espa

Χρήσιμα εργαλεία

Σεμινάρια Γονέων

Επενδύουμε στη ζωή

Συμβουλευτική Ιατρική

Υποστήριξη σε κάθε σας βήμα

 

Υπολογισμός ημερομηνίας τοκετού

Βρείτε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

 

Τι πρέπει να γνωρίζω

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Ενημερωτικό Υλικό

Μάθετε για τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων

 

Κλείστε ραντεβού εδώ

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τα βλαστοκύτταρα

ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

Το αίμα του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιείται κλασικά για την αναγέννηση του αιμοποιητικού συστήματος. Σήμερα όμως υπάρχουν και πολλές μη αιμοποιητικές εφαρμογές του πολύτιμου αυτού  υλικού που συλλέγεται κατά τη γέννηση.

Τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου είναι ένα άμεσα διαθέσιμο υλικό για τις περισσότερες περιπτώσεις αφού μπορούν να κρυοσυντηρούνται και να φυλάσσονται για πάρα πολλά χρόνια χωρίς σημαντική απώλεια βιωσιμότητας. Η οικογενειακή φύλαξη του αίματος του ομφαλίου λώρου είναι σήμερα μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε όλον τον κόσμο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Παρ όλα αυτά ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει ακόμη να προσφεύγουν σε δημόσιας πρόσβασης τράπεζες, δεδομένου ότι αυτοί δεν είχαν την ευκαιρία να φυλάξουν το πολύτιμο υλικό κατά τη γέννηση. Η αυξημένη ζήτηση για φύλαξη βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα  έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη των φορέων για τον έλεγχο της ποιότητας και διαπίστευση των μονάδων αυτών, όπως πχ η Αμερικανική Εταιρεία Τραπεζών Αίματος (AABB) και το Ίδρυμα για τη Διαπίστευση των Κυτταρικών Θεραπειών (FACT).

Στο άρθρο ανασκόπησης “Transplantation of umbilical cord blood-derived cells for novel indications in regenerative therapy or immune modulation a scoping review of clinical studies” που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biol Blood Marrow Transplant τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι Iafolla MA, Tay J, Allan DS από το πανεπιστήμιο της Otawa του Καναδά αναφέρονται στις μη αιματολογικές εφαρμογές του αίματος του ομφαλίου λώρου, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους τις βάσεις δεδομένων Medline, EMBASE, Cochrane Library for published articles καθώς και τις βάσεις των εγκεκριμένων κλινικών δοκιμών www.clinicaltrials.com και την πλατφόρμα εγγραφής των κλινικών δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η αναζήτηση στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σχετικά με την κλινική χρήση των βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφαλίου λώρου σε μη αιματολογικές εφαρμογές έδωσε συνολικά 691 δημοσιεύσεις μετά την αφαίρεση των διπλών δημοσιεύσεων, και εξαιρουμένων των σημειωμάτων του εκδότη (editorials), άρθρων γνώμης, μελέτες που αφορούσαν τα ζώα και άρθρα που δεν αφορούσαν το ανθρώπινο ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

Η πιο συχνή εφαρμογή αφορούσε τη χρήση των βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου  για τη θεραπεία νοσημάτων του νευρικού συστήματος (συνολικά 156 ασθενείς σε 9 δημοσιευμένες μελέτες), την κίρρωση του ήπατος και την ηπατίτιδα (99 ασθενείς σε 2 μελέτες), και το διαβήτη τύπου Ι (30 ασθενείς σε 2 μελέτες).

Στις περισσότερες δημοσιευμένες εφαρμογές χορηγούνταν το σύνολο των εμπύρηνων κυττάρων, τα μονοπύρηνα κύτταρα ή τα CD34-αιμοποιητικά προγονικά κύτταρα (10 μελέτες, 227 ασθενείς). Το υλικό χορηγούνταν ενδοφλεβίως (7 μελέτες, 104 ασθενείς) ή με ενδοραχιαία, υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση (3 μελέτες, 123 ασθενείς).

Στις περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες χρησιμοποιήθηκαν κρυοσυντηρημενα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από δημόσιας πρόσβασης τράπεζες, λόγω της απουσίας αυτόλογου μοσχεύματος. Αναμένεται όμως ότι στο μέλλον όταν οι ασθενείς θα έχουν αυτόλογα κύτταρα, αυτά θα δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Σημειώνεται το αυξημένο ενδιαφέρον για τη χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε παιδιατρικούς ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση.

Η αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων των εγγεγραμμένων κλινικών δοκιμών με βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου αποκάλυψαν συνολικά 93 μελέτες οι οποίες αφορούσαν μη αιμοποιητικές εφαρμογές. Από αυτές οι 23 αφορούσαν νευρολογικά νοσήματα και 9 από αυτές την εγκεφαλική παράλυση. 7 κλινικές δοκιμές αφορούσαν το διαβήτη τύπου Ι και 7 την κίρρωση του ήπατος. 35 κλινικές δοκιμές εντάσσονταν στα γενικότερα πλαίσια της αναγεννητικής ιατρικής και 12 αφορούσαν ανοσορυθμιστικούς μηχανισμούς.

Φύλαξη βλαστοκυττάρων Biohellenika - Αριθμός Μ.Α.Ε.: 60077/062/Β/06/0031 Γ.Ε.ΜΗ: 58882804000 - Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed