Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταραΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Σήμερα, η ιατρική βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εποχή, την εποχή των κυτταρικών θεραπειών, όπου κυρίως χρησιμοποιούνται τα  βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών. Είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η φύλαξη των βλαστοκυττάρων του πλακούντα κατά τον τοκετό για μελλοντική ή άμεση χρήση, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Οι καρδιοπάθειες και ιδιαίτερα η στεφανιαία νόσος, παρ όλη την πρόοδο στην αντιμετώπισή τους, συνεχίζουν να αποτελούν για τις αναπτυγμένες χώρες μια από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιας ασθένειας και θανάτου. Είναι λοιπόν φυσικό να δοκιμάζονται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή τους.

Έτσι σήμερα οι περισσότερες και μεγαλύτερες κλινικές μελέτες διεθνώς αφορούν τη χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία του εμφράγματος και της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται στο μυοκάρδιο κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων by-pass ή κατά την τοποθέτηση stent ή και κατά την προσθήκη της τεχνητής καρδιάς μέσα στο προβληματικό μυοκάρδιο.

Χορηγούνται άμεσα μετά την καρδιακή προσβολή και η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας διαρκεί αποδεδειγμένα έως και πέντε έτη. Η παρακολούθηση των ασθενών έδειξε ότι η θνησιμότητα, η εμφάνιση νέων καρδιακών επεισοδίων και οι επαναστενώσεις των μοσχευμάτων ή stents είναι πολύ περιορισμένες στους ασθένειες που έγινε η θεραπεία. Κοινό μυστικό είναι η άμεση χορήγηση βλαστοκυττάρων μετά το επεισόδιο. Στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκαν βλαστοκύτταρα μεσεγχυματικού τύπου που βρίσκονται στο μυελό των οστών, στον ομφάλιο λώρο, στα δόντια και στο λίπος. Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα της ίδιας της καρδιάς τα οποία λήφθηκαν κατά τη διάρκεια by-pass, καλλιεργήθηκαν και επαναχορηγήθηκαν στην καρδιά τέσσερεις μήνες μετά την αρχική επέμβαση.

 

ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed