Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με τη χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΛΟΓΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
H Biohellenika σε συνεργασία με την Καρδιοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στα πλαίσια κλινικής μελέτης πραγματοποίησε 25 επιτυχημένες χορηγήσεις αυτόλογων βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών στο μυοκάρδιο κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων by-pass σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια λόγω προηγηθέντος εμφράγματος ή ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας. Τα αποτελέσματα των χορηγήσεων αυτών δημοσιεύτηκαν σε δύο επιστημονικά περιοδικά και βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία σε ποσοστό 30% στους επόμενους τρεις μήνες μετά την χορήγηση.
Ανάλογες μεγαλύτερες κλινικές μελέτες με τη χρήση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια διεθνώς καλλιεργείται η τάση να χρησιμοποιούνται αλλογενή βλαστοκύτταρα τα οποία θα διακινούνται μέσω φαρμακευτικών εταιρειών και σε αυτά τα πλαίσια δοκιμάζονται μεσεγχυματικού τύπου αλλογενή βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά συλλέγονται από δότες μυελού των οστών, ιστού του ομφαλίου λώρου και λιπώδους ιστού. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα τα κύτταρα αυτά δοκιμάζονται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον κίνδυνο απόρριψης.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα θεωρούνται λιγότερο ανοσογενή και για το λόγο αυτόν πιστεύουμε ότι δεν προκαλούν μεγάλη διέγερση του ανοσοποιητικού και κίνδυνο απόρριψης. Τα επιστημονικά δεδομένα ως προς την ανοσία αυτών των κυττάρων είναι λίγα και αυτά αναφέρονται στον ιστό του ομφαλίου λώρου. Τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ασφαλούς χορήγησης και ενέχουν ον μικρότερο κίνδυνο για τον ασθενή. Η εμπορευματοποίηση των βλαστοκυττάρων μάλλον αποβαίνει προς όφελος της φαρμακευτικής βιομηχανίας παρά προς τον ασθενή.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3034699/?tool=pubmed