εγκρίνει 80 νέες χρήσεις των βλαστοκυττάρων  του πλακούντα  για τη θεραπεία των λευχαιμιών, των λεμφωμάτων, της αυτοάνοσης απλαστικής αναιμίας, της μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, ανοσοανεπαρκειών, αυτοάνοσων και εκφυλιστικών νοσημάτων καθώς και καρδιοπαθειών.  Από το 1990 χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, από το 2010 για την πρόληψη και θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των νεογνών, η οποία οφείλεται σε επιπλοκές του τοκετού και στην προωρότητα και από το 2016 σε κλινικές μελέτες για  ορισμένες μορφές του αυτισμού οι οποίες δεν κατατάσσονται σε νευρολογικά σύνδρομα. Οι χρήσεις του ΟΠΑ στο 44% αφορούν τη θεραπεία αιματολογικών ασθενειών, στο 17% τη θεραπεία επίκτητων νευρολογικών διαταραχών, στο 5% επιπλοκές λόγω προωρότητας, στο 5% κακοήθεις όγκους και  στο 5% αυτοάνοσα νοσήματα. Η τελευταία έγκριση από τον FDA δόθηκε για την  εφαρμογή  μεθόδου πολλαπλασιασμού των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα επιτυχούς  θεραπείας της λευχαιμίας σε ασθενείς με μεγάλο σωματικό βάρος, καθώς και τη δυνατότητα περισσότερων χρήσεων.  Στις πλέον σύγχρονες χρήσεις κατατάσσονται οι στοχευμένες κυτταρικές θεραπείες του καρκίνου, των λεμφωμάτων και λευχαιμιών στις οποίες το ΟΠΑ ως πηγή συλλογής βλαστοκυττάρων πλεονεκτεί έναντι άλλων πηγών. 23 γονιδιακές θεραπείες είναι  σήμερα διαθέσιμες για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών, με προοπτική την επέκταση τους και σε άλλες κληρονομικές ασθένειες. Οι κυριότεροι λόγοι χρήσης των βλαστοκυττάρων του πλακούντα στις ανωτέρω αναφερόμενες  θεραπείες είναι  η μηδενική τους ηλικία, η ευκολία λήψης και η δυνατότητα αποθήκευσης. Ενώ το 1988 είχε γίνει μόνο μία θεραπεία με βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 40.000 μεταμοσχεύσεις.

• Τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται κατά τον τοκετό έχουν καλύτερη ιστοσυμβατότητα μεταξύ των μελών της οικογένειας. Είναι απόλυτα ιστοσυμβατά με το ίδιο το παιδί διότι αποτελούν μέρος του σώματός του και έχουν υψηλού βαθμού ιστοσυμβατότητα με τα αδέλφια του και τους γονείς του δεδομένου ότι η ιστοσυμβατότητα κληρονομείται.

• Η μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα που προέρχονται μέσα από την οικογένεια έχει δύο φορές καλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με μόσχευμα εκτός οικογένειας. Το μόσχευμα από συγγενή ιστοσυμβατό αδερφό είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή εάν ο ασθενής δεν έχει τα δικά του βλαστοκύτταρα.

• Τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση έχουν μηδενική ηλικία, αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη αναπλαστική ικανότητα αφού διατηρούν πλήρες το δυναμικό αναγέννησης και διαφοροποίησής τους. Η θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου, τόσο μεγαλύτερη όσο νεότερο είναι το άτομο.

• Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, τα βλαστοκύτταρα είναι κατά κανόνα υγιή και ανοσολογικά ανώριμα, συνεπώς δεν απαιτείται 100% ιστοσυμβατότητα για να χορηγηθούν σε άλλο μέλος της οικογένειας σε σύγκριση με την επόμενη εναλλακτική πηγή λήψης βλαστοκυττάρων που είναι ο μυελός των οστών.

• Οι νέες θεραπείες επικεντρώνονται στη χρήση βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για τις γονιδιακές θεραπείες κληρονομικών αιματολογικών ασθενειών, την εγκεφαλική παράλυση και τις ανοσοθεραπείες του καρκίνου.

• Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα, δηλαδή του ίδιου του ασθενούς, δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης του μοσχεύματος ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογέννεσης όταν χορηγούνται χωρίς προηγούμενη τροποποίηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φύλαξης των βλαστοκυττάρων

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να φυλαχθούν σε θερμοκρασία υγρού αζώτου για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει κατά πολύ την ανθρώπινη ζωή. Έχει υπολογισθεί ότι μετά από 2.000 χρόνια κρυοσυντήρησης τα βλαστοκύτταρα θα έχουν χάσει τις βιολογικές τους ιδιότητες. Η οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε νεαρά κύτταρα για θεραπείες που σήμερα πραγματοποιούνται, αλλά και για όλες αυτές του μέλλοντος. Με τις σημερινές εφαρμογές έχει υπολογισθεί ότι η πιθανότητα χρήσης ενός τέτοιου δείγματος σε όλη τη ζωή του ατόμου είναι περίπου 1/200, ενώ αναφέρεται ότι ένα στα τρία άτομα άνω των 60 ετών θα μπορούσαν να ωφεληθούν σήμερα από τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων. Η πιθανότητα χρήσης του δείγματος μέχρι την ηλικία των 20 ετών για την περίπτωση καρκίνου ή λευχαιμίας έχει υπολογισθεί 1/2000 και η πιθανότητα αυτή διπλασιάζεται αν υπάρχει και ιστοσυμβατός αδελφός.

Τα βλαστοκύτταρα είναι απόλυτα ιστοσυμβατά με το ίδιο το παιδί διότι αποτελούν μέρος του σώματός του. Στις εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικήςκαι στα αυτοάνοσα νοσήματα επιβάλλεται ο ασθενής να έχει τα δικά του βλαστοκύτταρα. Συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο ίδιο το παιδί.

Τα βλαστικά κύτταρα όμως έχουν υψηλού βαθμού ιστοσυμβατότητα με τα αδέλφια και τους γονείς, δεδομένου ότι η ιστοσυμβατότητα κληρονομείται. Στις αιματολογικές ασθένειες όπου επιτρέπεται η ανταλλαγή βλαστοκυττάρων μέσα στην οικογένεια, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται στα ιστοσυμβατά μέλη για τη θεραπεία της λευχαιμίας και του καρκίνου. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις γονιδιακές θεραπείες για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών του αίματος, όπως η μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η αιμορροφιλία, οι ανοσοανεπάρκειες και η προϊούσα νωτιαία μυϊκή ατροφία. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα ανοσοθεραπείας του καρκίνου από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. 

Αυτόλογες ή αλλογενείς μεταμοσχεύσεις; Τι είναι ασφαλέστερο;

Η μεταμόσχευση των οργάνων μεταξύ ιστοσυμβατών ατόμων είναι δυνατή με τη χρήση των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, χωρίς όμως να αποκλείεται η απόρριψη του μοσχεύματος. Η δυνατότητα δημιουργίας αυτόλογων οργάνων από βλαστοκύτταρα είναι μία ευοίωνη προοπτική για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων. 

Σε ότι αφορά τη χρήση βλαστοκυττάρων σε θεραπευτικές εφαρμογές η αυτόλογη χρήση, εφ όσον αυτή είναι δυνατή είναι και η προτιμότερη, επειδή στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί ένα υγειές αυτόλογο μόσχευμα, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι ο ιστοσυμβατός συγγενής αδελφός. Στις περιπτώσεις αυτές λόγω της γενετικής συγγένειας η απόρριψη είναι σπάνια ενώ στις απελπιστικές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ούτε υγειές αυτόλογο μόσχευμα ούτε ιστοσυμβατός αδελφός, αναγκαστικά χορηγείται αλλογενές (ξένο) μόσχευμα από άγνωστο δότη. Η επιλογή της προέλευσης του μοσχεύματος κρίνεται κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση χορήγησης αλλογενούς μοσχεύματος από άγνωστο δότη, υπάρχουν κίνδυνοι οξείας ή χρόνιας απόρριψης του μοσχεύματος με κίνδυνο της ζωής του ασθενούς αφού η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος είναι 50% στα πρώτα 5 έτη. Η χρόνια απόρριψη απαιτεί τη συνεχή λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα οποία έχουν πολλές παρενέργειες στον ασθενή και έχει παρατηρηθεί ότι η αλλογενής μεταμόσχευση προκαλεί εκ νέου καρκινικούς όγκους στους μεταμοσχευθέντες ασθενείς.

Πως μπορώ να εξασφαλίσω περισσότερο την οικογένειά μου;

Η οικογενειακή φύλαξη παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια δεδομένου ότι γνωρίζουμε την προέλευση των βλαστοκυττάρων και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και κληρονομικών ασθενειών του αίματος. Η ιστοσυμβατότητα σαφώς είναι καλύτερη μέσα στην οικογένεια σε σχέση με τον άγνωστο δότη και το βασικότερο είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα βλαστοκύτταρα της οικογένειάς μας για την ύπαρξη προδιάθεσης για λευχαιμία. Στη δημόσια φύλαξη ο έλεγχος για προδιάθεση για λευχαιμία δεν πραγματοποιείται, γι’ αυτό το 5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση κινδυνεύουν να εμφανίσουν νέα μορφή κακοήθειας η οποία μεταφέρεται μέσω του μοσχεύματος. Η ύπαρξη προλευχαιμικών κλώνων δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στην οικογενειακή και τη δημόσια φύλαξη. Επειδή στη δημόσια φύλαξη τα δείγματα φυλάσσονται ανώνυμα, σε περίπτωση που ένας δότης εμφανίσει  λευχαιμία δεν μπορεί να αναγνωριστεί το δείγμα του, ή μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μεταφοράς προλευχαιμικών κλώνων στον ασθενή που θα τα πάρει. Επί πλέον η οικογένεια για την ανεύρεση ενός ιστοσυμβατού μοσχεύματος από δημόσια τράπεζα θα κληθεί να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό, σε σχέση με το κόστος της φύλαξης σε οικογενειακή τράπεζα και χωρίς καμία εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή χορήγησης ενός άλλου μοσχεύματος σε περίπτωση απόρριψης του πρώτου, που είναι και η συνηθέστερη επιπλοκή.

Σε δημοσιευμένα πεπραγμένα, του 2023, 171 μεταμοσχευτικών κέντρων ανά τον κόσμο στο 60% οι μεταμοσχεύσεις ήταν αυτόλογες, στο 20% το μόσχευμα προέρχονταν από την οικογένεια και στο 20% από τη δημόσια τράπεζα. 

Όσοι περισσότεροι άνθρωποι φυλάξουν τα βλαστοκύτταρά τους, τόσο περισσότερες μεταμοσχεύσεις θα γίνονται με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία!!!

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις υπηρεσίες που σας προσφέρει η Biohellenika για τη συλλογή του μέγιστου αριθμού βλαστοκυττάρων κατά τον τοκετό και ενημερωθείτε για τα οφέλη του παιδιού σας και της οικογένειάς σας!